Книги за хора с BG самосъзнание в Гърция

Инициативата е на сдружението "Родопски хайдути"
Обновена: 14 ное 2011 06:31 | 13 ное 2011 21:14, Елка Василева
250
Книги за хора с BG самосъзнание в Гърция
Снимка: Архив Булфото

Сдружението "Родопски хайдути" започва акция за набиране на български книги, които да бъдат дарени на хората с българско самосъзнание, живеещи в Северна Гърция, съобщиха от ръководството на организацията.

Кампанията за събиране на българска историческа и художествена литература се организира в София, Пловдив, Смолян, Златоград и в други градове из страната.

"Родопски хайдути" е създадено като сдружение през 2009 г. от група родопчани от различни райони в страната, обединени от идеята да съхраняват и продължават родопските традиции.

И до ден-днешен от другата страна на южната ни граница има родопчани, които са запазили езика, бита и културата си. Това се посочва в публикуван призив на "Родопски хайдути" по повод на кампанията за набиране на български книги.

От сдружението допълват, че в пограничните родопски села може да се чуе един от най-запазените и автентични диалекти. "Години наред гръцката държава се опитва да не позволи комуникацията между родопчаните от двете страни на синора, но членството ни в Европейския съюз спомогна за премахване на тази пречка", се посочва в призива на "Родопски хайдути".

Инициаторите за събиране на дарението обясняват, че кампанията ще продължи до януари 2012 г., след което книгите ще бъдат предоставени "по подходящ начин и в подходящо време на хората с българско самосъзнание, живеещи в днешната Северна Гърция".

Сред инициативите на сдружение "Родопски хайдути" са първо хайдушко сборище и хайдушки поход. Облечени в автентични родопски носии, последователи на "Родопски хайдути" преминаха през септември по стъпките някогашните родопски войводи в четиридневен хайдушки поход из Родопите.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
5
 
6
 
! Отговори
яаз преди 12 години
Доброволна българска асимилация - чалга до дупка, маанета и кючеци.
218
3
 
13
 
! Отговори
ttt преди 12 години
Разликата между "турци" и "тюрки" е колкото между "роми" и "ромеи" (Унгарците също са тюрки и на никой не му минава през ум да са какъвто и да било "...стан"). Персийския свят дели света на Иран и Туран - по тази логика *** Винету живее на сред Туран точно до между китайския император и маорите от Нова Зеландия. Погледнете генетичния състав на народите и направете разликата с езиците и религиите. Това, че Волжските българи са предимно мюсулмани не ги прави по-малко българи.
217
14
 
7
 
! Отговори
Тутанкамон преди 12 години
Помашкото племе е коварно - нито българи, нито турци са!
216
2
 
10
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Шушумиго малка хасанска, заради такива "ходжи" в Родопите има промити мозъци с "помашко" самосъзнание. Гърция им приглася, но Гърция вече потъва. Така ще потънат и "ходжите" ти...Кокошчицата, която се мисли за птица - ваш'то дупце да е яко...Анонимния откачалник с последните два поста: Говори си - не ми пречиш! "Дрън-дрън-дрън"...
215
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пътят от Ксанти за Златоград е направен от покойният кмет на Ксанти ! Това пречка ли е ?Или е "лошо",че по ТВ в Гърция има новини на помашки !?Това ,че помаците говорят един древен славянски диалект не означава ,че задължително имат и българско самосъзнание!Препоръчвам ви една "разходка" по помашките села от двете страни на ГРАНИЦАТА (а не синора) преди да извадите заключенията си !
214
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
""Родопски хайдути" е създадено като сдружение през 2009 г. от група родопчани от различни райони в страната, обединени от идеята да съхраняват и продължават родопските традиции."Това се префразира като : "Родопски хайдути" е създадено като сдружение през 2009 г. от група родопчани от различни райони в страната, обединени от идеята да съхраняват и продължават идеята за "Велика България"Явно,авторът на статията е подръжник на тази идея понеже пише и куп неточности !Цитирам:"Години наред гръцката държава се опитва да не позволи комуникацията между родопчаните от двете страни на синора, но членството ни в Европейския съюз спомогна за премахване на тази пречка", се посочва в призива на "Родопски хайдути".
213
23
 
10
 
! Отговори
хасан преди 12 години
После като раздават ходжите книги на турски и арабски език на помаците в Родопите да не започнете да ми циврите мишоци такива
212
2
 
3
 
! Отговори
Darina преди 12 години
do 222 qstrebputka
211
11
 
2
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 221 - Изглежда това време на денонощието е най-хлабаво за ***! ;-) Чао!
210
4
 
7
 
! Отговори
Darina преди 12 години
do 220 qstrebputka
209
12
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 217 - Даринче, една "***" ми обеща - щтракнаха ти 57 плюса! Ако ми обещаеш и дупенце, сигурен съм, че ще получиш рекорден брой плюсове! Дай си ми адреса, да ти пратя един букет! :-)
208
2
 
4
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Трябва и книги за стара/в реални граници/България че то от тази ГЕРБерастия която е обсебила мат*риало...абе , *** си е****МУТРИ,*** и МИЛИЦИОНЕРИ...туй са движещата сила у нас.Бог да прости/пази/България.
207
1
 
5
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 217 - Благодаря! ;-)))
206
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има да .. ама като не си чел как ще знаеш?
205
3
 
6
 
! Отговори
Redzeb преди 12 години
Kakva e razlikata mezdu turkski i turski plemena.Palni gluposti.Vse edno e i vsichki sa s obshti koreni sashtite plemena.
204
3
 
11
 
! Отговори
211 преди 12 години
С това мислене няма да отидеш по-далеч от под кривата круша. Зубренето на История от учебниците изготвени в посткомунистическата епоха едва ли ще ти помогнат да се почувстваш с идея повече българин и да разбереш цялата истина за корените си. И все оак е някаква история. Представям си какво ще учат внуците ми за нашата история сега. Дали имаме с какво да се похвалим?
203
8
 
6
 
! Отговори
до 209 преди 12 години
Само не ми хвали *** от блог бг! Безделници, мислещи се за интелектуалци и поети!
202
0
 
8
 
! Отговори
до 206 преди 12 години
А пък черпак, торба и чувал са турски думи, според теб турци ли трябва да бъдем??? Еми не сме!!!
201
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбирам защо се развихри тоя спор в тая тема. Който иска да разбере мнението на един истински българин, тракиец и историк в блог.бг намерете блога на спароток.
200
6
 
10
 
! Отговори
до 206 преди 12 години
Говориш глупости, тюрките и турците нямат нищо общо нито с Унгария, нито с друга европейска бяла страна. *** тюрки не са направили нищо и не са оставили никакъв отпечатък. И те като турците нямат никаква култура а само крадат чужда - турците масово крадат арабска архитектура и необарок и си я приписват за своя.