ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Сините общинари искат да се демонтира
29 юни 2011 19:25,
515
ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Общинските съветници от СДС и ДСБ излязоха с остра декларация, в която изказват възмущението си от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от тях решение за демонтиране  на паметника на Съветската армия от центъра на София.

Столичният общински съвет приключи извънредното си заседание си по въпроса поради липса на кворум. След обявената почивка по искане на политическата група на ГЕРБ в  залата на съвета бяха 25 от необходимите за кворума 31 общински съветници и заседанието беше прекратено.

Според сините общински съветници групите на ГЕРБ и БСП целенасочено са провалили кворума на заседанието и са осуетили възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема.

„Съветската армия създаде ново мнозинство в СОС – мнозинство между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на Съветската армия.
Настояваме гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника на Съветската армия да се гласува на следващата редовна сесия на СОС“, пишат в декларацията си сините общинари. 

По време на все пак двучасовата дискусия  Стефан Иванов от СДС припомни историята със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна
собственост.

Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото той не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата.

Иванов припомни и исторически факти, противоречащи на надписа "На съветските освободители, дали живота си за България". 

Още по темата
Според БСП обаче разговорът не бил заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от ДСБ и СДС към правителството за взаимоотношенията му с Русия.

Поля Станчева от ГЕРБ пък е на мнение, че паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но от друга страна трябва да има референдум, за да се види какво мислят хората.

Предстои международен конкурс за обновяването и превръщането на пространството около паметника в оживено градско пространство. Гражданските организации са включени в подготовката на този конкурс.

Спорът около паметника на Съветската армия се завихри отново, след като преди близо две седмици осъмна изрисуван с американски комиксови герои и след това спешно почистен през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
15
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Горките воиничета, дали живота си за нашата свобода, а ние, нашия *** Народ един паметник неможе да му остави.Иначе нещата се изясняват. Някой от СДС иска да строй МОЛ на негово място...
18
6
 
9
 
! Отговори
Примат преди 12 години
Раздвоен съм. От една страна паметника пречи на скейтърите да си карат там, от друга страна е добро платно за графити-артистите. И аз не знам...
17
4
 
4
 
! Отговори
Bo преди 12 години
Имам следната идея- не могат ли руснаците да ни подарят една хубава атомна подводница с 10-16 ракети на борда и тя ще ни е паметник. Хем ще ни пази от вражески агресии (коя страна ли би искала да я ударят 60 атомни бомби) хем ще ни е паметник. Никой няма да дразни щото през повечето време ще си стои някъде в Черно море на сигурно под повърноста.Така хем на нас ще ни е сигурно,хем ще сме благодарни на руснаците а те пък ще си имат найстина стратегически паметник.Всички доволни.
16
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да се събори
15
9
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Уважаеми другари, таварисшчи, а вие защо без да питате премахнахте БЪЛГАРСКАТА църква "Света Неделя"?...
14
15
 
8
 
! Отговори
гого преди 12 години
Паметникът трябва да бъде разрушен,метала претопен и да се възтанови княжеската детска градина.
13
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"паметник" е нещо, което напомня за отминали времена. Според мен трябва да остане, за да напомня какво не трябва да се случи отново
12
18
 
6
 
! Отговори
-I- преди 12 години
Щом гнусните социал-комунисти се гърчат и хленчат, значи паметника трябва да бъде съборен. Не ми е приятно да има смивол на Съветския Комунизъм в центъра на София. По-добре е да има Гилотина там, отколкото този т.нар. паметник. Пък Гилотината ще напомня на политиците за какво е предназначена.
11
8
 
8
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 12 години
ГЕРБ пази паметника за следващия мандат , да не мислите че има културни ценности за тях (министър вежди - пиАница) , пазят земята за да консултират за следващия крокодил , жълт и друг от Мафията.Преди години един Мафиоз гръмна мавзолея в центъра на София за да направи хотели там.(Бакърджиев взриви мавзолея на Бай Гошо , за да направи паркинг за хотел наблизо)
10
12
 
13
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Няма да гласувам за Фандъкова!!!1.Нищо не направи за воя на ходжата от джамията!2. Разреши и гейппарада!3. Сега и изродския паметник не иска да демонтира! /Впрочем има старо решение на СОС за демонтаж, но не се изпълнява!!!/4. И в края на крайщата е провинциалистка, а не софиянка! Мисля, че кметът на София трябва да е софиянец!ПРИЗОВАВАМ КОРЕНЯЦИТЕ СОФИЯНЦИ, ДЕМОКРАТИЧНО МИСЛЕЩИТЕ ХОРА В ТОЗИ ГРАД НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТАЗИ ФАНДЪКОВА!ТЯ Е ЕДНО БЕЗЛИЧНО СЪЩЕСТВО!!!!!!!!!!НЕ НА ФАНДЪКОВ
9
12
 
35
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ДРУГАРИ КОМУНИСТИ, зададайте си простичкия въпрос: Защо никой не посяга на Руския паметник, на Паметника на Цар Освободител, на Докторския паметник, на Храм-паметника Ал. Невски. Отговорът е- защото те не са символ на натрапения ни Съветски комунизъм!
8
10
 
15
 
! Отговори
Бачо преди 12 години
Е че те винаги комунистите(ГЕРБ и БСП) са се подкрепяли
7
10
 
27
 
! Отговори
РОТ ФРОНТ преди 12 години
*** защо не протестирахте така и за досиетата?
6
15
 
20
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Какво СДС кви 5 лева-тия *** още ли ги има-окрадоха държавата при костов---------техната верица...!!!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стига с тоз струпей веееееееееееееееееещо не пишете нищо за Гърция бе да не стане и тук така
4
15
 
18
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
колкото и да са ми симпатични сдс и дсб, като вземат да си губят времето с глупости и по този начин да пилеят парите на хората дето са ги избрали да ги представят тук и там, направо ми се ще да хвана един маркуч и със силна струя да им издухам *** присъствие.
3
23
 
32
 
! Отговори
Agent GOCE преди 12 години
Абе тези ликвидатори пак искат да рушат.Вие през живота си нещо построили ли сте че искате да рушите бе...гадове мръсни.Ти бе мартинчо едно дърво посадил ли си през живота си бе ***
2
31
 
34
 
! Отговори
ами преди 12 години
На сините им дай само да рушат!
1
29
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам паметника да бъде боядисан като на снимката НЕЗАБАВНО.