За българските туроператори настъпва кошмар

Ростуризъм: Не пращайте туристи в България без гаранции за връщане
Обновена: 14 сеп 2011 09:58 | 14 сеп 2011 09:45, Елка Василева
129
За българските туроператори настъпва кошмар
Снимка: Булфото

България бавно, но сигурно продължава да погребва туристическата си репутация, пише „Российская газета“.

Няма съмнения, че краят на летния сезон 2011 г. ще се превърне в кошмар за българските туроператори в началото на 2012 г., когато руснаците масово ще изберат други курорти, загърбвайки Златни пясъци, Слънчев бряг и хилядите останали хотели в цяла България. При това българите трябва да благодарят на самите себе си за запомнящата се антиреклама.

Още по темата

През последните пет дни всички руски медии започват и завършват новинарските си емисии с информация от България. Като от фронтовата линия всекидневно се съобщава колко още руснаци не могат да се върнат от почивка.

Първоначално „късметлиите“, които можаха да удължат с няколко часа пребиваването си в българските курорти, бяха над 600. След това числото започна да намалява.

Но много бавно, за да могат българските заинтересовани и официални лица с чиста съвест да заявят: направихме всичко възможно, така че пребивавалите в България руснаци да останат само с добри впечатления от почивката си.

С други думи, българските туроператори със сигурност няма да могат да разчитат през следващата година не само на онези, които денонощия бяха блокирани на летищата в Бургас и Варна, но и на техните познати и роднини, както и на десетки хиляди други руснаци, които почти седмица следят безобразието с етикет „произведено в България“.

Няма съмнение, че ако на мястото на гражданите на Русия бяха британци или германци, проблемът щеше да бъде решен за броени часове или поне за денонощие. А „братушките“ могат да почакат. Такава е народопсихологията на повечето българи, независимо какво казват официалните лица в София по този повод.

Всичко това със сигурност ще изплува в спомените на онези от руснаците, които през следващата година ще се замислят коя страна ще изберат, за да платят за качествена почивка.

Междувременно във вторник България продължаваше да бъде мястото на заточение на почти 200 руснаци. Преговорите между туроператора и авиокомпанията не дават никакви резултати. Bulgaria Air категорично отказва да изпълнява полети с клиенти на „Алма тур“ заради дълга от 3,6 милиона евро. Това се казва в съобщение на самата авиокомпания. Така че не е известно колко още ще продължи непланираният „отпуск“ на руските граждани в България.

Най-накрая българските власти реагираха достатъчно рязко. Във вторник главният прокурор на България Борис Велчев заяви: „Не става дума за спор между две фирми, а за репутацията на държавата“. Прокуратурата съобщи, че икономическата полиция прави проверка на двамата участници в скандала по подозрения в икономически злоупотреби, заключава „Российская газета“.

От своя страна руската федерална агенция за туризъм Ростуризъм заяви, че е сериозно обезпокоена от ситуацията, свързана с връщането на руските туристи, пристигнали в България със самолети на авиокомпанията Bulgaria Air по линия на туроператора Алма Тур.

"Обръщаме внимание на руските туроператори, че е недопустимо да се изпращат руски туристи в България по линия на компанията „Алма Тур“ без надлежно гаранционно осигуряване на връщането им в родината", се казва в съобщение на сайта на Ростуризъм.

В съобщението е посочен номерът, под който е регистрирана „Алма Тур“ в единния федерален регистър на туроператорите, предаде ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
14
 
! Отговори
Елф преди 12 години
Само като знам,че като не ходя на морето в България,мутрите и олигарсите виждат зор в изплащането на хотелите построени с краденото-направо си почивам идеално.Когато банките им ги вземат-направо е по-хубаво от секс.А когато се самоубият или някой ги утрепе-направо братче ,,нирвана".Божията справедливост и воля!,,Дай пари за паркинг,дай пари за шезлонг,ъ-ъ-ъ-ъ...Вашите картофи със сирене ли бяха?....Какво бяхте поръчали ,че колегата нещо му е станало"Глад за вас,селяни мръсни некъдърни!Аре,чао!
105
15
 
5
 
! Отговори
мислещ преди 12 години
абати анти българската статия.да не би да е написана от наши конкуренти в туризма.
104
0
 
11
 
! Отговори
gost преди 12 години
така и не разбрах ,тази фирма алма тур чия собственост е на бг или ссср и кой е собственика и.ами и в бг има такива тарикати които не си плащат сметките.например един от тях е кк албена начело с великия красимир станев.и той си мисли така че прави голяма далавера като не плаща на доставчиците си.я го попитайте колко на кого и от кога не е плащал сметките си .те просто така се научиха да работят и крадат/печелят/пари.
103
3
 
17
 
! Отговори
xxx преди 12 години
абе, пикльовци, без руските пари ще умрете от глад. *** прости.
102
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Осрахте се ейййй... И последните ни фенове - руските туристи няма да дойдат повече в БГ. Фирмите се ***, ама държавните власти и те почти нищо не направиха за туристите. И без това нещата за туризма в БГ не вървят на добре, а такива сериозни (подчертавам "сериозни") гафове ще откажат всеки турист (не само руския).При положение, че руснаците са ни основния "контингент" от туристи трябваше повече да се постараете г-н Борисов, щото другото лято йок руснаци и съответно йок свежи пари в БГ
101
3
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Balgariq i repytaciq,idete navan i kajete 4e ste balgarin i gledaite reakciqta na xorata,i 6te razberete za kvo stava dyma
100
0
 
