Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето

8 от 14 пилета на пазара са с наднормено съдържание на соли
Обновена: 31 май 2011 15:12 | 31 май 2011 11:46,
146
Пиленцата, натъпкани с вода, в ъгълчето
Шопската салата сега е на далавера, сметна Мирослав Найденов. Снимка: Архив БТА

Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода, и то в граници от 27 до 51%. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.  Данните са от акция на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

„Ако 50 % от едно пиле е вода – ние какво плащаме”, зачуди се министърът. Той допълни, че в повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори, с които пилешкото месо е инжектирано.

Фирмите нарушителки ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. При повторно нарушение ще бъдат затваряни. „Прошка тук няма да има”, отсече Найденов.

Очаква се Комисията за защита на потребителите да обяви имената на фирмите нарушителки.

Той поясни, че европейският регламент позволява влагането на допълнителна вода, но с цел – заготовка, например в марината. Но това трябва да бъде обозначено като заготовка на етикетите на пилешките продукти.

Ще се направят промени в наредбите, с които да се задължат производителите да отбелязват съдържанието на вода на етикетите, увери земеделският министър.

Още по темата

Той припомни примера с употребата на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите потребителите вече не предпочитали тези продукти.

„Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат”, каза Найденов.

Той обяви, че предстоят още проверки. Ще бъдат вземани проби и от свинското филе.

Българските краставици са абсолютно чисти. Няма основание за притеснение. В България няма от заразените краставици, увери отново земеделският министър.

„Нека потребителите да си консумират и таратора, и шопската салата. Даже сега са на далавера, защото краставиците са на по-ниски цени”, посъветва Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
12
 
! Отговори
цър-пър преди 12 години
Абе я вървете вие в миша дупка, че съсъпахте България, некадърници такива !( и никой не ни плаща да пишем, просто не можем вече да ви търпим с вашите магистрали - за кого ги правите, след като българина няма пари за хляб?!)
36
1
 
9
 
! Отговори
тея преди 12 години
заплаши за лошите ги чуваме и четем от сума време, досега колко санкционирани има ? освен тук там някои разчиствания на конкуренти ?
35
3
 
7
 
! Отговори
хм преди 12 години
не разбирам...тоя освен със статистически наблюдения на пазара, с друго занимава ли се ? кой трябва да контролира качеството на храните, ако не ръководеното от него министерство на земеделието и граните ? и контрола (ако въобще го има) в какво точно се състои ? измерваме тук там разни неща и съветваме по медиите какво да се яде и какво не ? а санкции за лоши поизводтсва ?точно като някоя бабичка, дето обикаля шазараите да си купи нещо по-изгодно се държи тоя, не като министър
34
0
 
8
 
! Отговори
Водно Пиле преди 12 години
Как да няма вода във тях,като това са водни пиленца(падпадъци)-плуват плуват пият пият и така.......всичко си е ок :)
33
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО НА ГЕРБ.ЖЕЛАЯ ИМ УСПЕХ И ВТОРИ МАНДАТ.ЖЕЛАЯ И НА БСП НЕЩО....ДА ИЗЧЕЗНЕ ЗАВИНАГИ.
32
0
 
16
 
! Отговори
Pencho преди 12 години
Няма да кажат имената на фирмите. Както няма и да накажат един мобилен оператор дето се усра! Защото както казаха, бил най-големия рекламодател! Ей това е, който плаща, той поръчва музиката!
31
0
 
