Студенти скочиха срещу високите такси в университетите

Увеличението ще е с 16% и е залегнало в Бюджет 2012
Обновена: 11 ное 2011 21:53 | 11 ное 2011 21:53,
290
Студенти скочиха срещу високите такси в университетите
Снимка: архив, Булфото

Студентските съвети на осем висши училища обявиха, че са против увеличението на студентските такси с 16%, предвидено в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2012  г. 

Реалното увеличение на студентските такси ще бъде с 16%, защото се предлага таванът на таксите, който е в размер на една втора от базовия норматив за издръжка на студент, за 2012 г. – да стане две трети от издръжката, обясни Калоян Димитров, председател на Студентския съвет на УНСС.

Студентските съвети припомниха, че през 2009 г. базовият норматив за издръжка на студент е бил 963 лева, а семестриалните такси на студентите са били "не по-високи от 30 на сто" от този норматив.

През 2010 г. нормативът за издръжка се намалява с 10% и става 866,7 лева. През 2011 г. базовият норматив за студент се намали с 20 процента и стана 693 лева и отново, за да се компенсират университетите, се разреши вдигането на таксите до "не по-високо от една втора от норматива", посочиха студентите.

Те са изчислили, че за три учебни години държавната субсидия за издръжка на студент е намаляла с близо 30 на сто, а е разрешено увеличение с 20 процента на студентските такси. 

Ако в този вид се приеме проектът на държавния бюджет за 2012 г., увеличението на студентските такси в УНСС ще е с около 120 лева на година, заяви Калоян Димитров, цитиран от БТА.

По думите му ще има "драстично увеличение на таксите в техническите специалности, в изкуствата и в медицината", тъй като нормативът за издръжка на студентите се умножава с различни коефициенти за съответните  професионални направления.

Студентските съвети заявиха, че студентите у нас са около 265 000 и ако не се отмени увеличението на таксите, освен традиционните протести могат да използват и други форми, за да изразят своята гражданска позиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
18
 
! Отговори
К преди 12 години
Те пък едни студенти... Половината не знаят за какво са се записали да учат! Ама нали трябва *** и пульо там да имат виШу, дипломка. Яко чалга и долнопробен алкохол 4г. Пък после като завършим с преписване и други гимнастики, да ходим да ревем по форумите как няма работа и колко е висока безработицата.
222
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички бедняци - вън от студентската скамейка! Който няма пари, няма право да учи, нито да се ползва от здравни услуги. Колкото по-малко пенсионери, толкова по-добре! Да живее ГЕРБ!!
221
8
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
добре де, кога ще си отебат и откопунясват хората, ако не са студенти? не е човешко да се отнема на бедните този прекрасен етап от живота на хората, какво са виновни те че да нямат право да се събудят със зверско главоболие, лежащи в оповръщани чаршафи до непозната кифла с разпран ***? студентството не само трябва да е безплатно, но и трябва да се премахне тази досадна помрачаваща веселия период част - ученето. защо все трябва да има нещо гадно, не може ли просто да си живеем в купон без край?
220
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, нали избрахте ГЕРБ?! Сега ще си носите последствията - никакви протести!!!
219
3
 
12
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
Какви студенти,какви пет лева ? Тия са скотове които мислят само за пиячка,кльопачка и сношаване.На нас у МВРето такива ни не требват.ГЕРБ ще ги опеави,гарантирано.От некачествен мат*риал студенти не стават.
218
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Замислете се! Всички страни имат такса "Вредни емисии"- На кой ги плащаме?Къде отиват парите само за таз дивотия? А останалите ?
217
3
 
7
 
! Отговори
A BE.. преди 12 години
VIJTE KAK E PO CVETA.V BG CTYDENTITE PROCTO NE Y4AT.NEKA CTANAT OTLI4NIZI i NQMA DA PLA6TAT,ama ne JELAQT.I TE TRQBVA DA DADAT VCI4KO OT CEBE CI ZA BG.CTIGA MARJEL I DICKOTEKI.IMA BIBLIOTEKI,nali??
216
5
 
6
 
! Отговори
traba преди 12 години
Кой не скача е червен! Някакви студенти, на кой му пука?-под ножааа! Умници не са нужни. Бачкатори трябват, картофи да се сеят. Студент се става по желание, а не по принуда. На който не му изнася да се хвърли под влака, не да *** на умряло.
215
3
 
10
 
! Отговори
н.г.в. Б.Б. преди 12 години
Аве Дянков много студенти бе!!! Я им вдигни таксите, че няма кой да сади картофи!!!
214
1
 
