ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Сините общинари искат да се демонтира
29 юни 2011 19:25,
515
ГЕРБ и БСП бранели паметника на Съветската армия

Общинските съветници от СДС и ДСБ излязоха с остра декларация, в която изказват възмущението си от отказа на ГЕРБ да гласува внесеното от тях решение за демонтиране  на паметника на Съветската армия от центъра на София.

Столичният общински съвет приключи извънредното си заседание си по въпроса поради липса на кворум. След обявената почивка по искане на политическата група на ГЕРБ в  залата на съвета бяха 25 от необходимите за кворума 31 общински съветници и заседанието беше прекратено.

Според сините общински съветници групите на ГЕРБ и БСП целенасочено са провалили кворума на заседанието и са осуетили възможността да се демонстрира политическа воля за решаване на  проблема.

„Съветската армия създаде ново мнозинство в СОС – мнозинство между ГЕРБ и БСП. Общинските съветници на ГЕРБ и БСП в коалиция бранят паметника на Съветската армия.
Настояваме гласуването на проекта за решение за демонтаж и преместване на паметника на Съветската армия да се гласува на следващата редовна сесия на СОС“, пишат в декларацията си сините общинари. 

По време на все пак двучасовата дискусия  Стефан Иванов от СДС припомни историята със собствеността на паметника, който от изграждането си до момента е държавна
собственост.

Освен това по думите му той не влиза в спогодбата за запазването и съхранението на паметниците на Русия в България и на България в Русия, защото той не е изграден с руски пари в София, а с парите на държавата.

Иванов припомни и исторически факти, противоречащи на надписа "На съветските освободители, дали живота си за България". 

Още по темата
Според БСП обаче разговорът не бил заради градоустройството и премахването на паметника, а заради натиск от ДСБ и СДС към правителството за взаимоотношенията му с Русия.

Поля Станчева от ГЕРБ пък е на мнение, че паметникът трябва да остане там, където е, за да напомня за станалото, но от друга страна трябва да има референдум, за да се види какво мислят хората.

Предстои международен конкурс за обновяването и превръщането на пространството около паметника в оживено градско пространство. Гражданските организации са включени в подготовката на този конкурс.

Спорът около паметника на Съветската армия се завихри отново, след като преди близо две седмици осъмна изрисуван с американски комиксови герои и след това спешно почистен през нощта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
499
0
 
0
 
! Отговори
ХАЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ преди 12 години
ДСБ и СДС говорят много измислици наизуст.Например:Паметникът бил построен с държавни пари.Истината е че е построен с дарения от признателните софиянци и много наследници пазят своите свидетелства за дарения.Има ли от това по-голям референдум?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
498
0
 
0
 
! Отговори
TE преди 12 години
Никакво махане! Всяка година конкурс за най- добра цветна интерпретация. Макар че последната трудно може да се подмине по оригиналност и актуалност.
497
0
 
