Мюфтийството пази достойнството на исляма с доброволци

"Мислите ли, че вие обичате България повече от нас?"
13 юни 2011 18:00,
757
Мюфтийството пази достойнството на исляма с доброволци
Сблъсъкът пред джамията в София. Снимка: Reuters

Ръководството на Главното мюфтийство призова мюсюлманите в цялата страна да бдят за нападения и провокации от всякакъв вид. Това се посочва в остро писмо до медиите по повод зачестилите инциденти.

"След поредния случай на насилие над мюсюлманин и оскверняване на джамия в България мюсюлманската общност получава ясно послание, че държавата или не е в състояние да ни опази, или не желае това, което ни поставя в много тежка ситуация като граждани на ЕС, които все още се надявахме, че има достатъчно добри демократични механизми за предотвратяване на репресиите срещу нас", се посочва в изявлението.

В тази връзка мюсюлманите изразяват готовност сами да се погрижат за собствената си сигурност и права, тъй като очаквали натискът срещу тях да продължи.

"Поредицата от случаи ясно показват, че част от българското общество е враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност. Такива инциденти не би трябвало да се разглеждат като хулигански прояви или като отделни криминални действия, а като обща стратегия и непримиримост към мюсюлманите, от което вероятно може да произлязат и по-мащабни насилствени операции", се посочва още в изявлението.

Още по темата

"Такъв вид ислямофобия и натиск, изразяващи се в заплахи, обиди, ограничаване на религиозни права и физическо насилие, би следвало да се разглеждат като опит за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци, гражданска война, и застрашават националната сигурност", категорични са от Главното мюфтийство.

Оттам посочват, че след сблъсъците пред "Баня Баши" на 20 май 2011 г. мюсюлманите са получили подкрепа от политици, интелигенция и част от обществото. "Истинска подкрепа означава да не се повтарят подобни сцени, но те даже зачестиха", пише в изявлението.

От Главното мюфтийство са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и са сигнализирали за "няколко поредни случая на нападения на молещи се, проследяване и опити за побой на мюсюлмани след молитва, словесни закани и групи, които наблюдават режима на джамията".

"Резултатът е явен – нахлуване и оскверняване на храм, жесток побой над редови мюсюлманин, изпотрошено имущество на джамията, а може би опит за нещо по-голямо, и то в центъра на столицата, където се намира сърцето на държавата.

След този случай не чухме правозащитни организации, правителство, граждани, политически партии или който и да било да порицае извършителите, да се разграничи от случващото се и да призове органите на реда към бърза реакция", гневят се от Главното мюфтийство.

В изявлението се посочва още, че след последното посегателство над пазача на джамията в София (на 12 юни) започва кампания за активно посещение на джамията за молитва и за набиране на доброволци, които да дежурят в "Баня Баши" през нощта.

Те трябва да "защитят това, което държавата не успява – честта и достойнството на исляма и мюсюлманите", пише в съобщението.

От Главното мюфтийство определят тези действия като "началото на кампания за самоопазване".

"В заключение се обръщаме към държавните ни ръководители, институции и органи, към всички злонамерени хора, към всички ислямофоби, към нападателите – мислите ли, че вие обичате България повече от нас?", заключават от Главното мюфтийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още по темата: Главното мюфтийство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
7
 
4
 
! Отговори
един преди 12 години
до 560Кажи ми, ти как намираш говоренето на повечето хора тук. Харесва ли ти интелектуалното ниво на тези, които се определят за патриоти. Голяма част от тях, дори не могат да пишат, какво остава за проява на мисловен процес. Проблемът не е в религиите, проблемът е, че има такива хора. Това е голям проблем, дано да го съзнаваш.
447
1
 
5
 
! Отговори
do 578 преди 12 години
vij kakvo ia ne zaplashvai.!!Vaobshte ne me valnuva koi ili kakvi se moliat v djamiata.Obache da se opuvat tezi chergi po trotoara i da ne se vie ot minareto!!Da se moliat vatre i nikoi niama da moje i dumichka da im kaje...iasno li e??!!KOGA SHTE SE CIVILIZOVA TAZI RELIGIA I SHTE PRESTANE DA SE NATRAPVA NA HORATA???
446
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На ислямистите (извинете, куклите на конци) са им пламнали главите и оченцата да мислят за това кой е безверник и кои не...Представям си само как един ислямист се моли да провокира още такива атаки...след това дойде ли удобния момент със мед на сърцето се моли да станат някакви битки и мисли как ще дойдат бойци от Босния и арабския свят в БГ за да се бият със безверника и как всичко ще бъде ислямизирано...тактиката им се повтаря навсякъде...ДА НЕ ВИ Е СТРАХ ОБАЧЕ...ИСЛЯМА РАЗЦЪВТЯВА ВЪВ СТРАХЪТ
445
0
 
4
 
! Отговори
Ginka преди 12 години
Do 573:Pedro nas ne ni interesuvat turcite v Grmania,Belgia....Nas ni interesuvate vie dolna ***,rodena v BULFGARIA i s4ita6ta se za turci!!!!Aide begaite tam da vi ovidyat vas i vsi4kite kato vas,zaedno s pokoleniyata vi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ama ne vi stiska nali:))))
444
2
 
