Часът на Земята: 44 мегавата по-малко ток в столицата

И от ЧЕЗ се включили в инициативата на 26 март
Обновена: 27 мар 2011 15:49 | 27 мар 2011 13:33,
66
Часът на Земята: 44 мегавата по-малко ток в столицата
Снимка: Архив Булфото

Спад в потреблението на електроенергия от 44 мегавата е отчетен в София по време на кампанията "Часът на Земята" снощи, съобщиха от пресцентъра на "ЧЕЗ България".

Спестената от потребителите електроенергия се равнява на консумацията на 735 000 стандартни електрически крушки по 60 вата.

Още по темата
За сравнение – по време на миналогодишната кампания ЧЕЗ регистрира спад на потреблението от 38 мегавата.

В рамките на кампанията "Часът на Земята" милиони хора по света изключват осветлението в домовете или работните си места в рамките на един час.

През тази година инициативата се състоя на 26 март между 20,30 и 21,30 часа.

От компанията посочват, че за трети път са се включили в кампанията "Часът на Земята", като са изключили дежурното и рекламното осветление в шест свои сгради в София.

134 държави, сред които и България, участваха в инициативата "Часът на Земята" на Световния Фонд за дивата природа. Това е рекорд в едва 4-годишната история на проекта.

"Часът на Земята" се ражда в австралийския град Сидни. Повече от 10 милиона души там изключих лампите си. Най-масово беше участието на Италия, където инициативата беше подкрепена в общо 200 града. Изгасено беше осветлението на ключови забележителности като Колизеума в Рим и Наклонената кула в Пиза.

В привличането на вниманието към проблема с глобалното затопляне, се включиха също властите в Пекин, Ню Йорк, Лондон и Рио де Жанейро. Там беше изключено осветлението на места като стадион "Птичето гнездо", "Таймс скуеър", "Окото на хилядолетието" и статуята на Христос Спасител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: часът на земята
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
4
 
! Отговори
птичка преди 13 години
тук се говори за природозащитниците като за *** и пр.,но искам да попитам"по-умните"-те не се ли борят за опазването на нашата планета?всеки от нас трябваше да даде своят минимален принос,нищо повече,но вие и тук намерихте конспирация!тези,които са подкрепили инициативата-добре,другите...ами явно не са дорасли да мислят за нещо друго освен за себе си.
25
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 13 години
кои от коментарите те карат да се срамуваш ? бъди малко по-конкретен след като така гневно се отричаш от тях.
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американците отровиха Сърбия с ракетите си, сега всички ние страдаме от това, глупаците ще спасят Земята с един час на тъмно....Сериозно ли има толкова глупави и елементарни хора в България?!?!?
23
4
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
След като се срамуваш и си нещо повече от другите, прав ти път...*** в Америка, там ке опраат Светот!
22
9
 
9
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Като чета коментарите по-долу, искрено, ама искрено се срамувам, че съм се родил сред тая ***.....
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредната простотия...Отровиха Земята с всичко, с което можеше да се отрови, сега с един час без електричество ще я спасят...Бунаци!!!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Извинявам се на енвиронменталистите ,но ако се правиш само за един час от 8760 часа в годината на загрижен за природата, изглежда , че някой те прави на калинка и те манипулира по най-елементарен начин. Да не говори за непрогнозируемостта на товарите в енергиината система , което се отразява на честотата и напрежението на всеки един консуматор.Прекалено социалистическо мероприятие. Нещо като съботниците. За един ден да почистим *** , който изхвърляме цяла година.
19
8
 
4
 
! Отговори
prostaka преди 13 години
az zapalih vsi4ki lampi i pusnah vsi4ki uredi
18
2
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
До 15 Това което го пишеш е така,но отнема повече време за да се изключи и включи генератор към системата. Ако беше за няколко часа става,но за 1ч. или15-20мин. - твърдо нье!
17
0
 
15
 
! Отговори
John преди 13 години
Ако имаше начин всички да не ползваме ток един ден и ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН сами ще си тръгнат! ;)
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голям Праз!
15
3
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 13 години
Централите не работят винаги на 100% и има много начини да се регулира, колко енергия произвеждат - количество подадено гориво при ТЕЦ, кубици вода при ВЕЦ и дори в някои случаи когато има трайно понижаване се гасят блокове и се вкарват в режим на готовност (могат да се пуснат до 15-20 мин). Освен това при ниска консумация генераторите имат много по-малко съпротивление и е нужна по-малко механична енергия за да се въртят.
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Смърт на зелената мафия, която залива света!
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 9Да спася себе си ли? Че тя моята душа е вечна, не зависи от някаква си материя. Май за пореден път ви водят за носа, а? Накараха ви да се отречете от светлината и да изберете мрак...
12
7
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Спирането на тока за 1 час не е за да се спаси земята, а да накара хората да се замислят дали следващия път като излязат от стаята да оставят светнато или да изгасят. Дали на следващия ден ще отидат на работа сами с колата или ще покараме 20 минути колело.
11
1
 
6
 
! Отговори
!?!?! преди 13 години
Мамантос, те управниците за това искат да сме гладни, уплащени и оскотел, ЗА ДА МИСЛИМ САМО ДЕН-ЗА ДЕН и да не им разваляме рахатлъка/комфорта!Гладния и смачкания - за друго не мисли, освен за хляб и оцеляване! Виж само - КЪДЕ ИЗБУХВА АПРИЛСКОТО ВСТАНИЕ - в Копривщица - град със специален статут, даден от султана, град на богати търговци, сарафи, образовани граждани, учили "в странство"За свободата и салама,Санчо, пардон Мамантос! сега едни протестират за горивата, а такива като теб се присми
10
8
 
11
 
! Отговори
az преди 13 години
най-голямото лицемерие е това "спиране" на тока за 1 час
9
2
 
18
 
! Отговори
Zeitgiest-Movement преди 13 години
Не сте разбрали не да спасим земята...а да спасим СЕБЕ СИ защото вървим към самоунищожение!!!Земята ще я има още дълго време колкото и да я отровим и зацапаме тя след време ще си се оправи ама нас вече няма да ни ИМА!!!
8
17
 
15
 
! Отговори
Мамантос преди 13 години
Лицемери и тъпоумия; Земята ще ми спасяват, а хората, ровещи в ***, и за които няма медицинско обслужване, -- за тях няма кой да се сети. Земята, водата, кучетата, мечките и свините са по-ценни от човека, ако е беден, разбира се. ***!
7
5
 
19
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Много ми е интересно как са спестили енергия като ел.енергията/променлив ток/ не се съхранява. Централите са си въртяли и са подавали енергията по мрежата-просто никой няма да плати за тази енергия!