Осъдени и разследвани сред спонсорите на МВР

Ведомството приема дарения и от собствените си фирми
Обновена: 4 юли 2011 07:00 | 4 юли 2011 07:00,
196
Осъдени и разследвани сред спонсорите на МВР
Снимка: Булфото

МВР приема дарения от осъдени и разследвани бизнесмени, а даренията към ведомството рязко са се повишили след идването на ГЕРБ на власт. Това показват данните за даренията, направени на МВР в периода от август 2009 г. до края на месец май 2011 г., получени от вестник "Сега" по закона за достъп до информация.

Справката е поискана, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината силовото ведомство, което е и с най-големия бюджет (около 1 млрд. лв.), е събрало рекордните над 6,5 млн. лв. от дарения.

Сред крупните дарители на МВР например са фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки. ТЕЦ "Бобов дол" е редовен дарител на гориво за МВР, сочи справка от полицията в Кюстендил – за две години и половина ТЕЦ-ът е заделил 15 300 литра гориво.

"Въгледобив Бобов дол" ЕООД е дало 6300 литра. ФК "Миньор", чийто президент е Никифор Вангелов – зет на Ковачки, пък е помагал с канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. Вангелов също бе обвинен за източване на ДДС, но бе оправдан на първа инстанция.

В правилата за дарения на МВР, които наскоро бяха оповестени от министерството се посочва, че спонсори не могат да бъдат осъдени лица или такива, срещу които има образувани наказателни производства.

Сред щедрите благодетели е концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД, около който се вихри скандала със завзетите територии, които ще бъдат узаконени от правителството. Фирмата дарява по 300 литра бензин всеки месец на полицията, сочи информация от ОМВР-Благоевград.

Още по темата

Дарител на полицията в Сапарева баня е и фирма "Атомик-инвест" ООД, заради която представители на ЕК проверяваха по сигнал от правозащитници, че нарушава правилата за Натура-2000 с изградения лифт в Паничище.

"ЛУКойл България" традиционно спонсорира полицията в Бургас. Тя е дарила и МВР с осигурители, въжета и каски за 10 152,62 лв., които ще ползва спецотрядът за борба с тероризма.

Освен фирми, в помощ на МВР се притичват от общините и областните управи – всеки месец те заделят стотина литра за полицейските управления, купуват компютри и канцеларски материали.

Сред дарителите на МВР са дори собствените му фирми, става ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов до "Сега".

"Радиоелектронни системи" – производител на телекомуникационно оборудване е дарила на МВР метална каса, климатици, производство и монтаж на метални решетки за 19 022 лв.

Най-мощната фирма на МВР – "БМВ", която се занимава с производство на регистрационните номера на колите и през нея минава и купуването на автомобили за силовото ведомство, е осигурила софтуерни продукти и техника за  1 960 260.63 лв.

Същото държавно дружество е предоставило на дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД) пагони на стойност 6668 лв. Това е доста странно, при положение че в МО и МВР се правят търгове за униформи, жилетки, пагони и всякакви други аксесоари, отбелязва изданието. В края на 2010 г. фирмата е дарила на дирекцията технически консумативи на стойност 603 299 лв., както и автомобили за 196 449 лв. – за това също обичайно се провеждат обществени поръчки.

Синдикалната организация на служителите в МВР в Перник пък е уважила ръководството на областната дирекция с телевизор на стойност 190 лв. тази пролет.

Даренията за МВР рязко нарастват, след като ГЕРБ взема властта. В края на управлението на тройната коалиция МВР съобщи, че през 2008 г. е получило едва 2.1 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: МВРдарениядарители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
14
 
3
 
! Отговори
27 преди 12 години
Много непризнателен и неблагодарен народ има.
152
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 150:Борбата с престъпността е само медийна, отиди по селата и питай хората дали не са проревали от *** кражби.Магистралите се строят понеже колкото струва асфалта, толкова влиза и в джоба.На изхарчени 4 милиарда резерв финансова дисциплина ли му викаш, аз му казвам некадърност. Ниска събираемост и раздута разходна част на бюджета.
151
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Строят се магистрали. Има борба с престъпността. Осигуриха се средства за рехабилитация на Републиканската пътна мрежа. Има добра финансова дисциплина. и още и още....и още...положителни неща има.От тая борба колко народ измря от глад! Вие си се борете, нали сте си мутрички, само борба ви дай на вас!
150
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 147 За Банско и разкатаването на Пирин питайте 'г-н история" БОЖИДАР ДИМИТРОВ. Затова го взе в правителството Боко. Да не си мислите, че заради вашите черни очи?!
149
17
 
3
 
! Отговори
27 преди 12 години
Строят се магистрали.Има борба с престъпността.Осигуриха се средства за рехабилитация на Републиканската пътна мрежа.Има добра финансова дисциплина.и още и още....и още...положителни неща има.
148
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 139:Ако в ГЕРБ наливането на чужди думи в главата му казвате мислене евала!
147
0
 
