Задочниците плащат повече от допустимото

Издръжката им е три пъти по-малка, а таксите – като за редовни
5 май 2011 07:21,
29
Задочниците плащат повече от допустимото
Снимка: Булфото

Незаконно високи такси за задочно обучение събират повечето университети в страната, пише „Сега”.

Според нормативите издръжката за задочник е три пъти по-ниска от сумата, необходима за редовен студент. 

Голямата част от висшите училища обаче събират еднакви суми за двете форми на обучение, в други таксата за задочници е по-ниска, но пак е над допустимото.

Проверката на вестника установила, че само Софийският университет и Техническият университет-София спазват закона.

Съотношението в таксите е нарушено от години. Според министерството на образованието в закона наистина е записано, че издръжката при различните форми на обучение е различна, но не било записано, че и таксите трябва да са различни.

От юридическия отдел на Софийския университет обаче разбират закона по друг начин – три пъти по-ниска издръжка означава, че студентът ще плаща и три пъти по-ниска такса.

На подобно мнение са и експерти от парламентарната комисия по образование, които не намират обяснение защо таксите за задочници са толкова високи, пише „Сега”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
9
 
8
 
! Отговори
Крис преди 13 години
Сутрешна доза hate :D Хора, от студент до студент, разликата е ГОЛЯМА. Всякви ни има - от друсащи се, до такива, които не излизат от университета и дори спят там. Редовният студент трябва да плаща повече, защото все пак има по-голяма възможност да е по-близо до преподавателите си. Ей, ама няма ли да увеличат поне 3 пъти тези такси за всички... вече всеки *** може да вземе диплома....
5
1
 
28
 
! Отговори
Отдавна дипломиран преди 13 години
Това наистина е безобразие. Въобще Автономията на университетите се тълкува, като пълна анархия и възможност за уникални кражби. Е, как искате да се развиваме икономически и нравствено, след като студентите виждат какви мошенгии и кражби се случват в университетите. Още на толкова ранен етап те усвояват престъпните маниери на своите преподаватели. За корупционните методи да не говорим. Как беше онази песен-"Изпит в УНСС-200 марки и едно прасе"!
4
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко 11 лева и 52 стотинки? Почти всички студенти пушат имат по 1-2 коли лаптопи и няколко мобилни телефона. Колко са бедни едвам живеят сигурно.. тц тц
3
10
 
43
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Номер 2 ти пък си много ***! Никой не гледа по снизходително и на Запад почти всички работят и учат с изключение на Германия където по-малко се работи! Едно време тук всички учеха и не работеха иу се видя какво стана в последствие-последни в Европа дори и след Албания!Ако няма и практика нещата отиват на зле без значение колко шестици имаш. Пък аз като гледам дето викаш за тези редеовните в Студентски град кафнетата и кръчмите са нон стоп пълни и тези индивиди се друсат и напиват като...
2
61
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мн.си умен,бе 1-задочниците по цял ден се шляят,докато редовните здраво учат и накрая и едните ,и другите получават еднакви дипломи.на задочниците гледат и по-снизходително преподавателите
1
4
 
52
 
! Отговори
mnb преди 13 години
задочника има и други разходи: път,храна нощувка. пътя до унито за всеки един изпит е едно доста сериозно перо в разходите на задочника.