10
 
! Отговори
До 214 преди 12 години
Добре, да кажем, че сте прав/а. Но какво ще ми кажете за тоя остатък грамотен или поне с частица надежда и желание народ, който желае да учи. Какво ще кажете дори за тея двамата, които винаги са там, които искат и се трудят. И тях ли ще зачеркнете така. Или ще отречете, че ги има вече. Защото съм готов да споря! Ще комбинирам, това, което смятам, че уцелихте с моята теза - системата. Тя е корумпирана. Тя приема всякакви, за да текат парите покрай тях. Тя допуска неграмотни и незаслужили.
213
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как си представяш хора в неравностойно положение да учат. А такива има премного. Те нямат ли право като своите връстници с поршетата да станат юристи, например? Как си представяш младо момиче, отличник, влезнала финанси, ако щеш, да работи нощна смяна като барман, за да смогва да плати своя живот и образованието си, като надлежно се подготвя за училище и е редовен студент. За разхайлазените типове системата е виновна, не това, че им даваш от своя хляб под формата на данък. Системата ги допуска.
212
2
 
29
 
! Отговори
Плащаш - получаваш ! преди 12 години
Няма какво да скачат студентите ! Така или иначе те вече не учат нищо, а просто си купуват дипломите от ВУЗ-овете.Работя вече 20 години в тази сфера и виждам, че от година на година всичко се прави с една единствена цел - да се приберат парите на студентите. Никакви знания ! Никаква аудиторна заетост !Залите стоят полупразни. Никой не посещава лекции. Вече дори подписи не събират за присъствие.Завършват прости и неграмотни. Явно такива са нужни на държавата и управниците ... На Системата ..
211
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томас, не си прав. Системата на гражданското образование, точно в съвършения си вид, трябва да представлява безплатна структура от възможности за човека да израства духовно и професионално. За да може той, в по-късен етап с плодовете на своя труд, да допринесе за развитието и благоденствието на обществото. С тази логика всеки трябва да си плаща за лекар и лечение, всеки трябва да си наеме собствен бодигард, защото полицията не трябва да я има. Че в България нещата са зле,да! Но мислиш погрешно.
210
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера защо слагате студентите под общия знаменател "дискотечни". Да, верятно над 2/3 или повече са такива, но има и други, които спокойно, укротявайки предрасъдъците си, може да наречете съвестни. Ето, аз съм трети курс, а даже нямам и идея какво представлява клуб. Уча, работя и се издъжам почти сам,плюс двеста лева от родителите ми. Но наистина това изконно право на човечеца да учи, което даже го има във върховния закон, все повече се изрязва. Условията са лоши, а на кого му пука..
209
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според Томас трябва с пот на челото и здрави болки в кръста да копаш ден и нощ на нивата...за да докажеш, че си работен, а не мързеливец, който иска да се прай, че учи....Ве Томасе хората са измислили автоматични трактори и комбайни и не се налага да се блъска с мотиката вече ве....*** са ги измислили такиви мързеливи...дет са се праили че учат...и роботи си направиха та съвсем да се скапят от мързел и да не пофанат мотиката...
208
7
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
206Много хора нямат намерение да бачкат, за да може някой да се прави, че учи. Никой не е длъжен да спонсорира някой да учи. За работа не е задължително човек да е висшист.
207
6
 
12
 
! Отговори
Томас преди 12 години
207За образование ли говорим или за шляене по дискотеки? Няма такова нещо като всеки имал бла бла. Ресурсите в света са ограничени и образованието на "всеки" се плаща от данъците на някой. Като се има предвид това е редно да се прекрати пилеенето на пари и да се обучават кадърните - който иска да учи, ще си намери пари. Не е нормално да се харчат държавни пари за седене по чалготеки.
206
0
 
2
 
! Отговори
барековBNews.bg преди 12 години
Студентски лидери доволни от Игнатов,и родителите щастливи.
205
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички мислите по комунистически, а не социално. Взехте да разпределяте важно важно кой къде да ходи как и каво да учи и по колко да плаща......Аве ей отворете зъркелите стига сте ги държали широко затворени. Всеки един човек има право да се образова където си иска както си иска.....Всяка уважаваща себе си държава е ДЛЪЖНА да му осигури условията за това, ако иска да върви напред...Както виждате ослепените държавници правят обратното и съответно държавата се срива....
204
3
 
10
 
! Отговори
dominici преди 12 години
Моля, без попълване на дупки в бюджета от студентите! Нямам намерение да си скъсвам ***, за да бачкам и да уча, само за да ме обирате! Не разбирам, защо играете на дребно? Нали ако не успеем да си вземем висше, всички ще минем в сивия сектор? Ще работим, но за фирми, които нямат проблеми да наемат среднисти, а тези фирми много често не играят изцяло по правилата.