Пренаситен ли е с психолози пазарът на труда у нас?

Специалността нашумя дори и сред редиците на манекенките
Обновена: 22 ное 2011 07:20 | 22 ное 2011 07:12,
40
Пренаситен ли е с психолози пазарът на труда у нас?
Снимка: архив, Булфото

 Модата в образованието не е от вчера и отразява като огледало потребностите на времето. В първите години на  прехода специалността "право" става толкова актуална, че почти  няма ВУЗ, който да не я предлага. В резултат сега е пълно с  юристи, които не упражняват професията си и се реализират в съвсем други сфери. Впоследствие кривата на най-желаните от  студентите специалности преминава последователно през "Икономика", "Връзки с обществеността", "Бизнес администрация", а в последно време и "Психология".

"От създаването си специалност "Психология" се е радвала на постоянен интерес на мотивирани и качествени кандидат-студенти, каза за БТА доцент Людмила Андреева, ръководител на катедрата по Обща, експериментална и генетична психология към Философския факултет в СУ "Св.Кл. Охридски".

По думите й през последните 8 години има тенденция на увеличаване на този интерес, най-изразена през последните 5, в които непрекъснато расте броят на кандидатите, посочили на първо място специалността в предпочитанията си. 

Според доцент Людмила Андреева съществена причина за популярността на психологията сред кандидат-студентите през последните години е наличието на лични проблеми или трудности в семействата им, които
младите хора се надяват да разберат и да си обяснят. 
 
Въпреки че повечето студенти имат предварителната нагласа, че желаят да се реализират кариерно в областта на психологията, един на всеки трима не е категоричен в коя подобласт би искал да работи. Специалността нашумя и сред редиците на манекенките, което е барометър за модата на деня, но по думите на Людмила Андреева броят на тези, които са били повлияни в избора си от престижа на психологията в настоящия момент остава относително малък. "Доказателство за това е, че досега не сме имали случай на студент, пожелал да бъде прехвърлен в друга специалност след завършване на първи курс",  казва тя. 
 
Не е тайна, че съществува разминаване между желанията на студентите, реалностите на пазара на труда и нуждите на държавата, отбелязва Андреева. Докато доста млади хора мечтаят за частна практика като психотерапевти, много училища изпитват глад за добре подготвени специалисти за длъжността педагогически съветник. 
 
Данни от националната рейтингова класация на образователното министерство показват, че най-добра реализация по специалността психология имат студентите от бургаския университет "Проф.д-р Асен Златаров" и от Шуменския университет. Доцент Андреева намира за куриозен факта, че възпитаниците на СУ се нареждат едва на трето място по реализация след тези два университета, които дори нямат акредитация за подготовка на психологически кадри от Националната агенция по оценяване и акредитация.
 
Като друг тревожен момент тя посочва това, че работодателите не проявяват особено силен интерес към завършилите психология - по скала от 0 до 100, изразяваща предпочитанията на работодателите към дадена специалност, оценките на всички ВУЗ-ове за специалност  "Психология" са в диапазона от 1 до 3.  
 
Означава ли това, че трудовият пазар вече е  пренаситен с психолози, както това някога се случи със завършилите право?  "Тази опасност е много реална", смята доцент Андреева. В момента шест ВУЗ-а имат акредитация за подготовка на психологически кадри на трите образователни нива във висшето образование. По нейно мнение това е процес, върху който не може да се влияе и който е под властта на външни фактори: университет, държава, пазар на труда, икономическа ситуация,  възможности на кандидат-студентите да продължат обучението си в чужбина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
никак не е лесно, да преди 12 години
Това се опитвам да ти кажа и аз. Какви "специалисти" могат да бъдат с псевдо-образование? Как да се реализират после ?!? :)
18
5
 
1
 
! Отговори
не е лесно да си тъп преди 12 години
Ти прочете ли изобщо статията? Държавата няма нужда от такива специалисти, защото има предостатъчно. Това е изводът от статията. Хайде, сега, прочети пак статията.
17
1
 
4
 
! Отговори
Куртропович преди 12 години
До колегата 12:Когато се опитаме да намерим СУ в класацията на световните университети оставаме само с опита... :)Вземат се предвид степента на цитируемост, иновации, реализируемост на студентите и т.н. Човек се пита какво правят геронтокрацията в БАН? Освен да се оплакват от Дянков и да пишат оди за псевдокнигата на агент Гоце за друго май не ги бива! Та в този ред на мисли - и психологията е толкова психология в БГ. С цитиране на книжки от 67-*** няма да стане! :)
16
3
 
6
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Нека всеки психолог има самочувствие от професията си, но държавата трябва да се срамува от нарастващата необходимост от такива специалисти. Това говори зле за душевното състояние на нацията. /ама кой го е грижа/?!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
те едни психолози.по психясали са от нас.иначе блондинката е супер.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има мн психолози. Ходил съм на няколко и останах с впечатлението, че тези, които вършат работа се броят на пръстите на едната ми ръка. Не знам дали е така, но с такова впечатление останах.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съвременната наука психология е пълна измама. Съответно в измамници се превръщат практикуващите я. Не може душата ти да е в пълен хаос и да си полезен, я няма как да я подредиш с фалшиви средства. Читавите измежду Православните духовници, могат да бъдат истински полезни, но народа не знае за тях, а предпочита врачки и баячки, за съжаление...
12
4
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
По-добре психоложка, отколкото скотоложка, все пак!
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох като почнат да опяват с тва СУ- ако не е СУ не е университет сякаш.Все едно само там хора ходят ама и тя да си изрекламира заведението разбирам я.Психологията в България има толкова бъдеще колкото и отглеждането на кактуси в мазе.Просто психологията на българина е че това са глупости и абсолютни безмислици.Психологията е готина като хоби и помощно средство- друг е въпроста че започваш да разбираш че доста хора около теб са доста психично увредени.Хахаха
10
1
 
8
 
! Отговори
малко са истинските преди 12 години
И аз познавам няколко, които тотално са се провалили в семейството и възпитанието на децата си и НИКОГА няма да потърся помощта им. Връзват се тези, които нямат инфо.
9
2
 
18
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Пазара не е наситен с психолози. Наситен е с икономисти и юристи, половината от които нямат представа въобще с какво се занимават тези две науки.
8
1
 
6
 
! Отговори
asere преди 12 години
Нормално да е на мода,целият народ е изкукал и това ще е доходоносен бизнес
7
3
 
13
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
До всеки един човек е нужен психолог , а на жсеки психолог психиарър...
6
8
 
2
 
! Отговори
данков преди 12 години
по- добре икономист в нов български
5
4
 
31
 
! Отговори
Сиганин преди 12 години
Колко пъти трябва да го казва ББ - търсят се овчари! За овцете психолози не трябват.
4
3
 
25
 
! Отговори
Мариана преди 12 години
Ами доста хора ползват психолози.(които имат пари)В днешно време, се печели от това защото народа е психясал.Само ,че аз познавам млада психоложка която не може да се справи със собственото си състояние, а работи с деца!?!?А де!
3
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Психолозите са като полицаите и военните, който не може да стане никакъв отива в МВР министерство на отбраната или записва психология в знайни и незнайни университети раздаващи дипломи на килограм и готово.Кой ще вземе на работа човек който нищо не е учил или в добрия случай е учил как да е дървен философ.
2
5
 
26
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Не съм съгласен. Много от психоложките са експерти в свалянето на напрежението и разтоварване от стреса. Хахахахахахахахаха
1
4
 
39
 
! Отговори
келеша преди 12 години
повечето психолози у нас са "псевдопсихолози" и за нищо не стават - *** за нищо..