Студенти скочиха срещу високите такси в университетите

Увеличението ще е с 16% и е залегнало в Бюджет 2012
Обновена: 11 ное 2011 21:53 | 11 ное 2011 21:53,
290
Студенти скочиха срещу високите такси в университетите
Снимка: архив, Булфото

Студентските съвети на осем висши училища обявиха, че са против увеличението на студентските такси с 16%, предвидено в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2012  г. 

Реалното увеличение на студентските такси ще бъде с 16%, защото се предлага таванът на таксите, който е в размер на една втора от базовия норматив за издръжка на студент, за 2012 г. – да стане две трети от издръжката, обясни Калоян Димитров, председател на Студентския съвет на УНСС.

Студентските съвети припомниха, че през 2009 г. базовият норматив за издръжка на студент е бил 963 лева, а семестриалните такси на студентите са били "не по-високи от 30 на сто" от този норматив.

През 2010 г. нормативът за издръжка се намалява с 10% и става 866,7 лева. През 2011 г. базовият норматив за студент се намали с 20 процента и стана 693 лева и отново, за да се компенсират университетите, се разреши вдигането на таксите до "не по-високо от една втора от норматива", посочиха студентите.

Те са изчислили, че за три учебни години държавната субсидия за издръжка на студент е намаляла с близо 30 на сто, а е разрешено увеличение с 20 процента на студентските такси. 

Ако в този вид се приеме проектът на държавния бюджет за 2012 г., увеличението на студентските такси в УНСС ще е с около 120 лева на година, заяви Калоян Димитров, цитиран от БТА.

По думите му ще има "драстично увеличение на таксите в техническите специалности, в изкуствата и в медицината", тъй като нормативът за издръжка на студентите се умножава с различни коефициенти за съответните  професионални направления.

Студентските съвети заявиха, че студентите у нас са около 265 000 и ако не се отмени увеличението на таксите, освен традиционните протести могат да използват и други форми, за да изразят своята гражданска позиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravooo we sq 6te e luks da zavur6i6 vishe,.... vsi4ko v taq durjava stava ne sas znaniq a s pari!!!Sramota!
242
2
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
шарк, като не те кефи у беге, марш на запад, виждам английски знаеш, ще те приемат с отворени обятия. лузърите в българия не се котират, виж в канада ще ти дават социалки до живот.
241
4
 
14
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Дянкоов, затривай БАН, науката, унивеситетите, за какво са те, а, само да пари искат. И хората много учени да станат че да разберат колко си некадърен!! Затривай ги, да ги няма! Бойко нали каза - да пасат овцете, какво ще ми учат. На тази държава учени хора не и трябват, а овце- да мълчат и и да бъдат стригани. Само да не стане като Мълчанието на агнетата, а Дянковче???? Хахахахах
240
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека вдигнат таксите, но пък с тях да вдигнат и качеството и адекватността на това, което се преподава. От втори курс насам не ми се е случвало да ми кажат нещо ново. Дори старото съдържание не се повтаря на същото ниво. С подобни лекции - няма как да ме задържат в аудиторията. Най-малкото чета по-бързо, отколкото те говорят.
239
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работя със студенти масови комуникации от НБУ. Е така неграмотност, мързел и тъпота нЕма!!! Но пък парички и претенции имат. Трагедия!
238
2
 
7
 
! Отговори
Сеуланин с куеуло преди 12 години
И яз искам у градо и да рипкам на буч буч марко лее, она брачетката ойде у софеата и са рип рип скача яко и и купиа гоуф и са кара яко ама бръже рррррр и газ ама она изкарва ногу паре оти вечер я пипкат и майка и и дава буркани с пръжки и праз и паре има. она са че си дойде неска у село и че разпраа ама ногу е убаво и ногу студенти от наше село ойдоа у градо рип рип оп сааа и после со вишуту и айдее у парламенто они тех ги чекат само да завръшат
237
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 12 години
до Shark 238 И си измисли поне псевдоним!!!
236
12
 
4
 
! Отговори
беден студент преди 12 години
ей, мишоци, мен с тия смешни увеличения не можете ме събори, бедни форумни мишоци, аз всяка вечер да студентски град давам по минимум 100 лева и се сцепвам, изкарвам си парите и го слагам в устите на танцуващите ви дъщери по пилоните! Увеличавайте колко искате, аз съм тузар, знам как да правя пара и ше препбъда, но вие ще гризнете дръвцето!
235
13
 
6
 
! Отговори
666 преди 12 години
Червените *** са безработни, от сутрин до вечер стоят и плюят ГЕРБ, БСПендели, не се тревожете, скоро и вие ще бъдете погребани на 2 метра под земята
234
5
 
8
 
! Отговори
ТЪРТЕИ 4 преди 12 години
НИВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕ ВЪВ ВУЗ Е В ПЪТИ ПО-НИСКО ОТ ТОВА В ЕДНА ЕЗИКОВА ИЛИ МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ. ОТДЕЛНО ОТ ТОВА, ПОВЕЧЕТО ПРИМАДОНИ ДАЖЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО СА ЗАВЪРШИЛИ, КАМО ЛИ ПЪК ДА СА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ТЕМАТИКАТА ПО КОЯТО СА СИ ГУБИЛИ ГОДИНИТЕ И ПАРИТЕ НА РОДИТЕЛИТЕ В СОФИЯТА. ПЕТ ЗАГУБЕНИ ГОДИНИ СА ТВЪРДЕ МНОГО И ТОВА ХРАНТУТНИЦИТЕ ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ КАТО СТАНАТ НА СРЕДНА ВЪЗРАСТ И КАТО РАЗБЕРАТ ЧЕ НАЙ-СИЛНИТЕ ИМ ГОДИНИ СА ЗАМИНАЛИ В ИХНЯ, ВМЕСТО В ГРАДИВНОСТ, ЗА ДА СИ ОСИГУРЯТ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ. КРАЙ
233
5
 
