Нашите затвори най-пренаселени в ЕС

Проблем са и лошите битови условия
5 апр 2011 14:20,
30
Нашите затвори най-пренаселени в ЕС
10% от лишените от свобода у нас са наркозависими. Снимка: Булфото

Българските затвори са сред най-пренаселените в Европейския съюз. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на  демокрацията (ЦИД) за изпълнението на наказанията и състоянието на затворите у нас. 

Според доклада лишаването от свобода продължава да е най-често използваното наказание в страната ни. През първата половина на 2010 г. почти половината от всички осъдени са получили ефективни присъди. 

Освен пренаселеността, сред основните проблеми на затворите у нас остават остарялата материална база, лошите битови условия, ниската трудова заетост и трудностите при осигуряване на медицинско обслужване и образование, посочват от центъра. 

Според ЦИД решения на проблемите могат да се намерят със законодателни и практически промени, сред тях – и разширяване на прилагането на наказания, който не са "лишаване от свобода". 

Като пример за това от центъра посочиха, че притежанието на еднократна доза наркотик трябва да се декриминализира, както и да се предвидят по-леки наказания за престъпленията с наркотици с ниска обществена опасност. 

От центъра смятат, че е необходимо да се въведат и повече програми в затворите за субституираща терапия на зависими от наркотици.

Още по темата
Според доклада България е на последните места в Европа по използване на подобни терапии.
В същото време по официални данни над 10 процента от лишените от свобода у нас са наркозависими. 

Омбудсманът Константин Пенчев посочи, че през миналата година до кабинета на омбудсмана са подадени 81 жалби на лишени от свобода, пише БТА.

По думите на Пенчев затворниците се обръщат към институцията най-вече поради липса на достатъчно възможности за трудова заетост, грубо и унизително отношение от страна на служители в затвора или бездействие от тяхна страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: затвори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
трябвало да се декриминилизира носенето на една доза наркотик! Ето ги истинските убийци на Българската младеж искащи узаконяването на наркоманията!Не били обществено опасни наркоманите...по-голяма глупост не бях чувал! те за да си доставят една доза убиват човек!Крадът по домовете..и това не било обществено опастно! да нали няма да нападат палатите на мутрите т.к те са разпространителите а ще нападат безпомощни старци...
8
2
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
а както каза цецко по повод смърта на бизнесмена мишо бирата...за хора допринесли толкова много за развитието на българския бизнес нищо лошо неможе да се каже...Така че нищо лошо и за момчетата маргини допринесли толкова много за славата на СИК вищо лошо за братята ггалеви допринесли толкова много за дупница...Нищо лошо и за останалите неспоменати от мен мутри1 Хвала на мутрите в България!Хвала на *** ..ИПОН..777..Аполо и болкан..
7
4
 
4
 
! Отговори
Де преди 13 години
Амнистия, поголовна и масовааааааааааа... ие.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама как може, веднага да им се обзаведат килиите с мебели от ИКЕА. Долни съдисти, ще мъчите затворниците..
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пха и аз казвам, че затворите са неефективна присъда - убийците трябва да бъдат разстреляни, изнасилвачите - кастрирани, а на крадците да им се отрежат ръцете. Няма да е толкова пренаселено в затворите тогава.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Според доклада лишаването от свобода продължава да е най-често използваното наказание в страната ни. "Буахахахахахахахахахаха... тия нормални ли са бе, кой е осъден в БГ... само дребните кокошкари, а *** като Йоско си перкат на свобода, газят и убиват хора. Такива не могат да ги осъдят, щото затворите са пълни с хора без връзки по високите етажи и с 10 год. ефективна присъда за кражбата на кокошката на съседа...
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не говорим какви са условията там...
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ауууу! И сега какво? Да взема да ревна, че *** не се чувства добре в килията си? Щото няма кабелна елевизия и алуминиева дограма. Цялата държава е цъфнала и вързала те за криминалните се загрижили!
1
2
 
6
 
! Отговори
SADIA преди 13 години
E ZA TVA NIKOGO NE SADIM