25% съкращения в армията до юли 2012

Така МО ще компенсира намаления си бюджет
Обновена: 26 окт 2011 21:30 | 26 окт 2011 21:29, Кремена Стайкова
241
25% съкращения в армията до юли 2012
Снимка: Архив Булфото

“Около 20-25% от предвидените за освобождаване до края на 2014 г. военнослужещи в Българската армия ще бъдат съкратени към 1 юли 2012 г.”

Това ще е основният механизъм, с който Министерството на отбраната ще компенсира намаления бюджет с 10 млн. лв. догодина, обясни министър Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

„Ние очаквахме още през 2012 г. да се изпълни онова изискване средно годишно 1,5% от БВП да отидат за отбрана. Но това не може да се установи през тази година“, не скри разочарованието си Ангелов.

“Плановете на Министерството с оглед намаления бюджет за догодина ще претърпят промяна, но само по отношение на срокове, а не на идеи и на принципи”, обясни министърът.

Той допълни, че през юли 2012 г. бойните поделения на Българската армия ще се преструктурират.

Можем да се справим, не е някакъв проблем и ще имаме възможност да маневрираме, оптимистично заяви министърът.

И за да го подчертае, обяви, че днес по време на Съвета по отбрана ще бъде разгледана методиката за допълнително материално стимулиране.

„И такова ще има през ноември в размер в зависимост от икономиите във фонда „Работна заплата“ тази година“, обяви Ангелов.

В Министерството на отбраната и Българската армия единствени не са получавали бонуси за тези две години и половина и е дошло време да „получат своето” като резултат от тяхната дейност, защити позицията си министърът.

Инвестиционният проект за купуване на 8 многоцелеви изтребителя също ще бъде подготвен и представен пред МС в началото на следващата година, допълни Ангелов.

“При липса на капитал 2012 година, когато трябва да стартира цялата процедура, аз нямам право да откривам такава процедура“, заяви министърът и уточни, че за да стане това, трябва да има гаранции, че ще получи обещаното по закон финансиране на МО.

Освен това до края на годината ще е готов и планът на Министерството за по-нататъшното участие на въоръжените ни сили в мисията на ИСАФ в Афганистан. След това ще бъде представен за одобрение на МС.

„Използвайки НАТО като гарант на нашата сигурност, ние трябва да даваме своя принос“, заяви Ангелов.

 


241
Напиши коментар Коментари
191
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
веднага всички силоваци да започнат да си плащат социалните,здравни и пенсионни осигуровки и никакви чисти 20 заплати - безобразни некадърници -вие едно баталионно учение нямате от 20 години,как тогава ви раздават звания и чинове? За другите , даже не ми се пише!Без всички вас ще се справим много по-добре !!!!53
190
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено ще съкратят обикновените военни. Разните му там полковници и генерали, които са тези с огромните заплати и които са основните консуматори на бюджета на МО ще си останат, нали? За какво да изгоним 1 генерал, като може да изритаме вместо него 10-на кадрови. Спестените пари ще са пак същите!
189
1
 
9
 
! Отговори
мда преди 5 години
Да съкратят всички генерали,полоковници и подполковници.Тия хора вземат огромни заплати,а работа не вършат.
188
2
 
9
 
! Отговори
4 4 4 преди 5 години
ДО МИНИСТЪРЪТ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ,ГОСПОДИН АНГЕЛОВ.КАТО ГРАЖДАНИН НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВИ МОЛЯ,ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА И НАРОД НАРЕДЕТЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ДА ЗАПАЛЯТ ТАНКОВЕТЕ БТР РИТЕ ДА ВЗЕМАТ КАЛАШНИЦИТЕ И ДА СВАЛЯТ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА КОЯТО Е ОКУПИРАЛА ВЛАСТТА ИКОНОМИКАТА И Е СТЪПИЛА С ПОЛИЦЕЙСКА КУБИНКА ВЪРХУ ГЪРДИТЕ НА ВАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ.ДО КАТО НЕ СА ВИ САКРАТИЛИ С 25% ЗАЩОТО ОХРАНАТА НА ТЕЗИ БЪЛГАРОУБИИЦЕ И 60000 ХИЛЯДИ.МОЛЯ ВИ
187
0
 
