Счупена греда и срязана гума довели до ада на "Тракия"

16 юни, четвъртък, ще бъде ден за национален траур в страната
Обновена: 15 юни 2011 15:46 | 15 юни 2011 11:33, Екип на Dnes.bg
297
Счупена греда и срязана гума довели до ада на "Тракия"
Снимка: БТА

Счупена греда на автобуса и 15 см напречен разрез на задна дясна гума са предизвикали тежката катастрофа на АМ „Тракия“, при която загинаха осем души. Това е показал първоначалният оглед на превозното средство, съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.

В автобуса, пътувал по линия София–Бургас, е имало 26 души. 16 са ранените, като двама са в тежко състояние. От загиналите са разпознати трима души, като сред тях има 14-годишно дете, потвърди министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му вече е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител и са назначени необходимите експертизи.

Катастрофиралият автобус е 23-годишен и е минал технически преглед на 8 март, с което му е издадено разрешително, че е годен да извършва превози.

43-годишният шофьор, управлявал автобуса по време на инцидента, не е употребил алкохол, са показали експертизите. 

Тахошайбата пък е показала, че автобусът не се е движил с превишена скорост, направил е необходимата почивка, спазил е законовите изисквания, съобщи още министър Московски. 

Мобилни екипи на министерството в Бургас проверяват отношенията и документацията между фирмата превозвач „Ентуртранс“ и фирмата, чиято собственик е автобусът „Бургас тур“.

Фирмата "Ентуртранс" ООД  е обявена в несъстоятелност, съобщи адвокатът на собственика Калина Тодорова. Собственик е турският гражданин Ениз Ченгел.

Заради обявената несъстоятелност не е ясно какво ще се случи с обезщетенията на пътниците, пътували в злощастния автобус. Те все са пак били в правото си да заведат граждански искове, заяви адвокатът.

Заради обявената несъстоятелност всички лизингови луксозни автобуси били иззети.

Още по темата

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че ще инициира промени в закона за максимално допустимата възраст на превозните средства, извършващи масови превози.

Инспектор на ДАИ, проверяващ „Ентуртранс“, съобщи, че на фирмата са й били налагани актове най-вече за неспазване на работното време. Такъв акт е получил миналия месец и шофьорът на автобуса, но сегашните данни показват, че времето за почивка е било спазено.

Към МВР-Пловдив има отворени две телефонни линии – 032/932 280; 032/932 281, на които може да се получи информация за пострадалите и загиналите.

Заради тежката катастрофа МС обяви 16 юни, четвъртък, за ден за национален траур. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още по темата: катастрофата на Тракия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
2
 
3
 
! Отговори
бг преди 12 години
това може да се приеме от сьда и като атентат затова на турските фирми да се отнемат лицензите утре виш масиво почнат да НИ ТРЕПАТ ПО ПЬТИШТАТА
261
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега редно ли е всички турци да се радват, че са загинали няколко българи?????
260
6
 
16
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Мръсни комунисти мекерета! Ако България не беше разграбена нямаше да карат 23 годишни *** по пътищата и да умират български деца!
259
0
 
1
 
! Отговори
ангел преди 12 години
опс грешка! коментара ми е до мистър с. (246)
258
1
 
12
 
! Отговори
ангел преди 12 години
до 247моята 4 годишна така наречена от теб *** е с 10 еърбега които в даден момент може да ми спасят живота! а твоя пиклив 20-30 годишен ситроен сигурно и колани няма....голям философ излезе. Да си чувал за стареене на материали,....може технически да е перфектна ама на тея дупки не се знае къде ще счупиш я щанга я носач и после и за теб ще трябва да взимаме за "почест"
257
3
 
11
 
! Отговори
мм преди 12 години
Добре ,че продадоха Балкан ,че и там щеше да е същият хаус ,стари самолети ниска поддръжка и т.н.Също добре ,че нямаме и скоростни влакове,че пак щеше да е същата работа.Абе като замисля ние имаме ли 1 нещо във тая скапана държава дето да е наред.Май Не.Май сме за 1 атомна бомба и да правим рестарт!!!
256
2
 
4
 
! Отговори
Луцифер преди 12 години
Очевидно е Иван Костов!След като преди години събори старата постройка на ул. Алабин за да убие двете момичета (Според изказването на министър(!?) Цветанов) сега е саботирал и рейса - какво му коства? "Той мрази всички", както казва големият плевенски политик и държавник, бивш вътрешен министър и настоящ мотоциклетен деятел Р. Петк.
255
0
 
2
 
! Отговори
ГБДД преди 12 години
ДО 259 СЪЖЕЛЯВАМ ,НЕ РАБОТЯ НА АВТОМАГИСТРАЛА И НЕ МОГА ДА ДАМ СТАТИСТИКА ЗА ВЪПРОСНИЯ УЧАСТЪК!
254
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не са виновни шофьорите, които карат неизправни превозни средства срещу заплащане,те са също толкова жертви,колкото и пътниците.Човека е там, за да изкарва пари- на заплата, която не е сигурно колко редовно му се плаща, но как да накараш простия и ограничен работодател и собственик на МПС-то да даде пари, за да го поддържа в добро техническо състояние- пари за гуми, за спирачки и всички други елементи и части. Повечето казват- няма пари, карай, а после...кой носи отговорността- човека със съвест
253
1
 
