Престъпността като начин на живот у нас

Полиция, съд, прокуратура – най-корумпирани, сочи изследване
Обновена: 11 май 2011 15:09 | 11 май 2011 14:21,
195
Престъпността като начин на живот у нас
Снимка: Dnes.bg

Престъпното поведение се интерпретира като част от начина на живот в България. Това показват данните от проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Традиционно за последните десет години страната ни е на последно място в Европейския съюз по липса на доверие в правоохранителните органи.

Българските граждани определят като най-корумпирани институции у нас полицията, съда и прокуратурата.

По-малко от 50 процента от българите са доволни от работата на полицията, а по-малко от 20 процента – от тази на съда и прокуратурата. Едва осем процента са на мнение, че съдът раздава справедливост.

Почти 30 процента от анкетираните смятат, че съдилищата постоянно допускат съзнателни грешки, за да оправдаят виновните.

72,7% от българите са категорични, че съдът е подвластен на икономически интереси, а 56,9% от хората смятат, че той се поддава на политическо влияние при решаването на делата.

В същото време само 10% от българите мислят, че полицаите не вземат подкупи, а само 5 на сто имат същото мнение за съда.

По-малко от 18% от анкетираните са на мнение, че полицията е ефективна при предотвратяване на тежки престъпления, а едва 13 на сто мислят, че ще залови  извършителите на кражби с взлом.

Проучването е проведено между 1700 души и измерва доверието в ефективността на институциите, тяхната безпристрастност и доколко българите приемат за легитимни разпорежданията им.

Една от основните причини за непризнаването на легитимността на институциите у нас е несправянето с вътрешната корупция.

Липсват случаи с корумпирани служители на администрацията, които да са получили наказания, въпреки медийните публикации по темата, сочат изводите от доклада.

От ЦИД смятат, че проблем на правителствата досега е, че обществените нагласи се пренебрегват и не се използват като инструмент за формиране на политика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой, нашата полиция? Корумпирана? Аааааааааа, не може да бъде. Цецко веднага да провери кой разпространява такива неверни работи, то сигурно е атака към правителството направо. А може и Станишко-мишко да е виновен, а?
139
0
 
9
 
! Отговори
еба си пича преди 12 години
Айде сега некой да каже при всички тия благини дали му аресва живота в България
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не е далаверата и корупцията тази държава юе се разпадне..... 90% от висшите чиновници, министри, адвокати , съдии работят само за собственна облага.Държавната ни структура е машина за правене и крадене на пари......
137
0
 
9
 
! Отговори
Винету преди 12 години
Ми ся как ша режа лентата ? Станишев е виновен ! И Костооов !
136
1
 
6
 
! Отговори
ОЩЕ преди 12 години
ЗА ПРЕСТЪПНОСТТА--- ПРИМЕР Е САМОТО ПРАВИТЕЛСТВО !
135
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***,На бойния си пост ли сте?Кога ще пада Боко?
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До "Софийска мутра" и "Мутрата" Много точно описание на действителноста, браво за коментарите! Слагат минуси защото недолавят сарказма или истината им тежи...
133
0
 
9
 
! Отговори
Гарабедчо преди 12 години
Аз вярвам на Цецо /шестака, апартаменто, шебека......./ ,а той казва че престъпноста е овладяна, и корупцията е овладяна . Бойко казва че живеем добре. Това изследване не е в хармония с това ,което ни казват лидерите. Истина е че живеем ужасно и се гаврят с нас тези дето избираме.
132
0
 
7
 
! Отговори
оценка(-2) преди 12 години
Това не може да е истина,тия европейци как може да твърдят подобно нещо,та нашата полиция ни пази,съда ни осъжда според доказателствата,а прокуратурата има рекорден брой изправени пред съда престъпници,тия се бъркат ние сме си отличници викаше бойко,ама нещо тия не му се връзват...
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ние си пишем(лаем) керванът си върви
130
0
 
7
 
! Отговори
зло преди 12 години
Нищо ново в Тиквария.
129
2
 
1
 
! Отговори
ivan преди 12 години
Костов vs комунисти! Round one! Fight!Idiots!
128
0
 
1
 
! Отговори
списваща преди 12 години
Абосолютно вярно за съжаление!
127
0
 
15
 
! Отговори
Любе преди 12 години
Няма справедливост ако сам не я извоюваш. Така е и с демокрацията :)
126
1
 
11
 
! Отговори
дааа, преди 12 години
в БГ ,никой не иска да работи ,особено държ. служител !
125
0
 
25
 
! Отговори
noname преди 12 години
Това изследване е грешно. Аз на 100% вярвам в нашата полиция, прокуратура, съд и дядо Мраз :)
124
1
 
10
 
! Отговори
Що е мутра преди 12 години
Мутра: Произлиза от кучето пазач и тапира. Особени белези - малка глава. Като те погледне и а-ха да проговори. Напоследък се въдят доста - може би защото като не остава друго за крадене, политиците започват да крадат мозъците на хората. Женската мутра или жената на мутрата се нарича мутреса. Характерно действие за мутрата е мутреенето.
123
0
 
4
 
! Отговори
ВЕЧЕ, преди 12 години
напълно ОФИЦИАЛНО се признава ....?
122
5
 
5
 
! Отговори
Sin преди 12 години
Гербавите *** трябваше да направят коренна реформа във всички области, включително и в правозащитните органи и да се изметат всички бивши комунисти и отрочетата им. Но по-лесно беше да се плюе по предшествениците и да оправдават некадърното си безхаберно управление.
121
4
 
12
 
! Отговори
Застраховател преди 12 години
Така е! Щом не си плащате на ИПОН за охрана, ще ядете дървото.