КАТ изключва 30 от 63 камери с радари

Стикерите за техническа годност били за 2010 г., а не от 2011 г.
Обновена: 1 юни 2011 07:02 | 1 юни 2011 07:01, Елка Василева
129
КАТ изключва 30 от 63 камери с радари
Снимка: Архив Булфото

КАТ отново спира половината от своите камери с радари, пише “Труд”. Извън строя са 30 от 50 мобилни устройства, снимащи коли с превишена скорост по пътищата. Информацията бе потвърдена от Главна дирекция “Охранителна полиция” и Българския институт по метрология (БИМ).

Пътните полицаи уточниха, че новата драма не засяга 15-те стационарни радара на фирмата “Сименс”. Проблемът с тях бе от януари до март т.г., когато те не работеха, защото не бяха минали на задължителните технически тестове. Тогава от МВР направиха чудеса от героизъм, за да ги пуснат в началото на април - броени дни преди голямото пътуване по Великден.

Блокираните мобилни радари са българско производство от типа TFR1-M, които се монтират в полицейските коли. Могат да снимат от засада край пътя, както и в движение по градските улици и булеварди.

Разпореждането за незабавното им изключване е на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Нейните инспектори в няколко области открили, че върху камерите са залепени стикери за техническа годност от 2010 г., а не от 2011 г.

Ситуацията е такава - все едно шофьор да кара автомобила си с винетка от предишната година или с изтекъл срок на знака за технически преглед, обясниха катаджии.

Грешката била открита, след като за нуждите на разследване прокуратурата наредила на териториална дирекция на ДАМТН да провери радарите в областите Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Инспекторите открили, че стикерите са стари, и съобщили до централата в София. Последвали проверки навсякъде и лепенки от 2010 г. били намерени в още няколко области.

Тестовете на уредите са били направени между 21 март и 12 април, за което са попълнени нужните протоколи и други документи. Оказало се обаче, че представителите на БИМ са лепили от негодните стикери заради недоглеждане.

За свое извинение те обяснили, че малките листчета са холограмни и написаната година върху тях се вижда само при определен ъгъл срещу светлината. Стикерите обаче имат статута на ценни книжа и неизползваните трябва да се предават в края на всяка година, а не да се смесват с тези за новата година.

“Поставени сме пред свършен факт, въпреки че платихме на БИМ за услугата - по 15 лв. на стикер. Няма как да не изпълним разпореждането за спиране. Шофьорите обаче нека знаят, че уредите ни са тествани и имат всички документи, освен стикера. Ако обжалват снимките в съда, най-вероятно ще загубят делото, тъй като няма грешка на камерата или скоростомера”, казаха от КАТ.

До края на седмицата, най-късно до първите дни на следващата, старите лепенки на всички радари в страната ще бъдат подменени и няма пречка уредите отново ще бъдат пуснати, увериха от БИМ.

Куршум пък, изстрелян от мощна карабина, пронизал кутия от снимащ радар на магистрала “Хемус”, видя екип на “Труд”. Това е втори случай на шофьорска саморазправа с такова устройство, след като през януари т.г. злосторник взриви камерата близо до столичния Орлов мост.

По време на атентата кутията е била празна, тъй като снимащият радар, производство на фирмата “Сименс”, е бил на лабораторни тестове. Когато експертите дошли да го монтират на мястото му, видели дупките. Те били от двете страни в дебелата към 5 мм ламарина.

Войната с радарите е нова за България, но добре позната в Европа. През 2005 г. във Франция бе заловен ядосан шофьор, прострелял с пушка със снайпер два радара. Наказали го да ги плати в троен размер - общо 104 000 евро. Ако нашенският стрелец бъде заловен, по чл. 344 от Наказателния кодекс той може да получи до 2 г. затвор и глоба от 100 до 300 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: КАТкамеристикери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
6
 
! Отговори
Чудя се преди 12 години
Кои са по-големи бакшиши:Полицаите? +Таксиджиите? -
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чикатило, ти си или глупав поицай или човек, който няма книжка.
60
4
 
1
 
! Отговори
шофер преди 12 години
По мои лични впечатления - обжалване на Наказателни постановления от КАТ , в Съда,,от година - е невъзможно. Използват се най-различни мотиви, за да не влезе в зала. В този смисъл, подобни информации от КАТ, като тази, са абсолютно безмислени и единствено популистки !
59
5
 
12
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Много ме кефите половината тука ревете колко зле били куките, а редовно си плащате като ви спрират за дребни нарушения...измъкваме се по тънката лайсна после пишем и плачем колко били зле, как само рекетирали...Нали виждам всяка сутрин по около 20 коли как се престрояват неправилно...5 минават на червено...не се дават мигачи..кара се по трамбвайните релси и какво ли не...ми че ако куките не бяха подкупни да има 10 човека с книжки в БГ бе ! За тва си карайте клозетите *** и не ревете !
58
5
 
