Киберпрестъпленията растат стремглаво

Най-често срещана е кражбата на самоличност
Обновена: 19 окт 2011 21:18 | 19 окт 2011 21:18,
51
Киберпрестъпленията растат стремглаво
Явор Колев. Снимка: БТА

Киберпрестъпленията се увеличават с по 50% всяка година, съобщи началникът на отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП Явор Колев по време на първата конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

По думите му компютърните престъпления растат постоянно, но това е нормално с оглед увеличаващия се брой на интернет потребителите.

Кражбата на самоличност е най-честото срещаното престъпление в интернет, следвато от кражбите на финансова информация. Сексуалната експлоатация на деца чрез мрежата също набира скорост. Голям е и броят на атаките срещу финансови институции.

Едно от основните предизвикателства пред институциите и бизнеса  е обезпечаването на сигурността на киберпространството, заяви изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков.

Той отбеляза, че киберпрестъпността е сред най-бързо развиващите се форми на трансгранична престъпност, а новите технологии все повече са цел и инструмент за организираните престъпни групи.

По думите му, за противодействие са нужни бързи и адекватни мерки и обединяване на усилията на частния и обществения сектор.

Зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Първан Русинов отбеляза, че компютърните престъпления вече са организирани – докато преди време киберпрестъпниците са действали за слава, сега са изместени от организирани групи, търсещи пари.

По думите му колосалните печалби примамват хиляди компютърни специалисти да станат киберпрестъпници.

Във форума, който се провежда в София, днес бяха директорът на Сикрет сървис Марк Съливан, помощник директорът на отдел за киберпрестъпленията към ФБР Шон Хенри и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явор Колев е организатор на престъпна група за рекет и трябва да бъде разледван за което! Злоупотребява със служебно положение с цел лично и на приятелските му кръгове облагодетелстване. Гаври се със слепи хора за неща за които те са получили национално признание и орден.
8
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този *** Колев нама ли кой да го изхвърли от Полицията ? Не се спря да ръси простоии и. Най-лошото е, че хора които неразбират и му вярват само заради това че говори от името на институция ! Това е хипер некадърен и некомпетентен човек, за който хакнат фейсбук профил било гига престъпление на супер организирани групировки !? Алооооо, изгонете този *** бе Цветанов...
7
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Киберпрестъпленията растат стремглаво - каза агронома Колев.
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Киберпрестъпленията растат стремглаво - каза агронома Колев.
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом са се увеличили май требва да ви звъни звънчето г-н Колев, че май трябва да си търсите секюрити консултанти. Проблема е, че тия хора отдавна са зад граница, а тези които тепърва се насочват към това и те ще отидат навън, защото никой не би седял тук да го правят на ***.
4
4
 
7
 
! Отговори
elele преди 12 години
DObre 6te be6e ako tazi statiq be6e bez kartinka
3
4
 
12
 
! Отговори
p преди 12 години
Kolev,a be nali kaza 4e kato po4nete i v neta da podslu6vate 6teli da namaleqt prestapleniqta.I kvo stana sega samo si ostanahme s podslu6vaneto i sledeneto v neta.Vas trqbva da podslu6vat i sledqt MUTRI MUTIRALI POD FORMATA NA 4ENGETA
2
4
 
45
 
! Отговори
Образован преди 12 години
Ама моля ви !!! Човека на снимката е агроном по образование ! И въобще не се шегувам. Явор Колев е учил цял живот да се бори с колорадски бръмбари и листни въшки. Как тоя човек е станал шеф в `компютърни престъпления` за ме е загатка. Изумителна.
1
6
 
33
 
! Отговори
ime преди 12 години
На този не му ли писна да говори глупости.