ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Сините общинари искат да се демонтира
29 юни 2011 19:25,
515
ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Общинските съветници от СДС и ДСБ излязоха с остра декларация, в която изказват възмущението си от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от тях решение за демонтиране  на паметника на Съветската армия от центъра на София.

Столичният общински съвет приключи извънредното си заседание си по въпроса поради липса на кворум. След обявената почивка по искане на политическата група на ГЕРБ в  залата на съвета бяха 25 от необходимите за кворума 31 общински съветници и заседанието беше прекратено.

Според сините общински съветници групите на ГЕРБ и БСП целенасочено са провалили кворума на заседанието и са осуетили възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема.

„Съветската армия създаде ново мнозинство в СОС – мнозинство между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на Съветската армия.
Настояваме гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника на Съветската армия да се гласува на следващата редовна сесия на СОС“, пишат в декларацията си сините общинари. 

По време на все пак двучасовата дискусия  Стефан Иванов от СДС припомни историята със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна
собственост.

Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото той не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата.

Иванов припомни и исторически факти, противоречащи на надписа "На съветските освободители, дали живота си за България". 

Още по темата
Според БСП обаче разговорът не бил заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от ДСБ и СДС към правителството за взаимоотношенията му с Русия.

Поля Станчева от ГЕРБ пък е на мнение, че паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но от друга страна трябва да има референдум, за да се види какво мислят хората.

Предстои международен конкурс за обновяването и превръщането на пространството около паметника в оживено градско пространство. Гражданските организации са включени в подготовката на този конкурс.

Спорът около паметника на Съветската армия се завихри отново, след като преди близо две седмици осъмна изрисуван с американски комиксови герои и след това спешно почистен през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пичове, как се казваше паметника в Борисова градина, малко зад езерото с лилиите? Висок и леко конусовиден, доколкото си спомням Не беше ли и той паметник на съветската армия?
38
6
 
8
 
! Отговори
Откъде накъде? преди 12 години
През соца са променени имената на много улици.Откъде накъде и улици, и площади, и селища, и предприятия, и училища, и културни институции и какво ли не още,ще носи името на знайни и незнайни комунисти,на съветски дейци и географски обекти? Откъде накъде ще изнудват цял народ да тачи един насила натрапен обществен ред,при който бе унищожен цветът на нацията и демократичните свободи?Ще уважим онези,които имат реални приноси за бълг.история,наука и култура,като назовем с имената им различни обекти
37
7
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
28, Паметникът е символ на Сталинизма. Той е символ на най-мракобесническия период в най-новата история на България. Той ни припомня концлагерите, унищожената интелигенция. Победата над фашизма е не е дело само на СССР, дори ако не бяха останалите съюзници, Сталинград и Москва можеше да не издържат блокадата. Аз не искам и паметника на американските летци бомбандирали мирните граждани на София. САЩ също са воювали против фашистите. Ти искаш ли го този паметник.
36
10
 
10
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Кои са ДПС, СДС и АТАКА ?Ами това са Иван Костов, Мартин Димитров и Волен Сидеров1) Мартин Димитров - с характерна ромска физиономия, сектант2) Волен Сидеров - с баща сливенски циганин3) Иван Костов - от семейство на панагюрски ***-копанариАко тия са българи, то аз съм ескимос !
35
0
 
2
 
! Отговори
ДО 29 преди 12 години
Има ограничение на брой символи , сигурно вчера си вкарал интернет .Младо - неучено.
34
9
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
ей *** се сините с тоя паметник !На следващите избори ще бутат паметника ама вече извън парламента!
33
8
 
15
 
! Отговори
az преди 12 години
повечето дето пишете тука даже не знаете за какво е тоя паметник това е паметника на съветската армия ,която навлиза 44та година в България , слага свое правителство , избива повече хора отколкото са загиналите българи в двете световни ,установява диктатура следващите 50 години , че и още се меси в управлението на държавата ни .Та да остане ли паметника на "поробителите " ни? Ами сложете и паметник на турската армия и да се знае ,че сме дупедавци - едните 50 години ,другите 5 века.
32
7
 
