Студенти скочиха срещу високите такси в университетите

Увеличението ще е с 16% и е залегнало в Бюджет 2012
Обновена: 11 ное 2011 21:53 | 11 ное 2011 21:53,
290
Студенти скочиха срещу високите такси в университетите
Снимка: архив, Булфото

Студентските съвети на осем висши училища обявиха, че са против увеличението на студентските такси с 16%, предвидено в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2012  г. 

Реалното увеличение на студентските такси ще бъде с 16%, защото се предлага таванът на таксите, който е в размер на една втора от базовия норматив за издръжка на студент, за 2012 г. – да стане две трети от издръжката, обясни Калоян Димитров, председател на Студентския съвет на УНСС.

Студентските съвети припомниха, че през 2009 г. базовият норматив за издръжка на студент е бил 963 лева, а семестриалните такси на студентите са били "не по-високи от 30 на сто" от този норматив.

През 2010 г. нормативът за издръжка се намалява с 10% и става 866,7 лева. През 2011 г. базовият норматив за студент се намали с 20 процента и стана 693 лева и отново, за да се компенсират университетите, се разреши вдигането на таксите до "не по-високо от една втора от норматива", посочиха студентите.

Те са изчислили, че за три учебни години държавната субсидия за издръжка на студент е намаляла с близо 30 на сто, а е разрешено увеличение с 20 процента на студентските такси. 

Ако в този вид се приеме проектът на държавния бюджет за 2012 г., увеличението на студентските такси в УНСС ще е с около 120 лева на година, заяви Калоян Димитров, цитиран от БТА.

По думите му ще има "драстично увеличение на таксите в техническите специалности, в изкуствата и в медицината", тъй като нормативът за издръжка на студентите се умножава с различни коефициенти за съответните  професионални направления.

Студентските съвети заявиха, че студентите у нас са около 265 000 и ако не се отмени увеличението на таксите, освен традиционните протести могат да използват и други форми, за да изразят своята гражданска позиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
265Точно така.Нека ги *** сега тези *** провинциални балъчета.Гласувахте ли за ГРОБ шушумиги.Гласувахте.Е сега ми яжте наденицата бастуни!
262
3
 
3
 
! Отговори
Кифла преди 12 години
И яз сам студенкаааа, хихихииихиии, и яз че ода у софиааа....чекайте ме пичовииии и че ми купите ле коула или гоув
261
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали 80% от студентите гласуваха за кандидатите на ГРОБ!Ето това е благодарността на Тиквата към тях!Сега ДГД!Ако друго правителство си позволеше такова рязко увеличение на таксите досега да са започнали стачки!Но нали са Му симпатизанти -траят си Още веднъж ДГД!
260
8
 
7
 
! Отговори
цената на успеха преди 12 години
Много от студентите стават такива между другото и затова на тях трябва да се искат пари. Тези които искат да научат ще намерят начин да си платят таксите, но те са и тези, които ще карат преподавателите си да знаят. Време е да се разбере, че безплатен обяд няма и висшето образование не е задължително и трябва да стане призвание основно за можещи и знаещи. На който му е скъпо да не плаща, а който в БГ не намира кой да го изучи - да ходи в чужбина, където си иска, но стига да му стиска.
259
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На ви Боку :) Волен нали беше луд и за него НЕ трябваше да се гласува. Трябваше за ГРОБ, Кунева ( Пръмова) и Калфин - те са нормални. Ето ви сега управление от НОРМАЛНИ.Нали в крайна сметка това искахте
258
5
 
11
 
! Отговори
аххахаха преди 12 години
само в българия може да вдигне цената на нещо което е напълно безмислено , образование в бг - голям виц ,
257
5
 
7
 
! Отговори
259! преди 12 години
Не е омраза,скъпи!Но вие сте тези,които главно гласуват за тези,които сега ще ви спукат дупетата!
256
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма кво да скачате, бате ви моню ви намеква хич да не се хабите да учите, ами тутакси да почвате да работите след гимназия, че да има кой да плаща осигуровки
255
9
 