2
 
! Отговори
аби4урент преди 12 години
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12; УЕЕЕЕЕЕ! ААААА! УУУУУУАААА!
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шофьорите трябва перфектно да спазват правилата !Това Държавни чиновници като държавна администрация отговарящи за милиарди и служители като митничари и други доходни професии слагат стикери забранено снимането
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По българските пътища има хиляди безсмислени ограничения, на това трябва да се обърне внимание
55
4
 
8
 
! Отговори
Заклещени кучета преди 12 години
до ПипиАко не правиш селянии по пътищата няма да ти се налага да си напрягаш единствената мозъчна гънка над дилемата дали ще загубиш или ще спечелиш делото.
54
3
 
7
 
! Отговори
BG преди 12 години
А някой чете ли тези инструкции за експлоатация на тази BG система TFR-1M. Там е записано, че камерата трябва да бъде с автономно захранване, а не на едно заедно с радара. Тия ушеви вече прекаляват отвсякъде - " Шофьорите обаче нека знаят, че уредите ни са тествани и имат всички документи, освен стикера." На всичкото отгоре не могат да си напишат АУАН - а както трябва - в населено място пишат в "РАЙОНА НА ", че на всичкото отгоре работят и с два радара. Това се отнася за обл. Сливен.
53
5
 
5
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
До 49...ей льохмане глупав...ти не даваш ли по 10-20 лева на катаджиите бе ***? Даваш като си в нарушение нали ? Молиш с екато мишка да не ти напишат някой акт, че с години неможеш си го платиш ! После ревеш тука, че били корумпирани раззбираш ли ??? хаххахахаххахаха
52
1
 
10
 
! Отговори
МАЛКО информиран преди 12 години
спазвай ограниченията, СПАСИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ!!!!!!!!!!...., българина винаги хленчи, като има контрол -що има контролкато няма контрол -що няма контрол...като пострада някой близък от катастрофа започваме да се замисляме, но до тогава всеки си казва "на мен това няма да се случи" хора запомнете !!! АВТОМОБИЛЪТ Е ОРЪЖИЕ КОЕТО НИКОГА НЕ ЗНАЕМ КОГА ЩЕ ГРЪМНЕ !!!!
51
0
 
11
 
! Отговори
КАТаджия преди 12 години
Камерите си работят неофициално и съответно всеки нарушител ще бъде глобяван неофициално.
50
1
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 12 години
Цитат: Шофьорите обаче нека знаят, че уредите ни са тествани и имат всички документи, освен стикера. Ако обжалват снимките в съда, най-вероятно ще загубят делото, тъй като няма грешка на камерата или скоростомера, казаха от КАТ.Егати и наглостта на КАТ-прокурора им забранява да регистрират нарушения, те твърдят, че ще загубя делото ако обжалвам. Ало -о, ние не пасем трева другари КАТ-аджии.
49
0
 
12
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Камерите са редовни, само стикерите са нередовни. Затова ще ви глобят, но с извинение.
48
1
 
12
 
! Отговори
аз преди 12 години
тоя магазин Джъмбо така го изпипосаха там на Ботевградско,та сега заради него се съобразяват хиляди хора ежедневно,а и се сложи напълно излишен светофар на международен път,кой е дал разрешение трябва да бъде наказан,малоумщина,а за самата камера -не да я стрелят,да я съборят заедно с светофара, П.С. входа на въпросният магазин нали можеше да е откъм околовръсното !
47
1
 
10
 
! Отговори
LoadBoy преди 12 години
п*чка им лелина с тези камери и радари.защо правят магистрали и пътища,като после им плеснат ограниченията от татово време когато се караха само лади и жигули?хайде да видя кой ще спазва ограниченията до морето например като така ще стигне за 8 часа.за какво да си купи човек кола като не само излиза скъпо ми не може и да си я кара като хората??????
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никои ли не си задава въпроса защо точно шофьорите са най следени и снимани няма ли други хора в тая шиб.на държава които са по виновни за живота на останалите от шофьорите !
45
3
 
8
 
! Отговори
С.М. преди 12 години
Сега ще върнат ли глобите на засечените от нередовните камери шофьори? :-)
44
1
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Корупцията сред кат-аджиите ще изчезне когато изчезнат самите КАТ-аджии! Сложете камери навсякъде и разкарайте тая алчна, рекетьорска напаст!!!
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В КАТ вчера висях половин час пред гише с непрозрачни стъкла само за да ми отпечатат и ламинират един талон. Какво правят вътре само Господ знае. Мисля, че е редно администрацията да работи открито, а не да се крие от погледите на гражданите, които им плащат заплатата.