2
 
! Отговори
Ангар преди 12 години
Паметникът на Съветската армия е красив и величествен! Класика! Десетки години е бил символ на София! Хората са отделяли от залъка си, за да съберат средства за него. Строили са го с доброволен труд. В него архитектите ни са вложили ума и таланта си! Край него влюбените са устройвали срещите си, родителите са разхождали децата си! Кои сте и за какви се смятате вие, дето искате да зачеркнете всичко това? С какво право, откъде накъде?Съберете си пари, наемете си архитекти, купете си терен някъде край зоологическата градина, а най-добре вътре в нея, в клетката на маймуните, и издигнете там Паметник на антисъветската армия! И си го боядисвайте както щете! Построете и вие най-после нещо, стига само сте рушили!
496
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,МИСЛЯ, ЧЕ ВСИЧКИ СЕ ОБЕДИНЯВАМЕ ОКОЛО ПРОЯВАТА НА ЗДРАВ РАЗУМНаглостта на Фашисоидите и историческото Невежество на някои българи, е смайващо Паметника на Съветската армие е в чест на победата над всички проявления на Световния фашизъм!Задайте си въпроса - Между кого и кого основно, се води Втората Световна война?Отговора е - Между Нацистка Германия, Фашистка Италия и Милитаристка Япония, основно срещу Антифашистките - Франция, Англия, СССР и САЩИстината за България ли?- 1936 година, въведена е Военно-Монархическа диктатура, Монарха е на върха на властта, приемат се порофашистки и фашистки закони, разпуснати са партийте, а България подкрепя Агресорската ос Рим-Берлин-Токио!- 1941 година съдействаме на Нацистка Германия, да превземе Сърбия и Гърция, но армията ни, освен в присъединените български земи, с -ви Български Корпус участва в окупацията на Сърбия и води сражения със сръбски партизани!!- 1943 година Монархо-Фашистката власт обявявя война на САЩ и Англия, участва във въздушните сражения, а след като те са съюзници със СССР, то войната е и срещу СССР Номера на щрауса не минава!!!Въпрос:- Когато през Септември 1944 година, една от Съюзническите армии е на Българската граница Каква може да очаква Монархо-Фашистката власт на Бългаската държава, която воюва Активно на страната на Германия, а с Позорния договор, Чърчил и Сталин да уточнили какво да стане на Балканите???Точно така:- Обявяване на Война и ОКУПАЦИЯ!!! Само, че окупация НЯМА, а Червената Армия, която е заела около 15% от територията ни, СЕ ИЗТЕГЛЯ през октомври в Румъния и ЗАЕДНО продължаваме войната, като даваме 35 000 жертви, но не можем да измием Монархо-Фашисткия ПОЗОР!!!- От 1945 година, осъдени, като държава АГРЕСОР, плащаме репарации до 1968 година!!!Та, намесата на Червената армия, 35 000 СВИДНИ БЪЛГАРСКИ ЖЕРТВИ и твърдата позиция на Сталин на Потсдамската Конференция, спасяват България от ПОСЛЕДИЦИТЕ НА МОНАРХО-ФАШИСКАТА ДИКТАТУРА У НАС, защото Сърбия, Гърция и Румъния вече били уточнили ОБЩИТЕ СИ ГРАНИЦИ ВЯРНО Е По яростно настояване на Чърчил, пред Сталин губим беломорска Тракия!!!Ето затова е този паметник насред София, но скулпторната група ТРЯБВА, ДА СЕ ДОПЪЛНИ по подходящ начин с по един Американски, Английски, Френски и Български войник, за да благодарим на ВСИЧКИ ИСТИНСКИ МЪЖЕ дали живота си за свободата!!!
495
3
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Войната свърши!*** пияни взимайте си *** паметник и дим да ви няма!Претенциите си ги изразяваяте в Русия!
494
3
 
3
 
! Отговори
призрак преди 12 години
Отвратен съм от тая държава, където търпим *** в Народното ни събрание да сквернят дедите ни, живота ни, да ни вземат парите, да стоят на топло и само да ни експлотарита убиват? Отвратен съм от президента, дето не нареди на армията да разстреля такива дето сквернят паметници, дето обиждат убитите за свободата ни; от всеки военен който ни предаде, който скверни с бездействие или действие паметта на умрелите за свободата ни! Вие доведохте до нашето ликвидиране като хора, страна. Отврат!
493
3
 