20
 
! Отговори
Студент преди 12 години
От къде тази омраза към студентите?! Все едно ние не сме българи, а сме някакви от друга планета! Г-да и г-жи, които много се ежите, вашето поколение разсипа България. Мутрите и разните "бизнесмени",онези с дискотеките, които толкова бълнувате са ваши връстници, а не мои. Онези в министерствата и разни ректори, декани и прочие също са от вас! Ние сме жертва на вашето слабодушие и грешки! Значи ли, че ние трябва да кажем:"Никакво повишение на заплатите!", защото много от вас се правят, че работят
254
3
 
18
 
! Отговори
ZLA преди 12 години
Да вдигат!И още даже!То не бяха Нов български,Стар Български и всякакви университетчета се навъдиха!И не им достигат студенти вече,та и с тройка влизаш в елитни специалности!И излизат после калпави специалисти.Ама за калпава държава-калпави специалисти!И пак гласувайте за ГЕРБ!Успех в живота!!
253
3
 
9
 
! Отговори
NRC преди 12 години
Бойко убива България.. и българските студенти и техните преподаватели не са изключение
252
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Входът е повече от широко отворен, изходът също. Фиктивни рейтинги на университетите, от които никой не се интересува. Дипломи от що годе сериозни университети и от разни образувания, които дават знания на ниво кръжок, са напълно равнопоставени. Възможностите за работа и кариера зависят единствено от връзките на семейството. Няма и никакво значение къде, какво и как си учил. Какво друго му остава на един млад и амбициозен човек, освен да бяга, колкото му държат краката.
251
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да вдигнат таксите но университетите да водят студентите на РЕАЛНА ПРАКТИКА по предприятия където да работят 1-2 месеца а не само да ги заведат(даже някои и това не правят) да им покажат предприятието и хайде кой от къде е. Най-много се учи от практиката а не от учебниците били те написани и от професор дори ! Аз бях студент и университетът не можа да ни уреди нито 1 стаж само ни викаха преподавателите да ни разпишат книжките отзад че сме били на стаж и толкова а сега пари искат НЯМА ПАРИ
250
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Широко отворен вход, тесен изход - това е, което липсва при нашето образование. Качеството отдавна отиде на кино - още с корупционната практика всеки да може да издава учебници за начално, основно и средното образование, без ден учителска практика. Сега я няма основата, какво надграждане? Малкото все още интелигентни деца напускат страната без връщане.
249
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 12 години
до 246 Даа, знам че ще ме приемат, и не само в Канада. Защото освен че знам английски имам и доста добро образование, но няма да отида никъде зощото за разлика от теб аз тук не съм лузър. Лузърите гласувахте за ГЕРБ и сега ще си хапете гъзовете. Начело със студентите. Нищо лично, пожелавам и много късмет и успех в живота, но нека разберат каква грешка са направили. И то на инат!! То и за ината има една приказка, ама е малко нецензурна и ще ми изтрият поста, но ако държиш да я научиш щи ти я кажа
248
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И със 100% да ви увеличат таксите,ще си траете,защото Боко тиквата ви е пътеводната звезда в живота!Ето един дето знае само мамата с полукилийно образование стана доктор хон кауза1Така,че имате ли мангизи ,ръсете се и дипломата ви е в кърпа вързана!
247
10
 
9
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Пълна безсмислица е държавата да дава пари на студентите. В момента виждаме как се проваля идеята за социална държава - Гърция, Италия... Европа, САЩ. Навсякъде. А тука някакви безмозъчници искат още социална държава? ***!
246
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който има пари, пак ще си купи дипломата без проблеми.
245
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И студентите подкрепиха ГЕРБ, така че да си траят!
244
2
 
13
 
! Отговори
Легендата преди 12 години
Академичното образование не е за всеки. Това в България е някаква форма на изродщина. Време е нещата да се променят!