Ако не беше тъжен, този абсурд щеше да е смешен

Обява на обсерваторията в Рожен показва състоянието на науката
Обновена: 15 авг 2011 17:19 | 15 авг 2011 17:18, Екип на Dnes.bg
291

Срещу брутна заплата от 364 лева месечно астрономическата обсерватория в Рожен търси да назначи млад учен, от когото очаква, освен подходящо образование и владеене на два езика, и познания в програмирането и поддържането на интернет страници.

Освен да участва в нощните наблюдения на астрономически обекти и явления, той ще трябва да помага за поддържането на апаратурата и дори за косенето на поляните около обсерваторията.

В задълженията му влиза да развежда групи и да контактува с медиите „денем и нощем“. Всичко това заема „50% от времето на кандидата“, в останалите 50% се предполага младият специалист да се занимава с научна дейност.

В замяна обсерваторията, която е към БАН, предлага „364 (триста шестдесет и четири) лева = 186 € (сто осемдесет и шест евро)“, както е отбелязано в обявата.

И все пак има млади учени, които приемат офертата, а мотивацията им идва от любовта към науката и мечтата да бъдат астрономи.

За съжаление на директора на обсерваторията обаче любовта към науката ги задържа в Рожен около четири години, докато получат наистина добра квалификация. След това продължават да обичат науката в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
2
 
! Отговори
lq lq преди 12 години
223 bravo!
230
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
никакъв абсурд не виждам, кой колкото си заработи - толкова му заплатататака е навсякъде по светапродайте си БАН идеите, изобретенията, нововъведенията, и взимайте големи заплати
229
27
 
5
 
! Отговори
Кънчо Островски преди 12 години
всички пишат: "малки заплатите"ами давайте повече бе, що не давате? аз ли да ви дам?аз звезди не ям, който яде звезди, да давамного нахални това учените, първо пари искат да ги изучиш, а като се изучат и очакваш вече да си заработват парите, те пак "дай пари" аз няма цял живот да кютам, да давам на някой дето ще ми брои звездитекато е толкова умен, да си яде дипломатаКАЗАХ!
228
18
 
6
 
! Отговори
умен преди 12 години
последните два реда от статията обясняват "уж абсурда", с който ни баламосват в този сайт.точно затова се дава от бан такъв мизерен щат за мястото на специализанта, защото последният е текущото "момче за всичко"на пусналите корени ТИТУЛЯРНИ СТАРЦИ. винаги има желаещи, защото самото място на работа и безценен факт за CV-то на младока. да,това е тамплин за работа на запад и затова плащат толкова малко.ще има кандидати дори ако ТЕ САМИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ЗА ПРЕБИВАВАНЕТО СИ ТАМ. а тук ни баламосват..
227
0
 
4
 
! Отговори
lq lq преди 12 години
sramno i za vas dragi koito slagate pod obsht znamenatel i sravnqvate! kolko svqt ima v ochite na horata koito dadoha v interview-to!poklon pred tezi horica! a che shte si zaslujat vsichki kradci i ubiici zaslujenoto - emi da to vsichko se vrushta!!! rano ili kusno se vrushta! az pojelavam yspeh i na tezi da im se vurne tupkano!!!!
226
6
 
20
 
! Отговори
mda преди 12 години
показателно е, когато държавата я управляват необразовани и неуки хора, няма как да има наука... магистрали, магистрали...
225
17
 
8
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
Изобщо, някой да ви е спрял да давате пари за наука? Защо всички любители на науката и звездите не си учредите фонд, да си събирате пари и да давате по 10 000 лева на някой, който всяка вечер ще наблюдава звездите и ще записва прилежно резултатите в Excel.
224
14
 
3
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
за да не изчезне човечеството, трябват нови светове.--------------------------- Да, бе човече, именно затова се предлага и тази заплата. Според вероятността стажанта на Рожен да ми открие алтернатива на Земята е и предложената заплата... ***... :))
223
6
 
13
 
! Отговори
ЕУ-citizen преди 12 години
А каква полза има средностатистическият български гражданин от един *** футболист?? Ама взима хиляди и *** манекенки и фолк певици...------------- А какво ме интересува колко взимат футболистите, да не би да им плащат заплатите от бюджета на държавата? Изобщо, ако си *** и нямаш аргументи е по-добре да не се обаждаш.
222
1
 
24
 
! Отговори
Хм преди 12 години
Срам!Що ли се сещам се дупетати и министри, и що ли само едни люти псувни ми идат на езика?!
221
2
 
43
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Нагледен пример, как на практика се провежда "тих" геноцид в една държава.
220
1
 
42
 
! Отговори
матриял преди 12 години
МОЛЯ НЯКОЙ ДА КАЖЕ - БРУТНА РАБОТНА ЗАПЛАТА НА СЕРЖАНТ ПОЖАРНИКАР ИЛИ ПОЛИЦАЙ - СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ /И ТО ПОД СЪМНЕНИЕ/ И БЕЗ НИТО ЕДИН ЧУЖД ЕЗИК .........................СВЕТНА ЛИ ВИ ????????????УПРАВНИЦИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ПАЗВАТИ ДА ГИ ПАЗЯТ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ СЛЕД КАТО СЕ РАЗБЕРЕ КАКВО И КОЛКО СА ОТКРАДНАЛИ .............БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ Е ДЪРЖАВА
219
2
 
28
 
! Отговори
да да преди 12 години
Срам ме е да го гледам............
218
2
 
24
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Напред към светли бъднини с великите ни управници! УРАААААААААААААААААААА!!!
217
0
 
23
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
да умеят да обработват и анализират изображения и да познават съвременните пакети за обработка на изображения (IRAF, MIDAS, IDL, вкл. астробиблиотеките на IDL и други),- да имат опит в създаването и поддържането на интернет страници,- да владеят минимум 2 чужди езика, един от които английски, на ниво писане на научни статии, кореспонденция с рецензенти и партньори в чужбина.
216
2
 
47
 
! Отговори
Смут преди 12 години
Аз КАТО ОВЧАР ВЗИМАМ 2пъти ПОВЕЧЕ И БЕЗ ДА ЗНАМ ДОРИ И БЪЛГАРСКИ
215
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Горките млади учени на България. Уникална подигравка с младите хора...и се посмях и си поплаках....до 226: За съжаление само извън България.
214
1
 
57
 
! Отговори
. преди 12 години
Да заплатата е малка но радостната новина е че все още има българи които се занимават с такива неща. Докато тъпите ни "футболисти" взимат хиляди да ни срамят само.
213
35
 
8
 
! Отговори
БСП преди 12 години
ние обсерватории не ядем!
212
3
 
73
 
! Отговори
До 222 преди 12 години
Не ни и трябва да строим ракети, има кой да ги строи, но можем и трябва активно да се включваме в научните изследвания за Космоса, въпреки всичко. Да *** краставици и домати всеки може, но не всеки разбира от Астрономия, Атомна и ядрена физика, Микробиология, Генетика и пр. да не ти изброявам - това движи прогреса на хората, а не чалготеките, миските и футбола. Слава на Бога имаме все още умни българи, поели кръста на научните изследвания и работещи по уникални световни проекти!