7
 
! Отговори
@ 562 преди 12 години
Не говорим ли за турците и турчеещите се в момента ? Ако ти се идентифицираш като турчин просто нямаш право да говориш за отношение или мнение на съседи или несъседи , Туршия е най-мразената държава на Балканите , в България турчин е обидна дума като *** , гърците и сърбите мразят турци , арменците дори кюрдите мразят турци , арабите не уважават турците , евреите ги презират , руснаците откорвено ги мразят , всички европейци се гнусят от турските *** ,за какво говориш изобщо ???
443
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
573 Nie sme korenno naselenie na BG za RAZLIKA na oniq v Germaniq
442
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vie mislite che kato napadate nevinni bogomolci pred djamiqta napadate turci,greshite i v tova vi e greshkata tam se molqt vsichki arabi i drugi musulmani ot diplomaticheskiq korpus v Sofiq,vie ot arabite shte vidite kvoto tarsite
441
2
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Рязана ли е долната - режи и горната! БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!
440
6
 
2
 
! Отговори
един преди 12 години
до 562Ти ми кажи какво е мнението на европейците за българите и въобще за всички балканци, мисля не е много лицеприятно....
439
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Поредицата от случаи ясно показват, че част от българското общество е враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност. Такива инциденти не би трябвало да се разглеждат като хулигански прояви или като отделни криминални действия, а като обща стратегия и непримиримост към мюсюлманите, от което вероятно може да произлязат и по-мащабни насилствени операции", ЕСТЕСТВЕНО, КОТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА ХОДИ В ТУРЦИЯ. ЗАЩО НЕ СИ РАЗИГРАВАТЕ КОНЯ ПО СЪЩИЯ НАЧИН В ГЕРМАНИЯ
438
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Koe obichate tezi che ne mi e iasno???Hodjata ..moje i da obicha Bulgaria,zashtoto e bulgarin musulmanin,ama vsichki onia siriici,palestinci,livanci,pakistanci,nigeriici,irakchani ,koito hodiat v djamiata NE OBICHAT BULGARIA POVECHE OT MEN!!!I mi omruzna da ni zanimavat s tazi djamia i tehnite molitvi.I az se molia NO NE PRECHA NA NIKOGO S TOVA. A vie dragi musulmani ne samo prechite kato legnete na trotoara ami i obijdate vsichki ni kato ni nasilvate da slushame voia ot djamiata.
437
0
 
6
 
! Отговори
.). преди 12 години
Абе помни не помни , натискането на Турция (политически хватки , пропагандни сериялчета , мазнене и т.н.) зависи от Франция , зависи и от Гърция , от Германия също , всъщност една България да се запъне , Туршия си остава азиатска локумаджийница , пък нека помнят французите , на кутрето не могат да им се качат баклавичрите.
436
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някога да сте чули български имам да порицава действията на мюсюлмани които убиват, прогонват и палят христянски символи и хора? Лицемерието на тези е толкова чудовищтно, че те самите в главите си постоянно въртят лентата на кой е правов и кой е безверник...главите им са пламнали да мислят единствено и само за религия и че всички на запад са безверници че са се превърнали във чудовища, във нитро глицерин, разклатиш ли ги малко и веднага плашат със самоубииства, смърт и гражданска война...
435
7
 
2
 
! Отговори
един преди 12 години
до 560Споделих, че имам докторска степен и, че владея два чужди езика, не за да парадирам а като контрапункт на доминиращата в този форум представа, че ние мюсюлманите сме някакви фанатизирани дупещи се празноглавци. Ние сме в мнозинството си светски хора, 99%, а ненормалниците сред нас са толкова, колкото са и сред вас...
434
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
562 Franciq oshte pomni Galipoli ne go hvashta sun
433
2
 
5
 
! Отговори
@ 563 преди 12 години
Само заради начина по който се изразяваш ако зависи от мен ти цял живот ще учиш български , не да се опитваш да изразяваш мнение ... а 564 узрели или не факт е , че ние сме в ЕС , а Туршия не я искат.
432
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкрепете групата "Не на религиозните послания от минаретата!" във Facebook. Целта е да се образоват не-мюсюлманите за великата несправедливост на която са подложени. Неможе НАСИЛСТВЕНО не-мюсюлмани да бъдат КАРАНИ да слушат религиозни послания!! Това е грубо погазване на човешките права. Целта е да заведем дела за погазване на човешките права на не-мюсулманите. Двете религии не може да се съпоставят, и камбанения звън не прожектира религиозни послания! СЪС ПРИСЪСТВИЕ КЪМ СПРАВЕДЛИВОСТ !
431
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ ПЬК БАС ДЬРЖА ЧЕ ТАНЦУВАХТЕ С ТАРКАН ЗА ПРИЕМАНЕТО НИ В НАТО
430
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bulgarite ne sa uzreli oshte beshe gresno da gi priemat v Evropeyskiq sayuz ,prosto misleneto im e otpredi 100 god
429
2
 
5
 
! Отговори
.). преди 12 години
Ако Турция беше толкова важна за европейците нямаше да я *** с членството и френски политици да казват , че не могат да си я представят член на ЕС , европейците имат неприязън към турците не от вчера , ти знаеш 2 езика навярно си учил фразеология и ако поне един от тези езици е европейски ще знаеш поне една поговорка обиждаща турците , а както знаем поговорките не се появяват е така ..те имат история.