9
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Пак ли с тоя паметник пуст ни занимават? Да го бутат, че ми писна да слушам за него.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, които не помнят,или искат да забравят историята си, колкото и тя да е нелицеприятна са чиста проба предатели и низши духом.... Още повече, когато те са "за" построяване на паметници,величаещи престъпления срещу обикновените хора /паметника на турските терористи , паметника на американските летци,
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми да махнат всички паметници и на тяхно място по един МОЛ. Само така ще се оправим.
29
3
 
8
 
! Отговори
Има решение преди 12 години
Скулптурните елементи от този паметник просто могат да бъдат монтирани някъде - например в Северния или в Западния парк на столицата; да бъдат поставени на подходящи постаменти, а не на тази огромна грамада, защото не подобава паметник като този да бъде най-високият в София и на такова централно място. Нека да има пояснителен надпис - на коя армия е посветен,но да не се пишат лъжи - съветски войник на българска територия, през 1944 г.,не е загивал в бой. Който иска, да носи там цветя или венци.
28
7
 
11
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Нещата са доста подозрителни1) Някакви цяла нощ боядисват паметника и никой да не ги види - полицаи, цивилни агенти, граждани. Нещо повече - НСО не може да разкрие извършителите, а има стотици хиляди Доносници2) Веднага след това ДСБ, СДС и АТАКА искат събарянето му 3) Подготвен е проект за "Цялостна реконструкция на освободеното пространство"Знаете ли какво се крие зад този йезуитски израз ?Една еврейска фирма иска там да построи платени паркинги, за да цица мъни от нас
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Давайте рушете сега ви се паднало и без това друго не ви идва на ум . То бива и бива просто комплексирано племе
26
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо на всички от СДС все нещо им пречи?Първото което направиха като дойдоха на власт,беше да сменят имена на улици,символи,да съборят мавзолея.Спас Гърневски искаше да събори паметника"Альоша"в Пловдив(и добре,че не стана)...що за удоволствие да рушат-може би защото не са способни нищо да построят!Въпросният паметник на Съветската Армия е символ на победата над фашизма( не специално в България),и само пълен невежа и *** може да иска неговото демонтиране.По-добре наведете глави и замълчете!
25
1
 
5
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
AZ PREDLAGAM DA SE IZGRADI PAMETNIK NA ZNAINIQ KRADEC.DA FIGURIRAT VSI4KI KRADLIVI BG. POLITICI.NE VQRVAM DA ZAEME POVE4E MQSTO OT EDIN STADION.
24
3
 
11
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Групите на ДСБ, СДС и Атака ЗАЕДНО са гласували да има дебат, за събаряне на паметникаКъде ги онези ФОРУМЦИ, КОИТО непрекъснато РАЗПОСТРАНЯВАТ БЛЪФА, ЧЕ АТАКА Е НА РУСКА СЛУЖБА ?!Атака е създадена и се финасира НЕПРЕКЪСНАТО от Турското разузнаване и Доган
23
0
 
1
 
! Отговори
Vaneto преди 12 години
Samo plueta tiq hora awe takiva hora kato bulgarite nikude nqma ne anm dali znaete no v istoriqta ima mnogo skriti i prezapisani fakti okupato ili ne vseki e slupil semki spokoino s imot pari i rabota v ruce si a sega zatuvame i zatuvame :)
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е това са типични *** ***! защо не спрат един незаконен строеж на мутроморието или да съборят един хотел построен с рушвети или поне да осъдят един приватизирал по криминален начин за жълти стотинки каквото и да е??? а господа ***????
21
9
 
6
 
! Отговори
inatut преди 12 години
паметникът - на прах!Да сме в крак с времето!
20
10
 
8
 
! Отговори
до Ники преди 12 години
Ей, комунистче, Паметника на Незнайния Войн е за руските войничета, дали живота си за свободата на България и ние тях няма да ги забравим. Паметника на Съветската армия е Паметник на Съветския Комунизъм.