Българите – дебели и неспортуващи

Спортното министерство с кампания за насърчаване на спорта
Обновена: 22 ное 2011 20:04 | 22 ное 2011 20:02, Красимир Ангелов
169
Българите – дебели и неспортуващи
Снимка: Булфото

Едва 6% от работещите българи спортуват активно. Това показва социологическо проучване на MBMD, поръчано от Министерството на физическото възпитание и спорта. За сравнение техният брой преди години е достигал почти 45%.

За сметка на малкия брой спортуващи над 45% от трудоспособното население на България пуши, 40% употребяват алкохол, а 20% употребяват сол над нормалното количество.

Българите в активна възраст изминават средно по 3 километра и 870 метра на ден, но повече от половината от анкетираните прекарват свободното си време в пасивна почивка.

Едва 39% от сънародниците ни са с нормално съотношение между ръст и тегло и нямат проблеми с излишни килограми.

За сметка на това 34% от българите са с наднормено тегло, 21% страдат от затлъстяване, а 2%  имат изключително големи проблеми с огромното си тегло.

Според изследването 4% от анкетираните са с тегло под нормата.

Поради тази причина Министерството на физическото възпитание и спорта стартира „Дни на отворените врати” на спортни обекти в големите градове на България.

Инициативата е част от проекта „Никога не е късно за ново начало”, който се изпълнява от спортното министерство с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

"С този проект искаме да покажем, че спортът е чудо, което може да направи личността по-трудоспособна", обяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Благодарение на проекта всички желаещи ще имат възможност напълно безплатно да посетят общо 28 избрани спортни зали и комплекси и да изберат предпочитания от тях спорт.

До края на месец февруари 2012 г. всеки обект ще бъде отворен по 150 часа по предварително зададен график.

Футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, хандбал, шорттрек, фигурно пързаляне, тенис на маса, фитнес, спортни танци, бокс, фехтовка, аеробика, тенис, мини-голф, бадмингтон и вдигане на тежести са само част от спортовете, които всеки желаещ ще може да практикува в рамките на кампанията на спортното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Министерство на спорта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При усилени физически напрежения, сърцето ускорява своя ритъм, дробовете се пълнят по-обемно с въздух, ускорява се циркулацията на кръвта в организма и се повишава кръвното налягане. В резултат на всичко това всичко което вдишаме от околната среда достига по-бързо и се усвоява по-бързо от организма, в този ред на мисли къде в големите градове например можем да си позволим активен спорт, ако знаем, че всички замърсители във въздуха ще достигнат всяко кътче на дробовете ни, и организма ни по-бързо
148
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няколко факта. Човешкото тяло приема енергия от хранат, водата, въздуха и слънцето. Човешкият мозък е органа, който изразходва най-голяма част от постъпилата енергия, за физическа активност(спорт), човек трябва да има достатъчно енергия.Т.е. ако вие сте станали в 6.30ч. сутринта и сте били на работа до 17.30ч. вечерта, работата ви е психически или физически натоварена, напрактика вечерта вие нямате достатъчно остатъчна енергия за спорт в предвид *** с които се храним.
147
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българите са най-тъпата нация в Европа.Не го казвам като обида,а като констатация, за да почнем да се попраяме
146
1
 
8
 
! Отговори
отмъщител преди 12 години
дебели, неспортуващи и бедни!!!
145
4
 
4
 
! Отговори
rument преди 12 години
Абсолютно вярно,дебели,мързеливи и хайде да не изброявам още.Може ли дете на 10г. да е 100кг. страшно е!!!
144
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А, не е вярно. Аз тренирам бягане всеки ден. Сутрин след трамвая, вечер докато тичам на втората си работа. Изобщо страхотен атлет съм станала, че и на токчета тичам при това.
143
1
 
15
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Преди време ходих до Бразилия - бедни са хората та чак ти се плаче, но спорта им е мания. Жените им са бонбони- стегнати, нито слаби нито дебели, абе.. Но навсякъде по плажната ивица имаше огромни алеи за спорт- за тичане, колелета, уреди за фитнес, и познайте никой не ги трошеше! Децата им задължително спортуват, който не го прави е мърда и не печели уважението на околните. Друго мислене братче, това е!
142
1
 
