"Белене" ще издържа падането на 400-тонен самолет

За централата били предвидени уникални системи за безопасност
Обновена: 16 мар 2011 12:46 | 16 мар 2011 12:11,
128
"Белене" ще издържа падането на 400-тонен самолет
Възникването на цунами на територията на АЕЦ "Белене" било невъзможно. Снимка: Булфото

40 процента от цената на АЕЦ "Белене" се формират от системите за безопасност, съобщи Кирил Комаров от Росатом на форум в София.

По думите му за АЕЦ "Белене" са предвидени уникални системи за безопасност.

Централата е проектирана така, че да издържи падането на 400-тонен самолет и температурни колебания от минус 57 до плюс 60 градуса по Целзий, добави Комаров.

Според него за България не е подходящо да се отказва от собствените си АЕЦ и да зависи от други държави.

Комаров допълни, че около 30 на сто от дейностите за изграждане на централата ще бъдат за български фирми, като вероятно това ще струва около 2 милиарда евро. В строителството на централата трябва да се включат 5000 души.

По повод събитията в японската атомна електроцентрала "Фукушима" представителите на "Росатом" коментираха, че възникването на цунами на територията на АЕЦ "Белене" е невъзможно.

Торнадо може да се появи веднъж на 100 000 години, срещу което обаче проектът е защитен, отбелязаха специалистите.

Още по темата

Те припомниха, че в петкилометровата зона около предвидената централа няма активни разломи, а площадката й е одобрена за атомна електроцентрала от Агенцията за ядрено регулиране.

Във вторник еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че проектът за строителството на АЕЦ "Белене" в България трябва да бъде преразгледан, за да  бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност.

Европейският съюз пък обяви, че ще направи тестове за сигурността и рисковете на всички 143 атомни електроцентрали на територията на съюза. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: АЕЦ БеленеРосатом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
BSP dobre plashta tuka v toia sait da se pishe kakvoto iska.Vseki znae che BSP ia komandvat ot Rusia
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Възникването на цунами на територията на АЕЦ "Белене" било невъзможно."Е как да е невъзножно?!! Цунами от *** и лижегъзци...
63
0
 
9
 
! Отговори
Издържаме ли ? преди 13 години
АЕЦ Белене сигурно може да издържи на такъв удар. Друг е въпроса дали ние ще издаржим ?
62
1
 
0
 
! Отговори
gtf преди 13 години
до 58 и кой ни управлява сега - нали все същите ***. Не ревете, че огромни суми отиват всяка година за помощи на *** ..ама за АЕЦ от който имаме нужда се пънете ...
61
2
 
5
 
! Отговори
Оле затвори очички преди 13 години
Аз не разбрах!? Ще издържи падането на 400-тонен самолет!? А този самолет сигурно ще падне без гориво (нито капка) защото с тези температурни колебания от -578 до + 60 нещо не ми се връзва с 400 тона самолет с пълни резервоари!? Каква температура развива при горенето самолетното гориво и за колко часа ще изгори този самолет примерно без да запали нищо друго (да не говорим какво ще разруши). А от каква височина ще падне самолета (да изчислим ускорението). От любопитство питам просто.
60
4
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 13 години
Демократите дойдоха през 1989...Те вече 21 години "строят" Белене...Те разсипаха всичко и принудиха милиони млади хора да избягат в чужбина! Ти плащай сметките на *** и си мисли, че е демократично!
59
3
 
15
 
! Отговори
Oleee преди 13 години
Тъй-като тука изобилства от *** и платени клакьори, предлагам следното. Всеки като си плаща сметката за тока да декларира дали иска АЕЦ или не. Тия които искаме АЕЦ, ще плащаме цената на ел. енергията на АЕЦ-а, другите да си плащат цената на ТЕЦ-ве, ВЕЦ-ве, ВЕИ и други подобни. Мисля, че така е най-справедливо! И да се слага точка на въпроса, вместо да продължават да си играят на тука има-тука нема!
58
4
 
2
 
! Отговори
Danio преди 13 години
To se vidia vie komunistite kolko vreme stroite Belene,poneje demokratite samo zatvariat
57
5
 
4
 
! Отговори
строител преди 13 години
"Белене" ще издържа падането на 400-тонен самолет АМА НА ПРИКАЗКИ
56
5
 
11
 
! Отговори
всезнайко преди 13 години
АЕЦ Белене е проект който трябва да бъде реализиран,в противен случай ще останем без достатъчно електроенергия,предстои и затварянето на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй.
55
1
 
12
 
! Отговори
льохМАН преди 13 години
46 А 2-3 хил. вятърни "перки" из България как ще седят?Или може би още два-три комина на ТЕЦ(задължително американски)ще са като свещички на торта.
54
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като затворим и последният реактор в Козлодуй друга песен ще пеете..."Демократи", дай им да затварят и да продават...А какво са построили - НИЩО!
53
7
 
2
 
! Отговори
Dancho преди 13 години
Stiga s tova Belene!!!!Ne go iskame oshte otkakto komunistite reshiha che za poreden pat balgaria shte im plashta konsultantskite dogovori.
52
1
 
7
 
! Отговори
gtf преди 13 години
до 41Нуждата ни от АЕЦ няма нищо общо с политическа принадлежност. Имаме нужда от енергийни мощности и независимост. Кво стана като Русия врътна крана заради Украйна ?
51
2
 
0
 
! Отговори
Doktorcheto преди 13 години
Добре, енергийни експерте. След като си се занимавал повече от мен, което ме съмнява, те оставям да искажеш експертното си мнение. Впрочем, като всички останали...
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като сложат режим натока 2017 да му мислят *** и фесовете, нали щели да ни претопят дотогава.
49
2
 
9
 
! Отговори
Ядосан преди 13 години
В Черно море през повечето време вълничките са по една педя поради факта че нашето море е едно голямо езеро и не можеш да сравяваш Исландския остров с нашите 350км крайбрежие на езеро. Второ всичките термалните извори за кито говориш да речем няма да са достатъчни да захранят само Люлин да не говорим за заместване на АЕЦ. Преди да пишеш тъпотии провери колко ток прозвеждат тези алтернативи които предлагаш за да не спамиш излишно
48
1
 
12
 
! Отговори
kulan преди 13 години
Всичко е политика...спирането на четирите блока на АЕЦ Козлодуй беше политическо решение, целящо да смаже Българската икономика, наред с останалите рестриктивни ограничения, наложени ни от хеврейският съюз...Сега словоблудството заради Белене е поради геополитически интереси и няма общо с безопасността, винаги има риск при строежа на подобно съоръжение, но в случая рискът е допустимо малък за разлика от десетките работещи реактори от общо над 140 в хевропа...Българи използвайте мозъците си...
47
4
 
3
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 13 години
ЛУК ойл, руската мафия и нейните слуги в България, заявиха , че се оттеглят от страната ...:)ТОВА ЩЕ Е НАЙ- ДОБРАТА НОВИНА !!!! ДАЙ БОЖЕ !!!!
46
6
 
6
 
! Отговори
Веско преди 13 години
АЕЦ на България и стои като златен часовник на мизерен *** :)В какво забърквате страната и кой ще плаща за всичко това ...