Задочниците плащат повече от допустимото

Издръжката им е три пъти по-малка, а таксите – като за редовни
5 май 2011 07:21,
29
Задочниците плащат повече от допустимото
Снимка: Булфото

Незаконно високи такси за задочно обучение събират повечето университети в страната, пише „Сега”.

Според нормативите издръжката за задочник е три пъти по-ниска от сумата, необходима за редовен студент. 

Голямата част от висшите училища обаче събират еднакви суми за двете форми на обучение, в други таксата за задочници е по-ниска, но пак е над допустимото.

Проверката на вестника установила, че само Софийският университет и Техническият университет-София спазват закона.

Съотношението в таксите е нарушено от години. Според министерството на образованието в закона наистина е записано, че издръжката при различните форми на обучение е различна, но не било записано, че и таксите трябва да са различни.

От юридическия отдел на Софийския университет обаче разбират закона по друг начин – три пъти по-ниска издръжка означава, че студентът ще плаща и три пъти по-ниска такса.

На подобно мнение са и експерти от парламентарната комисия по образование, които не намират обяснение защо таксите за задочници са толкова високи, пише „Сега”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
ПБ преди 12 години
Уча задочно. Явявам се на изпити на дати на задочници, и на дати с редовното обучение. Много по-занижени са критериите на редовните дати, отколкото на датите за задочниците. Преподавателите казват, че задочниците се подготвят много по-отговорно и показват по-добри резултати. По тяхно мнение последните години нивото при редовните студенти много е паднало. Познайте защо. Имам колеги редовно, които шапка им свалям, но, за съжаление, повечето не знаят защо са в университета.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз за това да има редовна, вечерна, задочна и дистанционна форма на обучение.И всеки да си избере фотмата, която му е удобна.Учих първо редовно, а по-късно и задочно.Изпитите бяха бяха при едни и същи преподаватели, съответно - еднакво трудни.Конспектите и учебните материали бяха еднакви за редовните и задочниците.
24
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Да вдигат таксите за образованието, да вдигат и още цената на бензина. Само тогава заспалия блъгарин ще се събуди и ще тръгне да протестира. Защото това е най-ценното нещо на българина - да изучи детето си и да кара колата си. Затова още да ги вдигат, хак да ни е като мълчим, ха дано се събуди народа български.
23
1
 
5
 
! Отговори
Продълж.на пост.23 преди 12 години
По-голямата част от висшистите ни бяха на такъв хал,за какъвто ти пишеш,защото във всяка по-хубава специалност повечето места представляваха квоти за прием с предимство.За малкото бройки "на общо основание" се бореха пълни отличници,които не могат да ползват предимства.Но дори и такива влизаха в престижните специалности по изключение,защото връзкари ги изместваха.Онези с "привилегиите" не си даваха зор - за тях се пазеха "благи" местенца. В останалите специалности се преподаваше на ниво техникум
22
1
 
6
 
! Отговори
Продълж. на пост.22 преди 12 години
Може ли момиче да иде да работи в краен,неосветен квартал,когато втора смяна свършва в 22.00 ч.,а след нея почва трета смяна? /В пресата понякога се отпечатваха протестни писма от работнички - заради липсата на осветление и милиционери в такива райони,само омъжена може да работи в такъв завод,при условие,че мъжът й я посреща или изпраща/. А можеш ли да учиш пълноценно,след като си работил нощна смяна.Мои състуденти криеха,че следват и с дипломите си за средно си намираха работа на половин ден.
21
1
 
5
 
! Отговори
До Килъра 3 преди 12 години
Завърших преди демокр.промени. И тогава много студенти искаха да работят, за да не натоварват родителите си. И тогава местата в общежитията не достигаха, а наемите бяха високи /спрямо тогавашните заплати/.Други пък искаха сами да си изкарват джобните.Знаеш ли каква беше ситуацията в София?На студентите се предлагаше работа или в онези предприятия,които работят на 3 смени,но заплатите са ниски,или в служба"Чистота"/но *** протестираха- учащи да не ходят с бокл.коли,а само да метат улиците/.
20
1
 