8
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Мда, прав е 232, студентите масово гласувахте за ГЕРБ, щото онея били ***, момунета е не знам ти кви си . Ай ся духайте супата и не се жалвайте.
232
1
 
10
 
! Отговори
Цвети до 229 преди 12 години
Славчо,за какви инвестиции,за какво образование говориш?Няма такова нещо .В Бг средното образование се подарява,за да се отърват учителите от тъпанарите,а виШето се купува.За поример ще ти дам една позната,която завърши с 3,47 сградото,но в момента е студентка и след 1 година ще бъде строителен инженер.пожелавам ти тя да ти направи чертежите за новият ти дом.А съседът ми бивш старшина е с две диплпми за виШу без кракът му да стъпи на лекции,просто имаше пари да си ги купи,кво образование кви 5
231
1
 
16
 
! Отговори
ТЪРТЕИ 3 преди 12 години
...ЕДНО ВРЕМЕ МИЛИ ХРАНТУТНИЦИ СЛЕД ГИМНАЗИЯ СЕ ПОЛАГАХА ИЗПИТИ ЗА ВЛИЗАНЕ ВЪВ ВУЗ. ПРИЕМА БЕ 1/5 МИНИМУМ, Т.Е ЗА ЕДНО МЯСТО СЕ БОРЕХА ПЕТ КАНДИДАТСТУДЕНТИ. СЕГА И *** И ПУЛЯ ОТИВАТ И СЕ ЗАПИСВАТ ДА УЧАТ, А САМИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ НЕ КЪСАТ НИЩО С ЕДИНСТВЕНАТА ЦЕЛ ДА ИМ ВЪРВИ ХОНОРАРЧЕТО И ЗАПЛАТКАТА. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ - ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ КАЗВАТ ТЕ. НИКАКВО СИТО, С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ В ИНЖЕНЕРНИТЕ НАУКИ ИЛИ МЕДИЦИНАТА. ОСТАНАЛАТА ***, ОСОБЕНО НБУ, УНСС И ТЕМ ПОДОБНИ ЧАЛГОЛЮПНИЦИ СИ ГИ БУТАТ "СТУДЕНТЧЕТАТ
230
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дечица нали избрахте ГЕРБ - милиционерския отряд.. 250хил. студенти заедно с родителите си са поне 750хил. човека и милицията заедно със семействата е ви избирателите на ГРОБ
229
3
 
11
 
! Отговори
ТЪРТЕИ 2 преди 12 години
ОЩЕ НЕ СЛЕЗЛИ С ДИСАГИТЕ ОТ ВЛАКА И МАМИНИТЕ СТУДЕНТЧЕТА ХУКВАТ КЪМ ПОФ-ФОУК БИЛИОТЕКИТЕ ДА ЗУБРАТ НА 200 ГРАМА ВОДКА С КОМПОТ ДОМАТИ ОТ СЕЛО И ДА ЩРАКАТ С ПРЪСТИ НА АЗИСОВИТЕ КЛАСИКИ - ОП СА, ОП СА РЪЦ РЪЦ ИИИХАААА СТУДЕНСТВООО !!! А ПОСЛЕ И В СОФИЯТА ЩЕ ОСТАНЕМ, НЯМА ПАК НА КЪРА Я!ЗА КАКВО ПИЛЕЕ БЕДНАТА НИ СТРАНА МИЛИОНИ ЗА НЕКВИ ***, ДЕТО ГОДИНИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕ ИМ Е КУПОНДЖИЙСКА ОТПУСКА. НА 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ СЕ ПАДАТ 2 МИЛИОНА ВИСШИСТИ ?!!! ВЕЧЕ 80% ОТ ЗАВЪРШВАЩИТЕ СЕ "ЗАПИСВАТ"
228
3
 
11
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Не мисля ,че студенстките такси са високи. 300 лева за семестър , 600 за година ,не е непосилна сума. Даже двойно да станат не е кой знае какво. Лятото всеки може да работи и да си ги задели. Ако е задочно ,то той си работи... Има толкова неуредици в университетите за които е нужно и се налага протест... , те за пари тръгнали да скачат , при най- ниските такси в Европа...
227
5
 
4
 
! Отговори
slav преди 12 години
зачетох се в *** ви коментари и само злоба и простотия лъха, невежество от тях! Злобари, които нямат и грам мозък да учат, а само бачкат и не могат да понесат това! Всяка нормална държава инвестира в образованието на младежите си, само тук на почит са простаците и дори тук се вижда, колко сте прости и злобни повечето! Спокойно скоро България няма да я има, а повечето от Вас ще са бачкатори тип роби в някоя др. държава!
226
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде да видим,какво ще направят студентите?Обзалагам се ,едно НИЩО!Много гърмел,малко дъжд!И те ще чакат някой друг да им издейства по-малки суми,както впрочем е е целият български народ!Друг да вади кестените от ЖАРАВАТА!
225
3
 
19
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 12 години
Дето се вика - студентска простотия...Таксите за образование са сред най-ниските.Щом има пари за последни модели телефони, да се напиват всяка вечер като донски казаци....Парите, които пръскат за глупости са нищо в сравнение с годишните такси за обучение.
224
0
 
11
 
! Отговори
jjj преди 12 години
265 000 хрантутници на държавна издръжка-и после майната и на дъжавата отивам другаде,тя държавата(и хората дали парите)какво са направили за мен!!!Така де -всички са ми длъжни-сега да ме издържат,после да ми намерят суперпрестижна работа на поне 3 000 лв заплата и да не се напрягам много....Нахалниците са адски много в страната-после защо нямало пари?