Не говориш на български – уволняват те от работа

Любен Корнезов внесе законопроект за българския език
Обновена: 20 юли 2011 07:03 | 20 юли 2011 07:00, Красимир Ангелов
594
Не говориш на български – уволняват те от работа
Снимка: Булфото

Уволнение ще заплашва чиновници и други длъжностни лица, които не говорят на български език на работното място.

Това предвижда внесеният във вторник в Народното събрание законопроект за българския език на депутата от Коалиция за България проф. Любен Корнезов, съобщава „Труд”.

"Графичната система на българския език е кирилицата. Българският език е задължителен при предаванията, съобщенията, рекламите по радиото и телевизията и публикациите в печата”, пише в законопроекта.

Той уточнява още, че на български език трябва да се провеждат митингите, конференциите и другите публични изяви на партиите.

В проекта е предвидено още българският език да е задължителен и при “наименованията на учреждения, населени места, площади, улици и пътни знаци, гранични пунктове, летища, училища, търговски заведения, наименования на фирми, туристически обекти, хотели и ресторанти”.

Според Любен Корнезов гражданите могат да общуват помежду си на чужди езици, но “без те да се използват на публични места като демонстрация против българската култура и национално съзнание”.

Според проектозаконa специален държавен орган - Комисия за опазване и развитие на българския език, ще трябва да бди за опазването на родната реч.

Комисията ще се състои от 17 човека. Петима ще се избират от общото събрание на академиците и член-кореспондентите на БАН, петима ще излъчва Съюзът на българските писатели, трима - СУ “Св. Климент Охридски”, а по двама - Съюзът на българските журналисти и Съюзът на юристите.

Комисията за опазването на езика ще работи с четиригодишен мандат, като членовете й ще могат да бъдат преизбирани. Едно от задълженията на новия орган е да “приема задължителни решения за замяна на изрази и думи от друг език с равностойни изрази и думи в българския език”.

Любен Корнезов е записал в мотивите към проекта, че специални закони за езика има във Франция, Полша, Литва, Латвия, Естония, Китай, Люксембург, Канада, Белгия и Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


594
Още по темата: Любен Корнезов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
567
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
gospodine,kakvoe vinovno segashnoto pokolenie tursi.nikoy ne moje da otgovarya za postipkite na hora jiveli predi 100 150godini .vie primerno vinoven li ste che bilgarin e predal apostolana svobodata.a kolko predatelstva ima vistoriyata na nashata dirgava.....mnoooogo.bil sim v belgiya v germaniya nikoy nikade ne mi e napravil zabelejka che ne givorya tehniya ezik.taka che vmesto da gledame kak da izlezem ot krizata ,nyakoi se zanimavat s pilni gluposti
566
0
 
1
 
! Отговори
boris преди 12 години
Ami da si naemat na rabota samo bilgari be hora no fakta e dali ima takiva . Kadirnite sa zastrasen vid ha ha
565
0
 
2
 
! Отговори
Тонита преди 12 години
Отдавна трябваше да стане.Сега 21 години е изтърван края-струва ми се малко трудно,но искрено се надявам да успее това начинание!
564
0
 
2
 
! Отговори
ннннн преди 12 години
Изразявам мнение, че такъв закон няма да накара чиновниците да проговорят на Български език, просто защото работодателят им също ще е човек, който трудно се изразява на официалния език в страната. Мисля си, че не със забрани ще предизвикаме уважение към езика и културата ни. Необходимо е да се направят промени в образованието за да не се допуска хора, които не владеят грамотно езика да достигат до дипломи за висше образование в различни области.
563
1
 
5
 
! Отговори
Любамер Георгиев преди 12 години
От този закон следва ли, че всички чужди работодатели трябва да бъдат уволнени, след като не говорят български!?
562
2
 
1
 
! Отговори
Маркиза преди 12 години
Браво на г-н Корнезов!Нещо наистина свястно.
561
2
 
2
 
! Отговори
natali преди 12 години
съгласна съм
560
2
 
4
 
! Отговори
до 574 преди 12 години
аз сам 575И по-добре си стой там. Ако ти умръзне и искаш да се махнеш - беж към Анадола. Ние няма да се сърдим.
559
2
 