8
 
! Отговори
Ина преди 12 години
Възпитанието да се спортува започва още в детска възраст, а децата ни къде да спортуват? Детските площадки са опасно място пълно със стари железа и спящи *** под тях. Да караш колело е приключение - къде, на улицата ли? Да се тича е самоубийство- кучетата погват всичко живо, ваздуха е мръсен, а народа те гледа като изкопаемо. Липсва основното - възпитанието за здравословен живот.
141
0
 
6
 
! Отговори
?!? преди 12 години
Вярно е, българите не спортуват достатъчно. Ама последно време се питам дали е от мързел, защото май не е само това причината. Виждам вина и в продажните общинари продали всеки свободен квадратен метър, защото просто няма къде да се спортува. Вина в медиите, които ни заливат всеки ден с бълвоч, вместо да наблегнат на такива теми. Вина в родителите и възпитанието на децата. Да не забравяме образователната система както и това, че единствения спорт у нас в който се инвестират що годе пари е футбол
140
0
 
7
 
! Отговори
това е! преди 12 години
Всичко е стрес и безпокойство, едни пълнеят, други слабеят! Кой е виновен? Всеки си стреми и желае да изглежда добре и да поддържа нормален стандарт на живот. Стандарта на живот е много важна част за поддържането на здравословен начин на живот и благопрятен микроклимат в семейството.
139
2
 
4
 
! Отговори
Момиче преди 12 години
Аз бих се погрижила за тях като Мартин, обаче ме е страх а ги приближа и да им дам отровата, а не искам да я оставям някъде, където ще я изяде я някой бездомник, я някоя маца, дори и гълъб... И сега не смея да се прибирам пеша, пък кво остава за тичане... През деня все се намира някой да мине заедно с мен и да ги изгони, но вечер си хващам такси за кратко разстояние, защото иначе ще се побъркам от страх сама срещу 7-8 песа. Като видят човек да бяга или да кара колело, полудяват гадовете.
138
4
 
2
 
! Отговори
мартин преди 12 години
136 аз ги изтрових около мен време е всеки да си разчисти собствения двор и мен ме дразнят песовете.
137
2
 
1
 
! Отговори
мартин преди 12 години
133 еми айде да бягаме с теб ако си готина? С мен няма да те заръфат. Аз като бягам бягам с катана.
136
5
 
2
 
! Отговори
FGRWE преди 12 години
Момиче, без да тичаш кучетата пак налитат да ръфат буквално ти се хвърлят отгоре! Те са озверели от глад, това нещо е от 6-7 години и никой нищо не прави по въпроса. Иначе кучкарите ще те "схрускат на закуска", ако кажеш нещо против кучетата им макар да не коментираш тях. От фондация "Четири лапи" ги взимат, кастрират ги отново ги пускат да всяват паника и страх, сред хора и деца! Природозащитници!
135
5
 
1
 
! Отговори
мартин преди 12 години
до 129 :Д ти измисли перпетомобиле. Няма значение дали ядеш скъпи или евтини храни. Ако ядеж по много ще си дебел без значение колко струва.
134
5
 
1
 
! Отговори
мартин преди 12 години
Мъж по 100 кила не е мъж! Преди бях клечка, а сега съм леко пълен. Мога да ви кажа, че откакто надебелях 2-но повече жени забърсвам. Естествено не трябва да се прекалява, но мъж 180 и нагоре висок под 100 кила не е мъж
133
0
 
7
 
! Отговори
Момиче преди 12 години
Аз съм на 23 години, никога през живота си не страдала от наднормено тегло. Нашите не са ме научили да спортувам, затова аз сама се опитвам да си наложа такъв навик, правя гимнастика сутрин и т.н. Не пълнея, но се чувствам зле без движение. Но сега точно не мога, работя много и нямам пари. С удоволствие бих ходила на работа с колело, но в София това е самоубийствено. А за бягането в парка - вие луди ли сте? Аз не смея да вървя там, защото е пълно с песове, а ако бягам, 100 % ще ме заръфат.
132
2
 
1
 
! Отговори
статии за здр хранен преди 12 години
Хората са ви написали цяла статия, яжте плодове! Протеини леща, риба, месо, салати. Редовно по часове.
131
3
 
6
 
! Отговори
Мързел преди 12 години
Мен пък ме мързи да спортувам.Предпочитам да се прибера на топличко,да си направя чай и да си чета книжка или да гледам филмче.Не върви да си бачкал цял ден и после да идеш да се тормозиш със спорт.Човека си заслужава почивката:)
130
2
 
1
 
! Отговори
hm...... преди 12 години
Podeqnie?