22
 
! Отговори
до 99 преди 12 години
"но на народите с къса памет преходите им са много дълги,факт... " - точно така е. Браво!
99
0
 
23
 
! Отговори
80 евро пенсия преди 12 години
резултатът е от симбиозата на милиционери-бизнесмени и мутри-бизнесмени...ама то и други няма,за съжаление...като се има предвид,че началния капитал на много бг бизнесмени почва от магистрални грабежи ,контрабанда и помпане на банки,то не е за учудване...но на народите с къса памет преходите им са много дълги,факт...
98
6
 
13
 
! Отговори
до 94 преди 12 години
Да така е. Подмазват се, усмихват се постоянно. И на мен това ми харесва. Аз ходя там на почивка, не ходя в големите градове да слушам минаретата и не ме интересува дали са нахални, след като ми предоставят каквото ми трябва с усмивка и добро държание. И се убедих, че турците са услужливи хора. И също имат морал, култура и най-вече дисциплина. Има всякакви, има и кюрди. Ама като цяло са по-цивилизовани от нас. Една дупка по пътя не видях. Една!!! Няма. Само здрави и чисто нови пътища.
97
1
 
2
 
! Отговори
хитлер до 96 преди 12 години
безмислен е скандала
96
0
 
10
 
! Отговори
13 преди 12 години
Скандала изобщо не е БЕЗМИСЛЕН,защото ако не им отнемат лиценза, те сами ще фалират,заради липса на клиенти!!!Тъкмо ще излязат други,по добри и коректни фирми,няма лошо!То по-лошо от това имали?Една печеливша дейност и нея я о.....хме!!!
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 36Трудно ще дойдат пак.Оказа се, че за тях почивката в България е скъпо удоволствие. Заслугата за това е на БГ и руските туроператори, които силно надуват цената. Това го разбрах от руснаци като си говорехме защо са предпочели почивка в БГ и какви са цените. По-евтино им е да ходят в Турция,Гърция,Кипър.Но пък средата е по-близка и до техния бит.Отношението е по-топло.Но това е на път да бъде унищожено от безхаберието и алчността на БГ туроператорите.После ще плачат "Къде са туристите?"
94
7
 
9
 
! Отговори
Киров преди 12 години
Стига с тази Турция ! Там голям туризъм правят ... пълни индианци ! Хора дето са излизали 2 пъти от Бг се превъзнасят... Бил съм представител на ТЕЗ ТУР в АНТАЛИЯ .. най голямата тур операторска фирма работеща с Руснаци в Турция ! *** и мазането са им в кръвта ... но не са на толкова високо ниво !
93
1
 
8
 
! Отговори
do 82 преди 12 години
другия път спрете по тъмно с жена си на тази бензиностанция, желателно е тя да е с къса пола. ще ви измият много работи, и не само с гъба. и ако случайно видиш работеща жена по тези твои прословути курорти, знай че тя е българка от изселниците или босненка. ти очевидно си мислиш, че в париж има само айфелова кула или че целият египет е осеян с пирамиди. излез от руслото на организираните почивки в 2-3 известни 'курорта' и сам ще изпиташ непознавани радости :)..п.с.не хваля бг курортите,няма как!
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЛЮБО ПЕНКОВСКИ В КАУША!!!
91
2
 
2
 
! Отговори
хитлер до 88 преди 12 години
какви фашисти бе.
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЛЮБО ПЕНКОВСКИ В КАУША!!!
89
0
 
12
 
! Отговори
до 75 продължение преди 12 години
Огледай се къде живееш. Всеки ден вадят удавени хора в морето, на Слънчев бряг. Ама това във вестника не го пише, не пише за обърнатите коли по главната към Несебър. Тези работи ви ги спестяват. Има камери, но не работят. Веднъж спрях на забранено паркирането в Слънчев бряг при един приятел и той ми каза, че няма проблеми. Няма работещи камери, там няма полиция. Като стане нещо, никой не идва. Ама тия неща от къде ще ги знаеш. Ти четеш учебника по история. Огледай се малко, къде живееш!
88
1
 
12
 
! Отговори
gft преди 12 години
гледам тук някакви коментари, кой, какво, защо освободил. ами честно да ви кажа, предпочитам русанци, пред фашисти или недай си боже ***. поръчвали си една супа с 4 лъжици. абе аланколу, ти от бизнес разбираш ли изопщо?всички искат да дойдът онези с дебелите пачки и да хвърлят пари във въздуха, но, 1-во рядко се случва и 2-ро не може да се разчита на тях да ти изкарат сезона.клиента си е клиент.като толкова искаш, направи си едно баровско заведение/хотел и се радвай. голяма излагация.
87
0
 
7
 
! Отговори
хитлер преди 12 години
туризма е западнал от доста години

Спонсорирани публикации