4
 
! Отговори
призрак за 501 преди 12 години
501, ти не си живял при онези времена. Ако те тероризира жандармеристка диктатура, местна и на гитлер, ако над теб всеки миг виси заплахата от разстрел, тогава нямаше да плюеш дори и за миг съветската армия? Да, има много мафиоти от руски произход, на които дължим страдания, но то има от цял свят? Но специално героизма на съветската армия, която не е била подготвена и е била много зле въоръжена, срещу такъв силен противник като Райха е спасила света от тотална жандармеристка диктатура ден и нощ, да трепериш за животас и, да не нахлуят жандармеристи да те разстрелят или да те отведат за това или роб в някой мина за слава на хитлер? Вие дето плюете съветската армия, дължите живота си на нейния гериизъм, нас мъртта на тези хора. Ако искате да знаете, Англия до последно е подкрепяла Хитлер и се е обърнала срещу него едва, след откритото нападение на Хитлер срещу нея, дори и доста време след това са водели тайни преговори чрез Чембърлейн за сключване на примирие и насочване на офанзивата на Райха изцяло към СССР. Същото е било и от страна на Рузвелт. Чърчил е бил срещу гитлеристката идея, но е подкрепял тайно унищожението на СССР. Тия приказки, че е нямало фашистко робство са част от масовата кампания за подмяна на историята по тоя въпрос, за промиването на мозъците ви, за дан е знаете истината. А истината е била страшна и днес се повтарят събитията от тогава. Таяс ветовна стагнация, криза е изкуственна. Изтеглят се от хората парите им чрез повишаване на цените, докато настане масов глад, мизерия, започнат кланета, войни помежду си, после да прерастне в световна. Същото се повтаря, а вие сякаш не забелязвате? Едни и същи го организират, чрез банкерския капитал, чрез заемите от мВФ, чрез вдигането на цените по света. Не плюйте онези, които умряха, за да живеете свободни. Да, тоталитаризма на живков и Политбюро донесе загуба и блокиране на развитието ни в много отношения, но като свобода хората си бяха свободни за много неща. Не са ги насилвали кога да лягат, стават, работеха умерено, а често и мързеливо? Докато при жандармеристките диктатура си роб. Базата на Райха в подземните лаборатори до Атлантида и тунела водещ под Атлантическия океан (сега се използува от други организации, но със същите амбиции) са строени от роби, поробени от завладените страни. После са разстреляни за да отнесат тайната в гроба. Каков ви харесват тия хора, че плюете съветската армия? Да, тя не е била подготвена, зле въоръжена със старо оръжие, само малко дивизии са били обучавани и добре въоръжени, но благодарение на решимостта на тези хора, сте живи. Толкова ли са ви черни? Толкова ли ви пречи един паметник, че оплювате смъртта на тези хора? Наистина сте големи врагове на много невинни души, а може би и на вас самите? Вие не знаете какво е Хитлер? Това, което ви готвят същите хора тотален терор и робство, смърт. Искат ви роби, без пари, само роби. А после смърт за вас, това ви искат и готвят. Ако сте умни, ще запазите историята ни, ще помните всичко! И няма да я фалшифицирате! Ще казвате истината за нещата, дори и нашите грешки и слабости! Защото само истината определя дали човек е принципно реален или демагог или заблуден. Каков ви прихвана? Браво на ГЕРБ и в БСП! Това показва, че там има хора, които уважават този миг о т нашата история. Вие не знаете Хитлеризма, но много живи още по света го познават. Даже има хора, в България, които са действували по този метод и при соца много хора са тормозени в Белене и другаде така? Защо разваляте историята? Материал ли нямате за къщи? Арабите от пустиня направиха най-големите хотели в света, а вие от рая създадохте умрели и унищожена държава? Вие сте ***, които убиват българското, България, човешкото! Виес те направо за един концлагер, да живеете ден и нощ с години, за да видите какво хвалите! Аз съм ходил в Дахау, Освиенцим, Катовице, където се виждат идеите на Химлер, Ото Скорцени, Хайндрих и др. ад, смърт, вандализъм, нечовешка безсмисленна жестокост. Това ли хвалите бе катили? Не плюйте съветската армия заради ония времена! И да е имало вандали сред тях, то не означава, че самата армия е дошла за да тормози? Мародери има сред всички армии и е имало. Само великите войни и армии не допускат мародерства. Те са фанатици, воюват заради справедлива идея, не се продават за пари, не се предават и затова са велики! Останалите са пъстри и има всякакви хора сред тях. Дори и в регионите на Спартак отначало са били идеалисти, за свободата, а после разглезени от победите много от тях са показали вандалското си лице. Докога ще рушите историята ни, ще плюете и хубавите неща? Соца бе велика идея, да е на свободните хора, управлявани от съвестни и принципни и неегоистични хора, но бе овладяна системата от тоталитаристи и опорочиха това. Соца тука свърши със смъртта на Вълко Червенков. Останалото са само приказки по събранията. Луди ли сте да рушите паметници? Така в Германия рушаха паметници, оплюха Гьоте, а хитлеристите искат именно неуки безправни роботи за войници и безправн неуки роби останалите. Това ли ви харесва? Писна ми да ви чета,с лушам и страдам такива! За съжаление, такива вандали са ив народното събрание? Какво реват тия от СДС, ОДС и др.? защо рушите? Ако бях генерал на армията щях да ви разстрелям заради разруха на държавно имущество. Но няма българи военни генерали, а само марионетки-слуги тука. Генералската заплатка на Ангелов е твърде висока. Привилегии, парички, отделно командировъчни? Как ще му пука, а? само който познава реално труда на всяко ниво от всяка област може да съди хората а тия повечето ръководители като Костов, Ангелов и др. са почти всички готованци. Не е срамно, но не и да плюеш онези, които се трудят, които са умрели за свободата ни! Такива хора като тия дето искат разрухата на тия паметници са предатели и към икономиката ни, към нас хората, към освободителите ни, към живота ни..Нека всички, които искат разрушаването на тия паметници, да бъдат изкарани заедно да ги хванат (без машини!), да ги преместят в определн за това парк и никой да ниги пипа, повече! Ако някой посегне да руши тия паметници, да бъде застрелян! Няма ли патриоти военни политици? Няма ли вече сред военните ни генерали поне един да им скръцне със ззъби и да им нарита манерките на тия ***, дето източиха милиарди в наша вреда, а и паметниците им пречат? Няма ли генерали Българи?
492
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже, каква простотия е задавила народа ни! Заслужава след Бойко да му се изреди и Доган. А след това и марсиански ***. Докато не се научим да уважаваме миналото си, историята си, дедите и прадедите ни. ***, недочели и недоучили. Само че! В тази държава не живеете само вие. България е оцелявала и пак ще я има. А ***, както избълбукаха последните години, така и ще се удавят в собствената си гнусотия!
491
1
 