11
 
! Отговори
перуки, втора употре преди 12 години
Българският футболен съюз ще дари на МВР перуки, втора употреба!
146
0
 
24
 
! Отговори
до 137 преди 12 години
Какво му е по-доброто: - безработицата ли намаля - заплатите ли се повишиха - осъдиха ли някой от предишните за злоупотреби - намаляла ли е престъпността - повишиха ли събираемостта на данъци и акцизи - какво става с Шенген - защо не сме в подготовка за ЕВРО-зоната - защо се променят закони за да се оправдаят крупни нарушители на закона - пример Банско - как така се анулира спечелен търг по ОП Транспорт и парите се пренасочват към друг проект и търга се печели от спонсор на Боко?
145
4
 
2
 
! Отговори
27 преди 12 години
До 139.Ами мисля,защото мога,не съм като теб.
144
0
 
9
 
! Отговори
27 преди 12 години
МВР не трябва да получава дарения от когото и да е било,те са на държавна издръжка.
143
0
 
7
 
! Отговори
999 преди 12 години
Лукойл??!! Комунисти със собствен стандард!!! Всичките си плащат да не влезнат в затвора!!!
142
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво 140, от централата най-накрая ви изпратиха указания какво да пишете, за съжаление освен помия друго не виждам! Чакам и твоя коментар по новината, а не официалната сводка от Цецо Лъжата.
141
0
 
18
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
ТОВА НЕ Е ПРАВИТЕЛСТВО , А СБИРЩИНА ОТ КЛАКЬОРИ ОКОЛО ЕДИН САМОЗАБРАВИЛ СЕ ПОЖАРНИКАР .... КОИТО ЕЖЕДНЕВНО МУ СЕ КЛАНЯТ И МУ КАЗВАТ КОЛКО Е ВЕЛИК.А ТОЙ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ОФИЦИАЛНО ОТПРАЗНУВА - 2-РИЯ СИ МИЛИАРД , ДОСУЩ КАТО ВОЖД НА НЯКОЕ АФРИКАНСКО ПЛЕМЕ ...........МНОГО ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ
140
0
 
8
 
! Отговори
до 137 преди 12 години
*** ти мислиш?Я се поогледайи виж как са хората.
139
5
 
4
 
! Отговори
_ преди 12 години
А ако някой си задава въпроса защо собственика на в. "Сега", олигарха от Овергаз Сашо Дончев, бълва л-на по адрес на МВР ето го и отговорът:Скандалният бизнесмен Сашо Дончев трупа пари на гърба на обикновения данъкоплатец. Това става през високите цени на газа, с който дъщерните дружества на "Овергаз" захранват тецове в страната.Тарашиха офисите му заради далавера в УкрайнаНа 30 април 2004 г. висш прокурор, следовател и спецполицаи от НСБОП тарашиха централния офис на "Овергаз" заради съмнения за злоупотреба с 30 милиона долара.Тогавашният главен секретар и настоящ столичен кмет Бойко Борисов обясни, че става въпрос за обвинения в измама при трансфер на газ за 30 млн. долара на територията на Украйна.Милионерът от ЯмболГазовият играч Сашо Дончев е типичен герой на българския преход - тръгнал от нищото и станал милионер. Според публикации в печата състоянието му днес се изчислява на 320 милиона лева. Има си и легенда за него. "През 1993 г. "Овергаз" беше на 2 години, имахме си вече и сравнително голям офис, дори бяха ни обирали един-два пъти. Писах няколко пъти на Вяхирев (б. р. - по това време шеф на "Газпром"), че ако иска да успее в България, трябва да върви с мен. Предложенията ми са били заведени там в папка "Студентът". Така се започна", разказва Дончев в свое интервю. Папката всъщност е досие, но то пък кой ли си няма.още наmonitor.bg/article?id=182222
138
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
27-и, много взе да мислиш, я кажи с какво е по-добро, та и останалите да ти повярваме? Пак те питам, нещо за парите от престъпниците за МВР да кажеш?
137
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега тези десетимата дето ги арестуваха преди 2 дена, ако кажат че уредите и инструментите, които намериха в тях - са били за подарък на някое районно..... Голям смях ще падне :))))
136
14
 
2
 
! Отговори
27 преди 12 години
Това Правителство е по добро от това на Станишев,така мисля аз.
135
0
 
11
 
! Отговори
до 130 преди 12 години
Справя? Добре? Дянков, що анонимно бе, цайсат бръмбар?
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
27-и, пий си хапчетата и обратно в изолатора. Икономическа криза в България не е имало поради липсата на реална икономика и борсова търговия. Стига плямпа заучени фрази и защити работодателите си по конкретния случай!