Българите – дебели и неспортуващи

Спортното министерство с кампания за насърчаване на спорта
Обновена: 22 ное 2011 20:04 | 22 ное 2011 20:02, Красимир Ангелов
169
Българите – дебели и неспортуващи
Снимка: Булфото

Едва 6% от работещите българи спортуват активно. Това показва социологическо проучване на MBMD, поръчано от Министерството на физическото възпитание и спорта. За сравнение техният брой преди години е достигал почти 45%.

За сметка на малкия брой спортуващи над 45% от трудоспособното население на България пуши, 40% употребяват алкохол, а 20% употребяват сол над нормалното количество.

Българите в активна възраст изминават средно по 3 километра и 870 метра на ден, но повече от половината от анкетираните прекарват свободното си време в пасивна почивка.

Едва 39% от сънародниците ни са с нормално съотношение между ръст и тегло и нямат проблеми с излишни килограми.

За сметка на това 34% от българите са с наднормено тегло, 21% страдат от затлъстяване, а 2%  имат изключително големи проблеми с огромното си тегло.

Според изследването 4% от анкетираните са с тегло под нормата.

Поради тази причина Министерството на физическото възпитание и спорта стартира „Дни на отворените врати” на спортни обекти в големите градове на България.

Инициативата е част от проекта „Никога не е късно за ново начало”, който се изпълнява от спортното министерство с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

"С този проект искаме да покажем, че спортът е чудо, което може да направи личността по-трудоспособна", обяви министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Благодарение на проекта всички желаещи ще имат възможност напълно безплатно да посетят общо 28 избрани спортни зали и комплекси и да изберат предпочитания от тях спорт.

До края на месец февруари 2012 г. всеки обект ще бъде отворен по 150 часа по предварително зададен график.

Футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, хандбал, шорттрек, фигурно пързаляне, тенис на маса, фитнес, спортни танци, бокс, фехтовка, аеробика, тенис, мини-голф, бадмингтон и вдигане на тежести са само част от спортовете, които всеки желаещ ще може да практикува в рамките на кампанията на спортното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Министерство на спорта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
9
 
4
 
! Отговори
ЛЕША преди 12 години
KAKVOTO ISKAM TOVA SHTE PRAVQ,BOIKO DELFINA NE MOE MI KAJE I DUMA!!!!!!!!!!!
108
5
 
7
 
! Отговори
келеша преди 12 години
Ако българите са такива (дебели и неспортуващи), интересно ми е какви са американците??!
107
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
българите са подчивеци. цяло щастие е, че до 50г. тази *** вече няма да я има !
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подложен на стрес работещ човек,който пие пуши и спортува е по -здрав от човек, който нито пуши, нито пие нито спортува
105
1
 
11
 
! Отговори
поля преди 12 години
Извън красотата липсата на движение и наднорменото тегло причиняват повече болести от всички цигари и Е та в храните. Човешкото тяло не е създадено да седи, иначе бихме приличали на стол. Противоестесвено е да не се движим. Когато караш кола и седиш в офис единствения начин е спорта
104
0
 
7
 
! Отговори
Аладин преди 12 години
Ми то дюнерчетата,пицичките,баничките и кифличките си казват своето.*** нямаме време да ядем супа,та затова ще си взема един дюнер.Ами вземи си днес и утре и в други ден.Пък като затлъстеете като прасета,питате как е станало.Ами вземете си още дюнерчета и не питайте много.
103
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 12 години
Tоя мързел ще ни изяде главите... Мързела е в основата на всичко. Най-лесният начин да се пребори мързела е да си "леко комплексиран" - аз бях наддал към 15 килограма, не ми пукаше, после почнах да се комплексирам, че съм дебел.. Почнах режим, почнах да спортувам, посвалих килцата и в момента съм екстра ;) Важното е да не ставаш карикатура и да си прекалено вманиачен - хора просто погледнете се в огледалото помислете си "това ли искам да съм аз?" и от утре се стягайте да бягате ;)
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Яж ,пий и си носи новите дрехи.От бачкане има ли време за спорт ? А от стрес ?"Има, да. Или искаш да кажеш, че всички, които спортуват не бачкат нищо или не са изложени на стрес или нямат деца? Оправдания, оправдания ... Всеки сам си избира как да живее - който не иска да спортува, а да боледува негов проблем.
101
8
 
19
 
! Отговори
георги преди 12 години
Яж ,пий и си носи новите дрехи.От бачкане има ли време за спорт ? А от стрес ? Гледаме да се напием за да притъпим болката....Аз лично ако не пия 100-200 гр вечер не мога да заспя или сънувам кошмари.Като си баща на деца и имаш ипотека е така....и особено ако жена ти замине за Англия с твой приятел.Айде наздраве,поне има с какво щото много бачкам ,а иначе обичам спорта но може би понататък
100
0
 
9
 
! Отговори
не знам преди 12 години
Аз всеки ден пътувам люлин до центъра с колело (до работа и обратно) и никак не ми е зле
99
4
 
10
 
! Отговори
Handel преди 12 години
Тук някои е решил да подхване почина на *** Мишел.Ако искам да спортувам ще го направя. Ако искам да съм дебел ще бъда.Ако искам да си гледам кефа ще си го гледам. Разни комунистическо социалистически маймуни няма да ми казват какво трябва да правя.
98
14
 
26
 
! Отговори
tulski преди 12 години
Дебелите прасета веднага си намериха оправдания:- ама аз няма къде да спортувам- ама аз нямам време- ама то сега виждаш ли, аз таковаПрез комунизма имаше поговорка: Който иска намира начин, който не причина.Тази поговорка важи и днес. 90% от българите над 22 г. са с наднормено тегло. Недейте философства и носи от 9 бари вода в десета ! Като искаш да си дебело прасе, бъди такова. Само не се оправдавай, че обществото, държавата или филанкишията са виновни.
97
2
 
15
 
! Отговори
9 преди 12 години
хората които упражняват физически труд нямат много нужда от спорт,но интелектуалците,които имат стресова работа,трябва най малко 2 на седмицата да спортуват,защото се наблюдава неравновесие между интелекта и физиката,т.е. натоварва се мозъка а тялото почива.
96
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"С този проект искаме да покажем, че спортът е чудо, което може да направи личността по-трудоспособна"Тия искат да спортуваме, че да им бачкаме повече. Искат и докато живеем, пак да им работим. Като останат три месеца до умирачка - пенсия.
95
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Българите дебели и неспортуващи"Ееее само това ли?Ами къде остана,миришещи,неграмотни,невъзпитани и грозни???Ами нагли,нахални и алчни??
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз мисля че са са прави за това че на българите им трябва да по спортуват не се занимавам с някакъв спорт активно но все пак обичам да съм във форма общо взето street fitnes но за повечето ми познати е нещо ненормално да човек да ходи да се мъчи и да се мори за глупости поне до колкото виждам повечето младежи (аз съм на 20 години и хората за които говоря са долу горе на толкова ) ги е страх да се поизморят малко а да не говорим да ходят да тичат или да скачат на въже :/ кофти е ...
93
4
 
22
 
! Отговори
Наркомана преди 12 години
Ми дебелите да минат на хероин. Аз дебел наркоман не съм виждал.
92
1
 
9
 
! Отговори
мбуахаха преди 12 години
Е как става така, че хем няма пари за храна, хем всички сме дебели????
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А хората, които ровят в контейнерите, те дебели ли са?
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брей, тъпите социолози, на които ние, данъкоплатците, им пълним търбусите, ни изкараха по-зли и от евреите!! Е на това му се вика "храни куче, да те лае"!