За българските туроператори настъпва кошмар

Ростуризъм: Не пращайте туристи в България без гаранции за връщане
Обновена: 14 сеп 2011 09:58 | 14 сеп 2011 09:45, Елка Василева
129
За българските туроператори настъпва кошмар
Снимка: Булфото

България бавно, но сигурно продължава да погребва туристическата си репутация, пише „Российская газета“.

Няма съмнения, че краят на летния сезон 2011 г. ще се превърне в кошмар за българските туроператори в началото на 2012 г., когато руснаците масово ще изберат други курорти, загърбвайки Златни пясъци, Слънчев бряг и хилядите останали хотели в цяла България. При това българите трябва да благодарят на самите себе си за запомнящата се антиреклама.

Още по темата

През последните пет дни всички руски медии започват и завършват новинарските си емисии с информация от България. Като от фронтовата линия всекидневно се съобщава колко още руснаци не могат да се върнат от почивка.

Първоначално „късметлиите“, които можаха да удължат с няколко часа пребиваването си в българските курорти, бяха над 600. След това числото започна да намалява.

Но много бавно, за да могат българските заинтересовани и официални лица с чиста съвест да заявят: направихме всичко възможно, така че пребивавалите в България руснаци да останат само с добри впечатления от почивката си.

С други думи, българските туроператори със сигурност няма да могат да разчитат през следващата година не само на онези, които денонощия бяха блокирани на летищата в Бургас и Варна, но и на техните познати и роднини, както и на десетки хиляди други руснаци, които почти седмица следят безобразието с етикет „произведено в България“.

Няма съмнение, че ако на мястото на гражданите на Русия бяха британци или германци, проблемът щеше да бъде решен за броени часове или поне за денонощие. А „братушките“ могат да почакат. Такава е народопсихологията на повечето българи, независимо какво казват официалните лица в София по този повод.

Всичко това със сигурност ще изплува в спомените на онези от руснаците, които през следващата година ще се замислят коя страна ще изберат, за да платят за качествена почивка.

Междувременно във вторник България продължаваше да бъде мястото на заточение на почти 200 руснаци. Преговорите между туроператора и авиокомпанията не дават никакви резултати. Bulgaria Air категорично отказва да изпълнява полети с клиенти на „Алма тур“ заради дълга от 3,6 милиона евро. Това се казва в съобщение на самата авиокомпания. Така че не е известно колко още ще продължи непланираният „отпуск“ на руските граждани в България.

Най-накрая българските власти реагираха достатъчно рязко. Във вторник главният прокурор на България Борис Велчев заяви: „Не става дума за спор между две фирми, а за репутацията на държавата“. Прокуратурата съобщи, че икономическата полиция прави проверка на двамата участници в скандала по подозрения в икономически злоупотреби, заключава „Российская газета“.

От своя страна руската федерална агенция за туризъм Ростуризъм заяви, че е сериозно обезпокоена от ситуацията, свързана с връщането на руските туристи, пристигнали в България със самолети на авиокомпанията Bulgaria Air по линия на туроператора Алма Тур.

"Обръщаме внимание на руските туроператори, че е недопустимо да се изпращат руски туристи в България по линия на компанията „Алма Тур“ без надлежно гаранционно осигуряване на връщането им в родината", се казва в съобщение на сайта на Ростуризъм.

В съобщението е посочен номерът, под който е регистрирана „Алма Тур“ в единния федерален регистър на туроператорите, предаде ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
8
 
! Отговори
dr преди 12 години
Пак се наакахме на метеното!
65
2
 
5
 
! Отговори
хитлер до 61 преди 12 години
Чувал ли си думите на левски.Който ни освободи той ще ни пороби а.
64
0
 
6
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Ами аз не ходя в Бодрум или незнам си къде. Аз ходя например в Олудениз и там няма минарета, няма такива работи. Обслужването е на ниво и всичко е по 5 лири, приблизително 4,75 лв. Дюнер, кафе, сок и т.н. - всичко е по 5.Няма някакви турски чалги, никъде не чух такова нещо. Пускат радио хитове и др. И това е за чужденците. Имат едни униформени с барети в курорта - жандармерия. И няма никакви нарушения селянии и т.н. , за разлика от Слънчев бряг. Айде да не говорим за Слънчев бряг ...
63
0
 
5
 
! Отговори
Виталий преди 12 години
Изберете българското ха-ха-ха.
62
0
 
10
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 12 години
Догодина пишман хотелиерите сами ще си почиват в пикливите си хотели и ще си пият фалшивия алкохол.
61
3
 