3
 
! Отговори
Гларус преди 12 години
Ей 257 ти май не си пътувал с тая фирма. "Катастрофиралият автобус е 23-годишен и е минал технически преглед на 8 март, с което му е издадено разрешително, че е годен да извършва превози." Я ми кажи на теб ли да повярвам или на експертите???Писах някъде по темата, че не съм виждал нов автобус на тая фирма ,а само нея ползвам.Твоите линкове може да ги завреш там дето не огрява слънце,те също няма да върнат хората.
252
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоа рейс е на 23 години откакто е регистриран в БГ, а преди това е бил на 8 години. 23+8=31 години.ТРИЙСЕТ и ЕДНА ГОДИНИ. Къде другаде в Европа е разрешено на трийсет годишни таратайки да возят пътници.
251
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"работилницата на тая фирма Ентуртранс е на гърба на бургаския ДАИ , там част от ДАИ ходят да си ремонтират личните коли , също и в Автоцентър Бургас - известен като Алианса в Бургас , сутрин там си пият кафето и си мият колите с намаление" И какво общо има това със станалото??? Завиждаш, че искаш и ти да се възползваш ли?
250
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
работилницата на тая фирма Ентуртранс е на гърба на бургаския ДАИ , там част от ДАИ ходят да си ремонтират личните коли , също и в Автоцентър Бургас - известен като Алианса в Бургас , сутрин там си пият кафето и си мият колите с намаление
249
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това не е първата нито последната катастрофа точно в този разбит път. Господина дайпариджия пардон катаджия който е писал по-надолу нека каже на седмица колко катастрофи стават точно там!
248
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички тука забравят за окаеното състояние на участъка където става катастрофата. Като минава автобус или камион през там се вижда как подскача и направо, че ще се счупи. Ако ще се променя нещо след този случай нека поне и това да се промени защото 50% вина носят 10-то класните пътища в България които ни го набутват за 2-ра класа, а ние си плащаме винетките като араби!
247
2
 
5
 
! Отговори
Лъжа преди 12 години
mercedes-benz.bg/content/bulgaria/mpc/mpc_bulgaria_website/bgng/home_mpc/bus/home/new_buses/models/touring_coaches/travego/gallery.htmlСтига глупости, че автобуса е старМодела е Mercedes benz Travego и се произвежда от 2006та година нататък.
246
0
 
12
 
! Отговори
ГБДД преди 12 години
СЛЕД КАТО ПРИКЛЮЧИХ С ОФОРМЯНЕТО НА ДОКУМЕНТИТЕ ,С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА 2/3 ПЪТНИКА ДРУГИТЕ ЗАДРУЖНО СЕ КАЧИХА И ПРОДЪЛЖИХА С НЕИЗПРАВНИЯ АВТОБУС ,ВЪПРЕКИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА МИ ?!В ДРУГ ПОДОБЕН СЛУЧАЙ ПЪТНИК ВДИГНА УЖАСЕН СКАНДАЛ И НИ ЗАПЛАШВАШЕ ЧЕ ЩЕ ПУСНЕ ЖАЛБА СРЕЩУ НАС ЧЕ СМЕ МУ ОГРАНИЧИЛИ ПРАВАТА ?!
245
1
 
22
 
! Отговори
ГБДД преди 12 години
МНОГО СЪЖЕЛЯВАМ ЗА ТЕЗИ КОИТО ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ПРИБЕРАТ В КЪЩИ ПРИ СЕМЕЙСТВАТА СИ И ЗА ТЕЗИ ЗА КОИТО СЛУЧИЛОТО СЕ ЩЕ ОСТАВИ ГОЛЯМА ТРАВМА .РАБОТЯ КАТО ПЪТЕН ПОЛИЦАЙ ,ПРИ ПРОВЕРКА НА АВТОБУС ОТ РЕДОВНА МЕЖДУГРАДСКА ЛИНИЯ КОНСТАТИРАХ ,ЧЕ ЕДНА ОТ ГУМИТЕ Е СИЛНО ИЗНОСЕНА И СПРЯХ АВТОБУСА ОТ ДВИЖЕНИЕ СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ДОКУМЕНТИ И ТОГАВА ВСИЧКИ ПЪТНИЦИ СЕ НАХВЪРЛИХА СРЕЩУ МЕН ?!?/КОЙ ЩЯЛ ДА ИЗТЪРВЕ ВРЪЗКА С ДРУГ АВТОБУС,С ВЛАК ,СЪС САМОЛЕТ / ?!
244
0
 
2
 
! Отговори
clearly преди 12 години
Към мнението на 253 като допълнение.Няма данни за застраховка на МПС с регистрационен номер A8534AH към 15.6.2011 г. г.Налична информация (в т.ч. и за минали периоди)начална дата на покритие крайна дата на покритие дата на сключване на полицата10 Януари 2009 09 Януари 2010 09 Януари 200905 Януари 2008 19 Юли 2008 04 Януари 200805 Януари 2007 04 Януари 2008 04 Януари 2007
243
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1.Фирмата е без разрешително да превозва хора2.Бусът е бил стар и негоден3.Да бъде осъден и вкаран в пандиза за поне 10 год турчина собственик на фирмата.4.Да бъдат наказани жестоко тия, които не са си свършили работат по контрола.