Престъпността като начин на живот у нас

Полиция, съд, прокуратура – най-корумпирани, сочи изследване
Обновена: 11 май 2011 15:09 | 11 май 2011 14:21,
195
Престъпността като начин на живот у нас
Снимка: Dnes.bg

Престъпното поведение се интерпретира като част от начина на живот в България. Това показват данните от проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Традиционно за последните десет години страната ни е на последно място в Европейския съюз по липса на доверие в правоохранителните органи.

Българските граждани определят като най-корумпирани институции у нас полицията, съда и прокуратурата.

По-малко от 50 процента от българите са доволни от работата на полицията, а по-малко от 20 процента – от тази на съда и прокуратурата. Едва осем процента са на мнение, че съдът раздава справедливост.

Почти 30 процента от анкетираните смятат, че съдилищата постоянно допускат съзнателни грешки, за да оправдаят виновните.

72,7% от българите са категорични, че съдът е подвластен на икономически интереси, а 56,9% от хората смятат, че той се поддава на политическо влияние при решаването на делата.

В същото време само 10% от българите мислят, че полицаите не вземат подкупи, а само 5 на сто имат същото мнение за съда.

По-малко от 18% от анкетираните са на мнение, че полицията е ефективна при предотвратяване на тежки престъпления, а едва 13 на сто мислят, че ще залови  извършителите на кражби с взлом.

Проучването е проведено между 1700 души и измерва доверието в ефективността на институциите, тяхната безпристрастност и доколко българите приемат за легитимни разпорежданията им.

Една от основните причини за непризнаването на легитимността на институциите у нас е несправянето с вътрешната корупция.

Липсват случаи с корумпирани служители на администрацията, които да са получили наказания, въпреки медийните публикации по темата, сочат изводите от доклада.

От ЦИД смятат, че проблем на правителствата досега е, че обществените нагласи се пренебрегват и не се използват като инструмент за формиране на политика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
13
 
! Отговори
vad преди 12 години
Има голямо объркване!!!ГЕРБ твърдят, че корупцията е преборена....същото твърдеше и Станишев, когато те се изреждаха в/у народа..
79
3
 
7
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
Тая новина е напълно излишна .Хората много добре знаят какво дереджето ни. ОТ 89-та насам българина стана озлобен и нещастен защото целия му живот преди промените му се управляваше от държавата демек от партията. Сега дведесет и косур години по късно ние не знаем как да си градим живота и чакаме ТИПОВЕ КАТО бОКО ДА НИ ОПРАВЯТ .Демокрацията е като цвете ,трябва да се полива всеки ден ,а ние си прайм кот си искаме( по български).Ето затова има престъпност и коупция и беднотия.ТОВА Е ИСТИНАТА.
78
2
 
2
 
! Отговори
стар преди 12 години
89-ти, бършеш ли си *** сам?Тези лозунги много остаряха - прочети нещо ново.
77
2
 
12
 
! Отговори
БСП преди 12 години
ТИ ГО *** ТО ТА ЦЕЛУВА ,ЩО Е ТО? ЕЛЕКТОРАТА
76
5
 
7
 
! Отговори
85 преди 12 години
85, *** е ! Никой друг народ не си преизбра *** след промените през 89. Само българите се оставихме да ни доят още 20 години. Дори румънците се вдигнаха и убиха оня *** Чеушеску. Ние нашия правешки селянин го дондуркахме в скъпата му вила в Бояна. Дори в затвора не влезе ! *** и жалки сме... това е жалката истина !
75
2
 
7
 
! Отговори
тъп преди 12 години
Защо протестират за цените на горивата, а сега повишават цените на лекарствата и никой не протестира.Видях какви протестират за горивата.Те също ще остареят, но се съмнявам дали ще имат 5 лева пенсия при свръхдемократичното магистрално-мутренско Акъдърно управление на ГРоБ.
74
3
 
8
 
! Отговори
До 1-2-3 преди 12 години
Бих добавил освен Тъпият тъпият страхлив народ. С една дума шушумиги.
73
0
 
14
 
! Отговори
до-78 преди 12 години
78-Народът не е ***,а инертен...Няма гражданско общество....!
72
0
 
7
 
! Отговори
а къде преди 12 години
Пропуснахте да споменете и Комисията по дискриминация". Също е в това число и даже има доказателства-неоспорими. Но според съда-няма такива. Всичко тук в тази "държава" е един фарс!!!
71
0
 
5
 
! Отговори
до 78-ми преди 12 години
добре, че ти не си от него
70
1
 
16
 
! Отговори
БГ СЪД преди 12 години
ЗА 16 000 000,ТРИ ГОДИНИ УСЛОВНО,А ЗА ОТКРАДНАТИТЕ 11 000 000 ОТ МАСЛАРОВА НИЩО
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
75 - тая анкета е правена в съда
68
12
 
12
 
! Отговори
1-2-3 преди 12 години
Три неща пречат на България:1. Тъпият и народ !2. Тъпият и народ !3. Тъпият и народ !
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако се оправи държавата ще е чудо...Портретите на тези,които ни докараха в това блато трябва да висят в обществените тоалетни!
66
1
 
3
 
! Отговори
HAS до Мутрата преди 12 години
А ти дочакай утрешния ден в който ще ти пръсна черепчето осветлен и ще лиша една страна от пълна торба като теб с ла*на!
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези резултати са защото са анкетирали 1700 души,ако се анкетира цялото население, процентите срещу трите институции ще са със сигурност над 95%!
64
0
 
7
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
Ами ай по-бързо да се маха.
63
2
 
3
 
! Отговори
Нормално е преди 12 години
България е гето. В гетата по цял свят е така !Само един народ живеш в гето ще си избере ръководители като Боце и Гоце ! Нормалните хора избират умни и кадърни водачи, тук стадото гласува за мутри и агенти на ДС... и после чака да го "оправят" :)
62
2
 
3
 
! Отговори
HAS преди 12 години
Кажете дружно БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
61
1
 
4
 
! Отговори
www преди 12 години
полиция , съд ,прокуратура най - корумпирани -- че ние имаме ли такива за да бъдат корумпирани ???????