Престъпността като начин на живот у нас

Полиция, съд, прокуратура – най-корумпирани, сочи изследване
Обновена: 11 май 2011 15:09 | 11 май 2011 14:21,
195
Престъпността като начин на живот у нас
Снимка: Dnes.bg

Престъпното поведение се интерпретира като част от начина на живот в България. Това показват данните от проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Традиционно за последните десет години страната ни е на последно място в Европейския съюз по липса на доверие в правоохранителните органи.

Българските граждани определят като най-корумпирани институции у нас полицията, съда и прокуратурата.

По-малко от 50 процента от българите са доволни от работата на полицията, а по-малко от 20 процента – от тази на съда и прокуратурата. Едва осем процента са на мнение, че съдът раздава справедливост.

Почти 30 процента от анкетираните смятат, че съдилищата постоянно допускат съзнателни грешки, за да оправдаят виновните.

72,7% от българите са категорични, че съдът е подвластен на икономически интереси, а 56,9% от хората смятат, че той се поддава на политическо влияние при решаването на делата.

В същото време само 10% от българите мислят, че полицаите не вземат подкупи, а само 5 на сто имат същото мнение за съда.

По-малко от 18% от анкетираните са на мнение, че полицията е ефективна при предотвратяване на тежки престъпления, а едва 13 на сто мислят, че ще залови  извършителите на кражби с взлом.

Проучването е проведено между 1700 души и измерва доверието в ефективността на институциите, тяхната безпристрастност и доколко българите приемат за легитимни разпорежданията им.

Една от основните причини за непризнаването на легитимността на институциите у нас е несправянето с вътрешната корупция.

Липсват случаи с корумпирани служители на администрацията, които да са получили наказания, въпреки медийните публикации по темата, сочат изводите от доклада.

От ЦИД смятат, че проблем на правителствата досега е, че обществените нагласи се пренебрегват и не се използват като инструмент за формиране на политика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
0
 
! Отговори
glfceo преди 12 години
ZOtKKG , [url=etetedjidnxn/]etetedjidnxn[/url], [link=rhzqtscjmxbj/]rhzqtscjmxbj[/link], owvnoudehvxs/
159
1
 
1
 
! Отговори
ZAX преди 12 години
"Минусите" пред коментарите на "Мутрата" и "Софийска мутра" са поредното тъжно доказателство, че сме *** народ. Лошото е, че ще става все по-зле.
158
1
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
каква е разликата между рушвет и комисионна!!! Когато един политик нанесе щети за милиони на България заради сделка в която е получил няколко стотин хиляди като комисионни ,,,тук няма наказание това не е рушвет а законно придобити пари! цецко а не само той като получават стотици хиляди заради някакво проучване това законно ли е2 нали са имали възможност за това благодарение на поста който заемат! няма ли конфликт на интереси и защо това се нарича комисионна а не корупция!!!
157
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Това го знаем,нищо ново под слънцето.Нали щяхме това,нали щяхме онова,колко време трябва да мине за да върне заграбеното.Миналото се забравя,залъгват ни с някои престъпления и те докато ги осъдят се променят доказателствата.Искаме работни места,искаме заплащане в срок,искаме да си платят взетото от държавата без пари,да се напълни бюджета с краденото.Толкова ли е сложно.Не трябва да влизат в затвора,само да си платят реалните пазарни стойности на взетото.Това са 30 млрд.най малко.АДИ БЕ.
156
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vox populi - vox Dei
155
1
 
8
 
! Отговори
Сад_Съм преди 12 години
Те хората си знаят , че ако не става с пари , става с МНОГО пари . *** държава ! Искам да се махна от тук ...
154
1
 
3
 
! Отговори
чужденец преди 12 години
Нищо ново! В колко много латиноамерикански и други държави престъпността и престъпното поведение са си начин на живот, ама българинът нали си е гузен, си мисли че в светът всичките проучвания, за него се отнасят !
153
1
 
2
 
! Отговори
Васил преди 12 години
Браво на Центъра за изследване на демокрацията!Откриха топлата вода!
152
1
 
6
 
! Отговори
до 167 преди 12 години
Радвай се :( На брат ми като му разбиха колата *** за да му откарднат акумулатора, оставяйки седалка за 400 лв и касетофон за 300, диспечера каза да сме дошли с колата до районото да сме попълнели някакво оплакване или заявление!!! След искане на имена и заплахи за последствия от наша страна, дойдоха двама смутени, които цъкаха и казаха същото в общи линии! Нямах коментар просто!
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние сме най-смешната и жалка държава на планетата!
150
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...а ти, 167, защо не запита ушевия: "Тогава защо те храня, бе - прасе?"
149
2
 
5
 
! Отговори
ст преди 12 години
днес ми разиха колата, дойде полиция направи протокол и ми казаха "това е....повече нама какво да направим"..
148
2
 
1
 
! Отговори
Georgi преди 12 години
Edno neshto malko ot nashite politici, mutri i biznesmeni osyznawat - bez narod , niama dyrjava, niama tyrgovia, niama nishto. Cialata pazarna ikonomika se krepi na horata, koito konsumirat.Kato ostanat 1 mln *** i vie 100 choveka nakryst ot kogo shte doite???? Nikak ne dalnovidno, nikak
147
1
 
9
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
До 164: А защо им давате рушветче?!? Не е поддкупен само този, дето иска, но и този, който дава. ИСКАЙТЕ ДА ВИ ПИШАТ АКТОВЕ. АКО СТЕ НЕВИННИ - АКТА ЩЕ ИМ ПАДНЕ!
146
1
 
4
 
! Отговори
162 преди 12 години
Е що задаваш *** въпроси - имат си ги щот си имат богати тъстове :)))
145
2
 
7
 
! Отговори
полицай преди 12 години
*** как да не вземам рушветче. Че то с тая заплатка от 700 лв. аз само цигарите, сандвича и кафето не мога да си покрия, да не говорим да храня семейство :))) Друго си е да се скрия в някой храст и да изненадам минаващия наблизо баламур, а после да го питам "Кво праим сега?" И за цигарки има и дечурлигата си отглеждам и на жената купувам нещо, пък и на шефа се отчитам подобаващо, щото иначе няма да ме търпи :))).
144
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Престъпник в България звучи гордо.Ако си честен човек се отнасят с теб като уличен ***.
143
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
полицаите са на-големите мафиоти ,полицията е само лост за далавери!как става изведнъж ,че почти всички началници на полицията имат след 15-20 години стаж толкова много имоти и недвижима собственост-складове ,гаражи,автомивки,парцели,често и някви бизнеси и всеки се прави на ощипан и се оправдава с тъщата ,тъста и т.н.!:)
142
3
 
4
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Е как да се вслушват :))). Че при тия данни вслушването означава още утре да бъде уволнен министър Цуци, да бъдат уволнени незабавно две трети от хрантутниците с фуражка, да бъде закрит ВСС, да бъде закрита прокуратурата, а за съда незабавно или да се внесат съдии отвън или да се подменят всичките до месец. А и да не забравят да закрият разните адвокатски и т.п. колегии, защото там е трансмисията на корупцията.
141
3
 
6
 
! Отговори
Ruja преди 12 години
Добър ден на всички тук пишещи и споделящи! След 15 часов работен ден за мен е удоволствие да разменя с вас някои мисли. Да, има корупция. Да, има зависими магистрати. Но съм убедена, че ако си отстоявате интересите до край - никой не може да си разиграва коня както си иска. Кастите са си касти, правилата са си правила. Никой не е по-силен от Вас, стига да се заявите. И да настоявате до край за правата си, които са ни дадени по закон.