20
 
! Отговори
ел преди 12 години
Не, Найденов, потребителите ще спрат да купуват, когато изнесете имената на лъжливите фирми. Така се прави по цял свят, затова и има реална конкуренция. Кой го измисли тоя закон да не се съобщават имената на измамниците? Той е чисто българско изобретение. По Европа си ги казват и не се счита за антиреклама. Пък и да е - нали те са мамили години наред. Защо да не ги накажем. Така другите няма да се помислят да го правят. МОЛЯ ИМЕНАТА!
30
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Ама то най-страшното е,че тези разтвори са много вредни за организма.Тъй като много хора наблягат на пилешко,защото в БГ повечето сме мишоци и след години всички ще са леш.Просто да забранят със закон вкарването на всякакви *** вътре.И да не ни обясняват,че така било в Европа.Боли ме шапката как е в Европа.Ние не сме в Европа.Само на карта сме там.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25- днес ще им обявят имената на фирмите
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този е като Дон Кихот или по-точно -като Санчо Панса.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от празнодуммци !!!!Къде са наказаните?!?!?!?!?!?!?
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До сега не съм чувала друг министър да взема мерки срещу *** които ядем, а такива ядем от 20 години. Колко са ефективни мерките, това е друг въпрос, но поне се заговори за проблема. Помня един друг министър , който отмени измерването на нитрати в зеленчуците , а нитратите са опасни. Аз искам да знам, кои са фирмите които продават опасно пилешко.
25
0
 
5
 
! Отговори
gft преди 12 години
ами кажете на кой фирми са де. да знаем да не купуваме?писна ми да плащам за грешките на "бългаския бизнес". когато продуктите/услугите който предлагаш не са качествени, просто фалираш, тези с по качествени продукти/услуги ти вземат мястото и толкова.ама то и бизнеса ни е един бизнес..
24
0
 
11
 
! Отговори
електорат преди 12 години
БОГАТАШИТЕ В ИМЕТО НА ПАРИТЕ УСИЛЕНО РАБОТЯТ ЗА ЗАТРИВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД , С ПОМОЩА НА ПОЛИТИЦИТЕ!!!!! ДАВАМ И СЛЕДНИЯТ ПРИМЕР: ПОЗНАТ МОЙ ШЕФ НА ДВСК ЗАТВАРЯ ХРАНИТЕЛНА БОРСА, ПОРАДИ НАРУШЕНИЯ ,И СЛЕД 30МИН. ПОЛУЧАВА ЗАПЛАХА ЗА УВОЛНЕНИЕ ОТ ДЕПУТАТ!!! БЕЗ КОМЕНТАР!!!!
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди години работех в месокомбинат /като водопроводчик / Редовно ни пращаха да помагаме в цеха - да белим старите салами с изтекъл срок на годност , да ги слагат в месото за новите салами ... За първи път имаме един министър който мисли за здравето на хората а не как да си напълни джоба и да изчезне след края на мандата
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Винаги съм се чудил на мисълта "Пътят към ада е постлан с добри намерения", какво ли означава? С това хаотично и несистематично подобряване на бранша започвам да разбирам обаче, най-накрая всички хора ще бъдат убедени че най-добрият начин да се извършва регулация е самотека.
21
1
 
8
 
! Отговори
an преди 12 години
AMI 6TOM V PILETATA IMA 50 PROCENTA VODA, ZA KAKVO PLA6TAME? TOVA OZNA4AVA 4E OT 1 KG 500 GR. PILE, KATO SE MAHNE VODATA I KOSTITE, OSTAVAT 400 GRAMA MESO. PLA6TAI NARODE DA SI PRAVIME MILIONITE, I DA SI KARAME MAIBAHITE. A PAK VIE 6TE QDETE NA -BB- KRASTAVICATA.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
са сетите че ядете най мизерната храна на света.
19
8
 
10
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Очаквайте вдигане на цените. Търговците по корем ще се влачат, но няма да си намалят печалбите. После обаче да не кажете - "ГЕРБ дойдоха и цените скочиха". Това е цената на качеството и безхаберието на всички правителства преди ГЕРБ (без това на Костов). Това е и вашето безхаберие, задето избирахте на няколко пъти червено правителство да ви управлява. Понасяйте си последствията.
18
3
 
12
 
! Отговори
Да ви таковам, баш преди 12 години
на коментарите... Ми взел е, ясно е, че ще вземе... Ама за разлика от много други, даже нещо свърши. И затова ми харесва този, колкото и да ми е неприятно правителството като цяло.Кажете ми един друг, който нещо е свършил... Един продаваше пшеница, един ходеше да стреля... Мани...