Осъдени и разследвани сред спонсорите на МВР

Ведомството приема дарения и от собствените си фирми
Обновена: 4 юли 2011 07:00 | 4 юли 2011 07:00,
196
Осъдени и разследвани сред спонсорите на МВР
Снимка: Булфото

МВР приема дарения от осъдени и разследвани бизнесмени, а даренията към ведомството рязко са се повишили след идването на ГЕРБ на власт. Това показват данните за даренията, направени на МВР в периода от август 2009 г. до края на месец май 2011 г., получени от вестник "Сега" по закона за достъп до информация.

Справката е поискана, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината силовото ведомство, което е и с най-големия бюджет (около 1 млрд. лв.), е събрало рекордните над 6,5 млн. лв. от дарения.

Сред крупните дарители на МВР например са фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки. ТЕЦ "Бобов дол" е редовен дарител на гориво за МВР, сочи справка от полицията в Кюстендил – за две години и половина ТЕЦ-ът е заделил 15 300 литра гориво.

"Въгледобив Бобов дол" ЕООД е дало 6300 литра. ФК "Миньор", чийто президент е Никифор Вангелов – зет на Ковачки, пък е помагал с канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. Вангелов също бе обвинен за източване на ДДС, но бе оправдан на първа инстанция.

В правилата за дарения на МВР, които наскоро бяха оповестени от министерството се посочва, че спонсори не могат да бъдат осъдени лица или такива, срещу които има образувани наказателни производства.

Сред щедрите благодетели е концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД, около който се вихри скандала със завзетите територии, които ще бъдат узаконени от правителството. Фирмата дарява по 300 литра бензин всеки месец на полицията, сочи информация от ОМВР-Благоевград.

Още по темата

Дарител на полицията в Сапарева баня е и фирма "Атомик-инвест" ООД, заради която представители на ЕК проверяваха по сигнал от правозащитници, че нарушава правилата за Натура-2000 с изградения лифт в Паничище.

"ЛУКойл България" традиционно спонсорира полицията в Бургас. Тя е дарила и МВР с осигурители, въжета и каски за 10 152,62 лв., които ще ползва спецотрядът за борба с тероризма.

Освен фирми, в помощ на МВР се притичват от общините и областните управи – всеки месец те заделят стотина литра за полицейските управления, купуват компютри и канцеларски материали.

Сред дарителите на МВР са дори собствените му фирми, става ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов до "Сега".

"Радиоелектронни системи" – производител на телекомуникационно оборудване е дарила на МВР метална каса, климатици, производство и монтаж на метални решетки за 19 022 лв.

Най-мощната фирма на МВР – "БМВ", която се занимава с производство на регистрационните номера на колите и през нея минава и купуването на автомобили за силовото ведомство, е осигурила софтуерни продукти и техника за  1 960 260.63 лв.

Същото държавно дружество е предоставило на дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД) пагони на стойност 6668 лв. Това е доста странно, при положение че в МО и МВР се правят търгове за униформи, жилетки, пагони и всякакви други аксесоари, отбелязва изданието. В края на 2010 г. фирмата е дарила на дирекцията технически консумативи на стойност 603 299 лв., както и автомобили за 196 449 лв. – за това също обичайно се провеждат обществени поръчки.

Синдикалната организация на служителите в МВР в Перник пък е уважила ръководството на областната дирекция с телевизор на стойност 190 лв. тази пролет.

Даренията за МВР рязко нарастват, след като ГЕРБ взема властта. В края на управлението на тройната коалиция МВР съобщи, че през 2008 г. е получило едва 2.1 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: МВРдарениядарители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
А кое му е доброто? Вземи да прочетеш малко европейска преса и ще разбереш, че това не само е най-калпавото правителство, ами въобще партньорите имат подозрения дали въобще е правителство. Ама персонала на 4-ти километър защо не работят?
132
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама какво сте се разревали в тоя сайт, не мога да разбера? Америка като страна на възможностите ряпа да яде! Тук пожарникар става охранител. Охранителя става гегерал. Генерала става кмет. Кмета става премиер. Защо да не ви стане и баща бе мааму стара, та сте се развикали? :)
131
1
 
8
 
! Отговори
Sandi преди 12 години
Нищо ново под слънцето!Лошо е че само го повтаряте...повтаряте...повтаряте...
130
1
 