7
 
! Отговори
serg преди 12 години
Какво са виновни руснаците?Виновни са затова,че руските гренадири освободиха това негодно племе,затова,че превеждаха милиони долари помощ на братския български народ,затова,че построиха АЕЦ"Козлодуй"!СРАМОТА!Веднага ББ да върне русите с правителствения самолет!ДА не се срамим повече и да прати баретите на мутрите от алма тур!!!
60
0
 
9
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
лошото е че никой ителигентен не иска да идва тук
59
1
 
8
 
! Отговори
песимист преди 12 години
Боже ,шоуто е пълно! Руснаците нямало да идват в БГ- ДА, ДА ! Ще си идват и още как. Но ако бяхме истинска държава лицензите на тези компании трябваше да отлетят. Но тук сме бананова република и ще стане като с Лукойл,"ами те са големи данъкоплатци заради това няма да ги пипаме". Е майната му всички сме данъкоплатци ама това не ви пречи нещастници да ни рекетирате всеки месец.Ейго с 9 % овеличение на газа това не е ли рекет!? Всички вън от парламента и експертно правителство.
58
2
 
11
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
До БЪЛГАРИНМа разбира се, че руснаци не ни трябват. Ниско летящите пияни англичани са далеч по-платежоспособни.....Ама и аз що ли си хабя клавиатурата....
57
2
 
10
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
българско черноморие е една ***
56
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха..нямало минарета в турция??? я *** в бодрум - виж пингвините и нинджите с чаршафи по улиците, автогарата им е кошмар. то кубрат и разград приличат на маями в сравнение с тях. виж им 'крайбрежната' алея - около рибарските лодки е пълно с някакви *** типове, хвърлящи въдица и баращи се за оная работа. турция, индия, виетнам и прочие са екзотични, но не и европейски или културни дестинации. Бг разбира се не влиза дори и в тези класации. Но руските курорти са мног0 по - зле.
55
0
 
4
 
! Отговори
хо хо хо преди 12 години
53-БЪЛГАРИН:Ей човек, уби змея с фунийка!!! :) lol rofl :DDD
54
2
 
3
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
скоро русия ще се приссъедини към нато
53
15
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
руски туристи не и трябват. Така ще има по-вече места и в хотели и на плажа за нас, а и за други по-качествени туристи. Трябва да гледаме положителното от цялата ситуация. А тези "специалисти" по икономика на туризма, които са се загрижили за приходите от руските туристи да кажат колко точно от тези пари влязоха в джоба им. Ще ви кажа - николко. Освен това трябва да се повишат цените на българските визи за руснаците. Правилният извод на руската преса трябва да е: България не желае руски туристи.
52
3
 
4
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
Българска работа. пък после Еврейте били алчни!!!!!! алчен нарот слаба икономика
51
1
 
4
 
! Отговори
до Хитлер преди 12 години
Не пич! И Руснаци няма да идват ако не се промени ... Ако не влязат там някакви по-интелигентни хора, не като сега, полуграмотни селяци с вратовръзка.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
46, КОЛЕГА, ЗАЩОТО РАЗБИРАМ ПО ПРОФЕСИОНАЛНОТО ИЗКАЗВАНЕ, БЛАГОДАРЯ! АМАН ОТ *** И ДИЛЕТАНТИ В ЧАТА!
49
1
 
14
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Гледам, че тук изобилства от първосигнални катилчета, дето, като прочетат "руснак", от там насетне всяка извършена дивотия е оправдана. Одеве се мотаеше една статия, дето обясняваше как търговията издъхва и единственото спасение от комата са оборотите по морето. Вие ли ги направихте, мамини златни? И догодина, като ги няма, кой ще компенсира разликата? Батя? Руснак или не - турист е. И носи пари. Тея, от чиято липса непрекъснато ревете.
48
12
 
4
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
не сме с вас вече руснаци.не го ли разбрахте.
47
2
 
13
 
! Отговори
тц тц тц преди 12 години
Ей значи, голяма работа сме. Къде ще идат сега руснаците на море, няма къде ... :)Аз само в Турция ходя на море, където е по-евтино, културно, красиво ... Там няма диваци с коли и с мотори, няма *** по улиците, няма безмерна простотия, обслужването е на ниво, all inclusive, и всичко това за 40 лв. на вечер. Как да дойда на нашето черноморие, като е пълно с ***. Не говоря само за мръсотията, а и за хората. Няма минарета, няма турска или българска чалга, има обаче много забавления ...

Спонсорирани публикации