Часът на Земята: 44 мегавата по-малко ток в столицата

И от ЧЕЗ се включили в инициативата на 26 март
Обновена: 27 мар 2011 15:49 | 27 мар 2011 13:33,
66
Часът на Земята: 44 мегавата по-малко ток в столицата
Снимка: Архив Булфото

Спад в потреблението на електроенергия от 44 мегавата е отчетен в София по време на кампанията "Часът на Земята" снощи, съобщиха от пресцентъра на "ЧЕЗ България".

Спестената от потребителите електроенергия се равнява на консумацията на 735 000 стандартни електрически крушки по 60 вата.

Още по темата
За сравнение – по време на миналогодишната кампания ЧЕЗ регистрира спад на потреблението от 38 мегавата.

В рамките на кампанията "Часът на Земята" милиони хора по света изключват осветлението в домовете или работните си места в рамките на един час.

През тази година инициативата се състоя на 26 март между 20,30 и 21,30 часа.

От компанията посочват, че за трети път са се включили в кампанията "Часът на Земята", като са изключили дежурното и рекламното осветление в шест свои сгради в София.

134 държави, сред които и България, участваха в инициативата "Часът на Земята" на Световния Фонд за дивата природа. Това е рекорд в едва 4-годишната история на проекта.

"Часът на Земята" се ражда в австралийския град Сидни. Повече от 10 милиона души там изключих лампите си. Най-масово беше участието на Италия, където инициативата беше подкрепена в общо 200 града. Изгасено беше осветлението на ключови забележителности като Колизеума в Рим и Наклонената кула в Пиза.

В привличането на вниманието към проблема с глобалното затопляне, се включиха също властите в Пекин, Ню Йорк, Лондон и Рио де Жанейро. Там беше изключено осветлението на места като стадион "Птичето гнездо", "Таймс скуеър", "Окото на хилядолетието" и статуята на Христос Спасител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: часът на земята
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 13 години
Очевидно ти е трудно да разсъждаваш трезво...Глупаво е да си мислиш, че опазваш природата с един час на тъмно. Съответно какви са хората, които се мислят за "природозащитници", защото за един час през годината са се почувствали такива, каквито всъщност не са. Ако искаш да помогнеш на Земята - купи си енергоспестяващи крушки, не използвай найлонови торбички, купи си екологичен автомобил от Тойота например, не замърсявай природата където и когато да отидеш! Това ще свърши повече работа...
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не съм веща, но специално за електричеството защо просто не ползват слънчеви батерии?
44
1
 
3
 
! Отговори
Да 39 преди 13 години
Само, че с тази разлика в АЕЦ не се използва обогатен уран. Това да не ти е бойна глава на ракета. Използват се уранови окиси под формата на палети с размер на парчета от лего.
43
4
 
4
 
! Отговори
Крис преди 13 години
Страхотна инициатива, която ни помага да се върнем към себе си и това, да поразсъдим за начините, по които използваме Земята.
42
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
хм..че това си е чиста загуба за енергото бе...как си противоричат само...лицемери
41
6
 
4
 
! Отговори
птичка преди 13 години
виждам,че по-голямата част от народа пак не е схванала идеята.жалко!
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да щото е пълен с такива с твойто мислене
39
2
 
7
 
! Отговори
1-на (една)... преди 13 години
...кибритена кутийка обогатен уран стига да захрани Ц Я Л А България при максимум потребление, без да се плаща и една стотинка от българина. От там нататък всички такива инициативи - изцепки са си чиста проба лицемерие и глобално класово разделение!
38
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахахах. Някакви *** са седели на тъмно :))) И всяка година стават все повече. Брей, светът наистина отива по дяволите.
37
0
 
3
 
! Отговори
лъч преди 13 години
освен,че трябва да сложим в ред *** си трябва да го сторим първо със съзнанието и ценносната си система!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето към какво можете да се насочите, ако идтински ви интересува природата и Земята:Статистическите данни, публикувани от Департамента за селско стопанство на САЩ, свидетелстват, че за произвеждането на един килограм месо се изразходват 16 килограма зърно под формата на храна за добитъка. За производството на един килограм пшеница са необходими всичко 60 литра вода, докато за производството на един килограм месо се изразходват от 1250 до 3000 литра вода.
35
1
 
9
 
! Отговори
птичка преди 13 години
живея в красив морски град.в покрайнините му до преди време имше плажове с ниска посещаемост-чисти,усамотени кътчета,с прекрасен пясък и чиста като кристал вода....имаше,сега такива няма!в краят на лятото тези места са заринати от нашият собствен ***.там ходят хора от цяла България (а и не само)и всички се държат като на ресторант-все едно, ей сега ще дойде сервитьорът и ще им вземе прзните чаши,бутилки и чинии!плаче ми се всеки път,като видя подобна гледка!
34
1
 
2
 
! Отговори
hristo_bsh@abv.bg преди 13 години
браво..масово изгасихте лампите и запалихте свещи !!!
33
2
 
9
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
Пробват се да подменят ценности - "часът на това", "часът на онова", а хората все повече се овълчват.
32
2
 
7
 
! Отговори
птичка преди 13 години
изхвърляте ли *** си разделно?
31
1
 
5
 
! Отговори
птичка преди 13 години
благодаря за разяснението:)!другото имах предвид-това,че във всичко се търси задна мисъл,че по-голямата част от народа мисли за себе си и за нарушените му права,че дори има и такива дето си пуснали всички лампи напук...жалко.ниско интелигентен народ сме си и това е!прекалено сме взрени в себе си ,за да видим другото,което ни заобикаля.щом има такъв отпор за нещо толкова лесно изпълнимо,какво остава за др.неща-примерно да се научим къде и как да си изхвърляме ***?
30
3
 
17
 
! Отговори
- преди 13 години
Ето това е основната движеща сила на 95%+ от природозащитниците - да направиш нещо, без да мислиш грам какво правиш - с радост бих се включил в нещо, което допринася истински, нещо което има мисъл зад него, има дългосрочен ефект - да ме съжалявате, но да изключиш лампите за 1 час няма нито мисъл, нито цел, това е по-скоро реклама на WWF.Да изключиш лампите за 1 час и да се наречеш природозащитник е като да отидеш да си купш 5 хамбургера, но изрично да поискаш диетична кола - лицемерие се вика.
29
0
 
10
 
! Отговори
и аз обичам природат преди 13 години
Птичке не се сърди ! Виж сега, за да се снижи електрическият товар на системата е неоходима нужната динамика на генераторите , а такава притежават само ВЕЦ-те . Тоест , да се запази балансът между производство и потребление , за кратко време , ще изключат само екологичните производства на електричество. Парадокса идва , че ще останат в работа ТЕЦ-те и резултата ще е , че по времето на ниско потребление , относителното замърсяване , спрямо консумацията ще се увеличи. Пътят към разума минава през искренността
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много си находчив!браво!!!
27
9
 
10
 
! Отговори
OKE преди 13 години
ДНЕС Е ДЕНЯТ НА ВЪЗДУХА ! ТАЗИ ВЕЧЕР ОТ 20:30 ДО 21:30 Е НЕОБХОДИМО ВСИЧКИ ДА СПРЕТЕ ДА ДИШАТЕ ЗА ЕДИН ЧАС ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ СПЕСТИ ВЪЗДУХ !