Престъпността като начин на живот у нас

Полиция, съд, прокуратура – най-корумпирани, сочи изследване
Обновена: 11 май 2011 15:09 | 11 май 2011 14:21,
195
Престъпността като начин на живот у нас
Снимка: Dnes.bg

Престъпното поведение се интерпретира като част от начина на живот в България. Това показват данните от проучване на Центъра за изследване на демокрацията.

Традиционно за последните десет години страната ни е на последно място в Европейския съюз по липса на доверие в правоохранителните органи.

Българските граждани определят като най-корумпирани институции у нас полицията, съда и прокуратурата.

По-малко от 50 процента от българите са доволни от работата на полицията, а по-малко от 20 процента – от тази на съда и прокуратурата. Едва осем процента са на мнение, че съдът раздава справедливост.

Почти 30 процента от анкетираните смятат, че съдилищата постоянно допускат съзнателни грешки, за да оправдаят виновните.

72,7% от българите са категорични, че съдът е подвластен на икономически интереси, а 56,9% от хората смятат, че той се поддава на политическо влияние при решаването на делата.

В същото време само 10% от българите мислят, че полицаите не вземат подкупи, а само 5 на сто имат същото мнение за съда.

По-малко от 18% от анкетираните са на мнение, че полицията е ефективна при предотвратяване на тежки престъпления, а едва 13 на сто мислят, че ще залови  извършителите на кражби с взлом.

Проучването е проведено между 1700 души и измерва доверието в ефективността на институциите, тяхната безпристрастност и доколко българите приемат за легитимни разпорежданията им.

Една от основните причини за непризнаването на легитимността на институциите у нас е несправянето с вътрешната корупция.

Липсват случаи с корумпирани служители на администрацията, които да са получили наказания, въпреки медийните публикации по темата, сочат изводите от доклада.

От ЦИД смятат, че проблем на правителствата досега е, че обществените нагласи се пренебрегват и не се използват като инструмент за формиране на политика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
9
 
! Отговори
Геройко преди 13 години
Бойко: Спрете да мрънкате и да ставате популисти и вие. Днес откриваме отсечка, в която се вливат 400 милиона лева в инфраструктурата. Откриват се работни места." - към журналисти, които го питат за тежкото положение в страната :) :) :) Нещата излизат извън контрол...
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като се махне Гоцю,всичко ще се оправи....споко,още малко..
58
1
 
9
 
! Отговори
бла преди 13 години
Окриха те ..топлата вода!Лошото е, че всички го знаят и никой нищо не прави!
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГОЦЕВ СЪД,БАНДИТСКА ДЪРЖАВА
56
0
 
19
 
! Отговори
Време е преди 13 години
Проблемът не е толкова в това, че преходът в България се осъществява от ДС-сценаристи, а в мафиотския морал и мутренска култура на тия сценаристи и техните марионетки. Организиране и покровителстване на престъпноста, безнаказаност, наглост до цинизъм, задушаване на частната инициатива и деморализиране на обществото! Време е за РАДИКАЛНИ ПРОМЕНИ НА ТОЗИ ПОДХОД !!!
55
3
 
6
 
! Отговори
Chikatilo преди 13 години
И като обесим всички депутати и съборим парламента кво???? Кой отива да командва парада...??? Много ми е интересно тия дето колите и бесите после кой ше ви стяга с тоягата...пак някой *** ше с еоблагодетелства за наша сметка...тва ни е в кръвчицата на нас...оправията е атомна бомба и всичко отначало ! хахахах
54
5
 
5
 
! Отговори
АТАКА преди 13 години
ЯВНО И СЪДИИТЕ ТРЯБВА ДА СА ОТ ГЕРБ И НЕЩАТА ЩЕ ПОТРЪГНАТ!
53
0
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ДВЕ НЕЗАВИСИМИ ВЛАСТИ СЪСИПВАТ НАРОДА НИ!
52
1
 
5
 
! Отговори
Преслава преди 13 години
Аз имам гърди! Аз имам бъдеще! Аз имам всичко!!!
51
1
 
17
 
! Отговори
BALANCE преди 13 години
Когато събориме парламента и обесиме всички депутати, да не се чудят защо го правим. Аз си мисля, че на там отиват нещата, защото и на мен и на много други вече почна мнооого да ни кипва от лъжи...
50
1
 
10
 
! Отговори
alef преди 13 години
ВСИЧКО ТОВА Е ВЯРНО НО ТИЯ ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИТЕ ПАПКАТ ОТ НАЩЕ ПАРИЧКИ.ДО СЕГА ДА СТЕ ЧУЛИ НЯКОЙ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ ИЛИ НАГОРЕ ДА Е ВЪРНАЛ ЗАПЛАТИ ЗА ТОВА ЧЕ НЕ СИ Е ГЛЕДАЛ СЪВЕСТНО РАБОТАТА И Е НАНЕСЪЛ ЩЕТИ НА ОБЩЕСТВОТО.ГОЛЕМИЯ ГАФ Е КУШЛЕВ И КАЛИНА И.......МНОГО ДРУГИЕ И КУЧЕТО ЛАЕ КЕРВАНА СИ ВЪРВИ
49
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 13 години
всичко що е държавно или общинско е корумпирано ..... който иска да плаща данъци и да храни самозабравили се ***
48
0
 
2
 
! Отговори
rono2 преди 13 години
Много ясно - аз сичко си плащам от години и немам проблеми
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"По-малко от 50 процента от българите са доволни от работата на полицията, а по-малко от 20 процента от тази на съда и прокуратурата."Явно тия проценти са все на хора, които никога не са виждали полицай и съдия отблизо, т.е. не им се е налагало да имат вземане даване с тези институции...
46
0
 
8
 
! Отговори
Баба Илиица преди 13 години
и такъв ли център хрантутиме? На всички напарфюмирани кокони и *** от този център по една мотика да копат запустелите поля на родният си край. После да дойдат аз да ги изследвам.
45
0
 
13
 
! Отговори
Бл.Благов преди 13 години
Миналата година съм водил две дела и двете ги печеля на пьрвите две нива ,а на третото коренно различно решение,диаметрално противоположно! Освен корупция друго обяснение нямам!
44
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като дойде ГЕРБ,мафията е в колапс.
43
0
 
6
 
! Отговори
Има ли Воля ? преди 13 години
Който и да управлява попада в капан, дори и да има добри намерения. Основният проблем е в Конституцията, тя е такава за да се установи "новата" власт безпрепятствено и да се промени собственоста от публична в частна. В България всичко е мимикрия, защо Борисов не свика ново Велико народно събрание с промяна на Конституцията ?Защо дори един референдум по важен за страната въпрос не е организиран ?Не искам да бъда песимист, но НЯМА да се оправим и ще се сблъскаме с нови проблеми...
42
0
 
0
 
! Отговори
тихомир преди 13 години
у нас борят престъпността с актове по пътищата що не кажат колко са осъдените и каква е ползата от съдебните актове ако има такива,същото беше и при Румен Петков и на камерите ясно решава го шеф ако това става в комисия от народни избранници както е по света ще има смисъл
41
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мафията сега е в опозиция и реве ли, реве...