8
 
! Отговори
Бивша студентка преди 12 години
Категорично заставам на страната на сегашните студенти!Всеки, който желае да учи, би трябвало да получи безусловната подкрепа на държавата!Възмутих се от думите на младеж,който пред телевизионната камера заяви, че било нужно да се плащат още по-високи такси, та обучението да е по-качествено. Ама, разбира се - когато "тате носи, мама меси", светът се гледа през розови очила. А колко момичета и момчета, сине майчин, не могат да учат поради бедност? Част от тях сигурно са далеч по-кадърни от теб!
19
1
 
4
 
! Отговори
АнТонимен преди 12 години
Бях задочник и години не посещавах занятията изисквани 2 пъти годишно. Използвах това време за подготовка и явяване по изпити. Относно кои са по-добри студенти , успехът е субективно понятие градено на база "обективни оценки". Откровено мога да заявя, че имам знания и умения по-високи от повечето колеги редовно обучение.Искам да благодаря на ВВМУ за прекрасната библиотека и безбройните автори, благодарение на които се самообучавах през годините.
18
1
 
2
 
! Отговори
Peev преди 12 години
Nqma takova jivotno univeristet da ima avtonomiq i da darpa darjavna subsidiq!I s tazi avtonomiq,koqto polzva nali vi e qsno kakva perachnica na pari e!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mnogo mi haresva kato pro4eta ne6to deto se znae ot godini , a pak vie go poblikuvate vse edno dnes otkrihte toplata voda !!! i otdolu se po4vat edni komentari ABE HORA KADE BQHTE DOSEGA TOLKOVA LI STE ZASPALI V TAQ BALGARIQ , NIKOI LI NE 4ETE ZAKONI , KONSTITUCIQ ... kato vi se iskat pari i davate... nali mama , tate , baba, koi ot pensiq , koi oti6al da bar6e gazove v 4ujbina i sabirate taksata :)))))))))))))) SEGA LI SE SETIHTE 4E E VISOKA ???? HAHAHHAHAHAHAHHAHHA
16
1
 
8
 
! Отговори
REALIST преди 12 години
В ТУ-София на практика направо те обират.Плащаш 4 семестъра, последния нищо не учиш само за дипломна работа е(460 лв. таксичика).Това не знам да го има в развита Европа или USA, където плащаш ама за реално образование
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И аз съм за дистанционното обучение.Има хора, за които това е единствената алтернатива, а не им се дава възможност.
14
1
 
7
 
! Отговори
:))) преди 12 години
това безумие с таксите го има и в Шуменския университет...редовно и ззадочно плащат една и съща такса...Всяка година таксите се увеличават..
13
5
 
12
 
! Отговори
Теодор преди 12 години
В БСУ Бургас разликата между задочно и редовно е също символична, но като се замисли човек че задочното обучение е по скоро разсрочено купуване на диплома таксата си е напълно приемлива ;-)
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тъй ами
11
3
 
17
 
! Отговори
do 12 преди 12 години
Задочната форма си е чудесна форма ако работиш в нормална фирма.Плюс това не е един месец ами половин (сиреч 2 седмици) 2 пъти годишно.Относно таксите автора на статията явно не е излязъл от София за да си направи труда статията да му е обективна.В Стопанската академия в Свищов таксите за задочните са на 50% от редовните.
10
5
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Задочната форма на обучение е остаряла. Кой с нормална работа може да отсъства два пъти в годината по един месец? Аз съм за дистанционното. Не се тормозиш по общежития, четеш си в къщи и се явяваш на изпити.
9
1
 
11
 
! Отговори
,,, преди 12 години
в смутни времена кой колкото може и от който може да смучеееее. това е България за съжаление. И проверки няма и не се вземат мерки изобщо *** работа. А ние плащамеееееееееееееее
8
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
А в лесото и отношението чудесно. На 40 г. плаках по време на първи семестър.Една магистратура е разписана за 10 семестъра, но като няма друг такъв университет в БГ...
7
3
 
20
 
! Отговори
... преди 12 години
А като се увеличат още повече *** ще вземат дипломи.