13
 
! Отговори
c0ldblooded преди 12 години
Оставка на Цвъки апартамента В Е Д Н А Г А!
129
18
 
2
 
! Отговори
27 преди 12 години
До 128Кое му е лошото на Правителството?В условията на икономическа криза се справя много добре.
128
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В една ЦИВИЛИЗОВАНА държава, вътрешният министър вече да си е подал оставката. Но ние не сме нито цивилозавана, нито държава, а на всичко отгоре, вътрешният министър е физкултурник. За родния политически ландшафт, такъв финес просто не е характерен. А, 27, по какво съдиш, че това е най-успешното правителство? Май скоро не си бил на психиатър?
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 27:Кой те пусна от усмирителната риза и ти даде комп с Нет, та да изявиш публично лудостта си?
126
1
 
17
 
! Отговори
555 преди 12 години
НАРОДЕ, РАДВАЙТЕ СЕ ПАЗЯТ НИ МАФИЯТА И ПОЛИЦИЯТА В ЕДНО. ЖЛАНА НИ МАЙЧИЦА...............
125
20
 
4
 
! Отговори
27 преди 12 години
Оставете най успешното правителство на България да работи и не мрънкайте.
124
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 120:Хаха, дали гласност, статията е журналистическо разследване, а не изказване на някой от властта. Трябва да си много *** да признаеш, че в управляваното от теб министерство стават такива неща. Сега чакаме Цецко да се оправдае с някой под него, както стана със списъка с колите, които не трябва да се пипат!
123
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неща,които си мислехме, че могат да се случат само на книга, като литературна метафора на невъобрамзимото, у нас се случват като нещо все по-обичайно и нормално и се отминават без санкции и отговорности.Как точно очаквате да живеете нормално, когато приемате за нормално неща, които биха довели до "революции" в държавите,които приемате за нормални----
122
1
 
19
 
! Отговори
Изборът е твой! преди 12 години
Цецо Лажецо: Отивам при потенциалния дарител и му казвам: Или ще дариш колкото за още един апартамент, или довечера в 11 часа, изпращам бошибозука да ти хвърли един як бой и да те арестува по грешка! Изборът е твой!
121
1
 
19
 
! Отговори
Дайте да дадем преди 12 години
Нова кампания:ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ - ДАЙТЕ ДА ДАРИМ. Но не МВР а направо министъра на МВР.Този сиромах човек .............. На ваше разположение денонощно са отворени 6 апартамента в София и луксозна вила в с. Шума .................. Даренията се приемат в брой денонощно .....................Кампанията стартира преди 2 години - включете се и вие. ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ.
120
1
 
4
 
! Отговори
vesko marinoff преди 12 години
a na men puk militsiqta mi dava pari ,za da napravq hit za politsiqta
119
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единство правителството на ГЕРБ даде гластност на случая, дкоато предишните са прибирали милионите тихомълком!И сега няколкото пенсионера на щат на Позитано плюват по Цветанов и Борисов!!!Каква наглост и безочие!!!
118
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 117Ами аз съм от тези, най-лошите които не гласуват, за последно упражних това си право за ВНС. Но пък съм се зарекъл на следващите избори да отида и да гласувам за някоя *** партия - Евророма или ДПС, че *** са по-българи от нас, а и са повече. Да не говоря за това, че са общност, поддържат се , а ние сме *** и не сме способни да се самоуправляваме. Готови сме да тръгнем като телета след всеки, който ни обещае да ни ОПРАВИ. А ти? За НДСВ гласува, нали? ;)
117
3
 
19
 
! Отговори
цъъъсс преди 12 години
страната ни върви стремоглавно на НАДОЛУУУУУУУУУ/ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ***
116
3
 
5
 
! Отговори
пак 114 преди 12 години
Не каза за кой си гласувал или си много отворен но те е срам?
115
3
 
16
 
! Отговори
Марципанчо преди 12 години
ГЕРБ не направи реформи в МВР, но МВР направи реформи в ГЕРБ. Днес всеки втори гербераст е с манталитет на ченге и душа на плъх.
114
3
 
17
 
! Отговори
до 113 преди 12 години
ВЯРНО СИ Е. Просто сегашните спонсори (мутри) и МВР са от една ПАРТИЯ исках да кажа МАФИЯ