7
 
! Отговори
до 574 преди 12 години
Неграмотнико, ако в България една фирма е собственост на турчин, то българска ли е фирмата или турска? Фирмата, която някой турчин е регистрирал в Германия е германска, а не турска. Роаботил съм в две такива и проблеми не съм имал. Но то е защото не съм работил с простаци като тебе, а с приятелите си. Между другото германски турчин ми е казал: "В Германия трябва да работиш на германец. Турчина ще ти плаща малко и накрая може да те излъже." Мене, българинът, не са ме лъгали, но много бг турци бяха прекарани с последните заплати. И то от същите тия германски турци. Вас не ви смятат за свои сънародници. Презират ви, защото с очите си виждат, че повечето от вас са ***, а и уж турците не говорят добре . Един работодател се беше възмутил: "Поне малко го понаучете тоя език". Така, че си затваряй устата. Ще заблудиш тия, дето не са работили в такава обстановка.
558
6
 
5
 
! Отговори
до всички български преди 12 години
турци работещи в Германия ! Не е тайна ,че много българи работят в турски фирми ,хотели ,поддържане на паркове и градини и др. без да знаят нито немски ,нито турски ,благодарение на приятелите си /българските турци/ ! Моля ви не помагайте на българските лицемери ,те ни мразят ,а вие им помагате ! Аз винаги казвам на турските работодатели какво представляват българите ,така им кипва кръвта и дори изгониха двама българи ,които бяха дошли с помощта на техен познат /български турчин/ !
557
8
 
5
 
! Отговори
до 572 преди 12 години
Асолютно си прав ! Акцента е насочен към турците ,както през комунизма,така и сега ! Едва ли някой е забранявал на времето на Кеворк Кеворкян да говори арменски с приятелите си , но на турците им забраняваха ! Жалка работа ! Винаги съм казвал на турците тук в Германия , че българите живеят със злоба спряма сегашните турци заради неща правени от други турци , а не от сегашните турци , и им казвам да не взимат на работа българи !Аз бях причината да изгонят двама българи от турска фирма !
556
4
 
4
 
! Отговори
! преди 12 години
Заглавието по-скоро би трябвало да е "Говориш на турски - уволняват те от работа"...Просто ми е интересно как ще накарат британците или американците у нас да проговорят на Български (да, с главна буква се пише, за разлика от заглавието...)...
555
5
 
3
 
! Отговори
*** преди 12 години
Глупости на търкалета.
554
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото и да се правят на герои всичко това се прави от страх
553
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по простичко казано турците ще говорят на турски само в къщите си иначе ще има уволнения и глоби---поредната простотия
552
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не знаят, да си наемат преводач. Аз като ходя в чужбина, на никой не му дреме дали знам техния език или не - аз да си се оправям както мога.
551
1
 
12
 
! Отговори
Иванчо Йотата преди 12 години
Най-после нещо смислено в парламента (пардон! - народното събрание). Без подигравка. Българският език е трън в много очи - от турчина, който ще те кара да си поискаш екмек, сиреч хляб, на своя си майчин език до депутатите (пардон! - народните представители), които ще трява да се конуштисват (пардон! - да си говорят) тайно. Абе, Христо Бисеров говори ли турски? Я, бакълъм, дали ще гласува за българския език?
550
1
 
22
 
! Отговори
Илиян преди 12 години
Добро начало! Лично аз исками които няма поне основно образование да не може да глаусва, а и да не получава социални помощи и разни други такива извращения спрямо хората които с труда си плащат за тия простотии! Пък в образованието трябва много сериозна реформа!
549
3
 
12
 
! Отговори
poaro преди 12 години
Pozdravlenia .bravo na Kornezov.Navsiakade i samo chist BULGARSKI EZIK.
548
3
 
3
 
! Отговори
STEFAN D-R D TCHOLAK преди 12 години
ТУРЦИТЕ НИ ИЗКЛАХА В 1877, А ПРЕДИ ТОВА .... ?