3
 
! Отговори
Реалист алтруист преди 12 години
СъвеЦката армия ни е освободила, колкото американската ''освободи'' Ирак...ама онези няма да забучат в Багдад паметник на Буш Освободиятеля.....дупедавци сте си братя ...
490
0
 
4
 
! Отговори
Петров преди 12 години
Днес играят отборите по волейбол на България и Русия.Аз съм за България. А вие ???
489
1
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
гледам, че в."ДУМА" си няма форум явно и всичките позитанци са се пренесли тука, да си пишат глупостите, докато си чоплят носовете... *** комунистически...ПАМЕТник се прави в ПАМЕТ на някого дал живота си за някаква кауза... Що не се сещам, точно колко руснаци са загинали за "освобождението" ни от "фашистко иго" ( както ни учеха навремето ***-комунисти ) ?Ще си останем руски вилает и това е... А руснаците *** си правят с нас - и с газа и с нефта и с всичко останало...
488
0
 
2
 
! Отговори
до молекулка преди 12 години
Не отъждествявайте цветовете.
487
1
 
2
 
! Отговори
do 487 преди 12 години
zatova kulturata v bulgaria e na tova ravnishte v momenta,zaradi takiva kato tebe!!!!4ovek koito otpravq obidni dumi kam drug bez da ima za kakvo se nari4a tapanar!nato ne e,no mozheshe tezi pari da se dadat za pensii ili da se oplzotvorqtza drugi polezni neshta,a ne da prashtame drazki i da zatvarqme parite za nqkakva bezpolezna misiq!tova imah v predvid,a otnosno cenite v bulgaria sa mnogo zavisheni sprqmo zaplatite na horata!da ti kazha oshte neshto, az sam bezpartien!!!!!!
486
1
 
3
 
! Отговори
до 485 преди 12 години
Нашата войска, която се бие на фронта с руснаците срещу Германия е същата, която осигурява тила на германските дивизии, окупирали Гърция и Югославия. Нашите окупационни части в тези 2 съседни страни освен войнските си обязаности са сътворили и доста гадни дела, за които и до днес ни мразят и сърби, и гърци.С участието си после срещу Райха сме дали мотив на *** да ни спаси на конференцията в Потсдам да не пресичаме сега гръцката граница при Перник и сръбската на Божурище...Те тека...
485
1
 
1
 
! Отговори
молекулката преди 12 години
В паметника преобладава червеното.Червени ивици по знамето ,червени коси,червени ***.
484
5
 
5
 
! Отговори
АРКАН преди 12 години
Хора които не познават историята продължават да дават некомпетентните си мнения!СССР е гръбнакът на пакта против Хитлерофашизма(режим потопил целия свят в кръв)Да се събарят подобни паметници е равностойно на издигането на такива на Хитлер,Вермахта и Третия райх.Само *** в Бг мислят подобни неща!Ако има паметници за събаряне у нас те са на ДПСарите терористи взривили вагона с деца на гара Буново!
483
4
 
5
 
! Отговори
нехай преди 12 години
Гледам на какви мнения какви вотове се дават. сайта дава много и разнообразни новини. На някои не мога да се въздържа от коментар, Но като гледам повечето коментиращи.........(цензура).........като не можете да се абонирате вече за "Работническо дело", "Земеделско знаме" и "Дума", сте абонирани тука.....НАПАСТ ЧУГУНЕНОГЛАВА
482
1
 
2
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Ей всички проблеми оправихме само за паметника остана да мислим. Няма ли наистина важни въпроси за решаване?
481
1
 
4
 
! Отговори
Шишарка преди 12 години
Браво за ГЕРБ!Нищо не им пречеше да бъдат ЗА тази вандалска проява, причини колкото щеш, но се оказаха мъже и изразиха правилно решение - а именно че такива прояви са недопустими!
480
1
 
5
 
! Отговори
соня преди 12 години
ГЕРБ искат да се спазват законите и да сме като в Европа. Нормално е да защитят паметника