3
 
! Отговори
бивш българин преди 5 години
Заглавието на горната драсканица е НАГЛА ФАЛШИФИКАЦИЯ - 25 % от ПРЕДВИДЕНИТЕ ВЪВ ВОЙСКАТА СЪКРАЩЕНИЯ, А НЕ ОТ ВОЙСКАТА ще се правят през 2012 г.
186
1
 
9
 
! Отговори
!!!!! преди 5 години
Каква армия е това-останали са няколко яничарски корпуса за да служат на Новия световен ред !!!
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BG Т а ш а к работа
Noent : )
184
1
 
15
 
! Отговори
Да преди 5 години
Дядката Аньо - ЛИКВИДАТОР НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ,
то си е ясно, напикаващият се осмърдян на пикня дядка ЗАТОВА ОТИДЕ МИНИСТЪР, ДА СЕ ДУЕ, ДА СЕ НАПИКАВА И ДА ЛИКВИДИРА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ
183
0
 
20
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Числеността на редовия състав не е тайна, а е тайна числеността на командния състав. Преди години имаше проучване, според което количеството генерали все още съответствува на 150 000 армия. И сега по стара българска традиция на всеки 100 съкратени от редовия състав ще има 20 назначения от ръководния/естествено в София/.
182
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм с 196. Защо все някой ни е виновен? Било турци, сърби, румънци, гърци, германци, руснаци, управляващите преди 9.IX, след 9.IX.И защо от всички не взехме положително, а все отрицателните неща. И в цялата ни история все сме бедни и прецакани.А Турция се оправи,Гърция също,Сърбия са били корави винаги. Само ние мрънкачите все някой ни е виновен-СДС,Цар,БСП,ДПС,И.Костов,Жан Виденов,Гоце,Доган,ББ,ДС и незнам още кои. Колкото до сегашната така наречена армия-или нищо или хубаво.Аз мълча.
181
1
 
11
 
! Отговори
X преди 5 години
Съкращавайте и военните училища-кой ще ги издържа оттук натататък, щом армията ще се свие много?Ако трябват офицери,да пращат кандидатите да учат в UK и USA, за да знаят и английски език-като участват в съвмесатни учения да разбират командите по радиото,а не да вдигат рамене.Съюзниците ни са от НАТО,а Върш.договор отдавна го няма,заедно със задължителния руски език/напомням на русофилите това/. Същото и за Военната академия в София-каква академия при силно свита армия???!!
180
0
 
6
 
! Отговори
мимито преди 5 години
що ви е армия, нали Началника ни пази

179
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Армията в момента съществува само и единствено за може да се гепят пари от бюджета и! Под задължителния минимум за НАТО сме (според договора за НАТО трябва да даваме по 3,4% от БВП за отбрана, а сега даваме по 1,5%).
А държава с 2 повече полиция от армия - явно се страхува от собствения си народ повече от колкото от външна намеса....
178
1
 
9
 
! Отговори
От САЩ преди 5 години
Абе я най-накрая я закриийте тази армия, че се останали само лапачи, които никаква не я вършат. Молете се на НАТО (САЩ) да ви пази и да не ви мине черна котка път.
177
0
 
35
 
! Отговори
Аню преди 5 години
Отишъл Аню при Б.Б. и рапортувал: Реформата в армията приключи,останахме аз и шофьора ми.
Ти нямаш ли шофьорска книжка- попитал Б.Б.
176
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да имаме голяма и мощна армия, то задължително ще трябва да воюваме, за да не фалира държавата.
175
0
 
5
 
! Отговори
KJ преди 5 години
Защо Аньо да е виновен ( може и да е де - поне да си подаде остаффффката АКо намира това положение за нередно) нали са го сложили там да изпълнява. Какквото му се каже на него това прави... ама то и ББ май е на тоя хал, тъй че да се поогледаме ... Помисли
174
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аньо майката и е.б а на армията . Излезе най големия предател на България . Егати и скапаната държава без армия . Съкращения а администрацията се увеличава без да се дава гласност те това е в момента и в МВР .
173
1
 
2
 
! Отговори
за 199 преди 5 години
тогава ще се търси решение как да има
172
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нужно да е голяма. Просто трябва да има ядрено оръжие. 50 ядрени ракети стигат. България трябва да има ядрено оръжие.
------------------------
А ако не може да има ядрено оръжие, тогава какво?