Проверки нищят смъртта на родилката в "Шейново"

Спасеното бебе е в много тежко състояние
Обновена: 22 ное 2011 15:02 | 22 ное 2011 12:41,
202
Проверки нищят смъртта на родилката в "Шейново"
Снимка: архив, Булфото
Няколко проверки се извършват в АГ болница "Шейново" и ако има виновни за смъртта на починалата родилка, ще бъдат наказани, обеща директорът на болницата д-р Иван Костов. 
 
Проверки се извършват от полиция, прокуратура, изпълнителна агенция "Медицински одит". 
 
35-годишната Надежда Узунова от София почина през нощта в неделя, а бебето й е спасено след спешно секцио. Оказва се обаче, че детето е в много тежко състояние. 
 
Според близките на родилката смъртта й е в резултат от лекарска грешка. Родителите й разказаха, че от болницата са я връщали няколко пъти, макар че била с контракции. 
 
"Родилката е дошла в болницата с нерегулярни контракции, със слабо родово разкритие, направени са записи на тоновете на детето и е върната вкъщи в нормално състояние", обясни д-р Костов пред БТА.
Още по темата
Според него са били спазени всички стандарти по акушерство и гинекология. 
 
"Следобед жената отново е идвала и тогава й е било обяснено, че, ако иска, може да бъде приета в болницата. Пациентката е отказала поради липса на промяна в състоянието й", посочи още той. 
 
"По късно, в 3.00 ч. сутринта, родилката е дошла с данни за раждане и докато я приемат, се получава белодробен инцидент", обясни директорът. 
 
По думите му е последвала активна реанимация в продължение на 20 минути, но жената е изпаднала в клинична смърт. 
 
След пълен обем реанимационни процедури за кратко се възстановява сърдечната дейност на пациентката и същевременно е направено цезарово сечение, за да се спаси бебето. 
 
То е родено живо, реанимирано и е транспортирано в Университетската болница по педиатрия. 
 
Според лекарите има съмнение за белодробна емболия при Надежда Узунова, но резултатите от аутопсията ще са готови след няколко дни.
 
Бебето е в много тежко състояние, със значителни увреждания на мозъка, без самостоятелно дишане, каза за БТА доц. Ралица Георгиева, завеждащ Клиника по неонатология в Университетската болница по педиатрия. 
 
Детето се поддържа на вентилационно дишане и с медикаменти, като от вчера няма промяна в състоянието му. 
 
Това е резултат от влошаване на притока на кръв и кислород от майката към бебето, което нарушава всичките му функции, обясни  доц. Георгиева. 
 
Лечението на бебето ще продължи в болницата.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i bebenceto e pochinalo..:(:(:(:(
178
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лекарка изоставя умиращ, бързала за частен прием
177
0
 
9
 
! Отговори
anna преди 12 години
Znashi edna raboteshta bulgarka i da ima 9 deca, nikoga niama da vzima pomoshti kolkoto edna ciganka, zashtoto sistemata e taka napravena, che pomoshti vzimat tezi deto ne rabotiat!!!
176
4
 
17
 
! Отговори
stefy преди 12 години
Ако има виновни???????????????????????? Колко още жени, трябва да умрат?? ЗАТВОРЕТЕ ШЕЙНОВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
175
1
 
9
 
! Отговори
до 168 преди 12 години
"Това което ти казвам с тези примери е, че повечето лекари са работници и са третирани като работници, не като специалисти. Тия хора систематично напускат България!"Няма значение като какви работят -ВАЖНО Е ДА СА ЧОВЕЦИ !И да спасяват хората !Нали за това са се клели когато са поемали пътя на тая професия!А тези са върнали жената !
174
1
 
11
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
Дедо, ама ние сме и единствената държава, в която премиера има наглостта да казва на народа "Ми като си гладен, оди сади картофи" или пък "Блока да си прави партия на парите за агне на Великден" и след това същия този народ да му вика "м`чи тозь е пич, уа"!
173
1
 
7
 
! Отговори
dedo преди 12 години
Хейтър, ти са АБСОЛЮТНО и БЕЗУСЛОВНО прав ! Единствената държава с "безкръвен преход" сме ние - затова и НЯМА преход. МНОООООГО кръв с висок холестерол трябва да се пролее в тази помийна яма, наречена България, за да има макар и мааааалък теоритичен шанс нещо да се оправи в Ръ Бъ......
172
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ! Помните ли го този соц- лозунг ? Как мислите, дали не живеем още в този "строй" ? :)
171
0
 
5
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
Каква демокрация, бе, ти тамън ли си? Социализъм, комунизъм, демокрация .... утопии, които не могат да бъдат постигнати с участието на човешката раса!И да, точно това, което казах е решението! Историята какво показва? Че отгоре винаги изплува тинята, да, съгласен съм! Само дето след такова нещо въпросната тиня ще работи със страх и ще гледа да не се повтори същото и с нея! А сега какво? Те ни се хилят насреща и си дерибействат!
170
0
 
1
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
До 170: И кво да правим гражданска война ли? По време на демокрация?! Историята ще ни се смее с векове. Радикалните решения са се доказали достатъчно пъти като неуспешни. Мислиш ли, че България може да понесе нещо подобно? Още една смяна на строй... Докато имаш правото да стачкуваш, да гласуваш, да изказваш мнение можеш да промениш нещата към по-добро. Ганди ги нямаше тия права и пак спечели! Мандела и той! България не е Либия, тук все още има признаци на цивилизация...
169
3
 
10
 
! Отговори
petrova23 преди 12 години
Геноцит е в тази държава-няма починал без лекарска намеса!Жалко за тези млади момичета на които им предстой да раждат-бог да ги пази!
168
0
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
Ето, в това е проблема, че ме наричат краен, когато посочиш вярното - като положение и решение! Решение, в случая единствено може да се направи с кръв, с 1000+ паразита, изклани на жълтите павета. Ама няма кой, щото като го кажа, веднага ставам краен и говорещ глупости. А защо са глупости? Щото на никой не му стиска! Щото предпочита да си таре и да се снишава, па може някой ден да преебе някой и да му вземе чинийката.
167
2
 
28
 
! Отговори
Българка преди 12 години
Като се замислите защо българката да ражда? За да я убият ***, защото не може да плати? Или да объркат бебето й и да я изкарат виновна? А ако всичко това й се размине ще получава мижаво майчинство, ще бъде изкарана престъпник за това че е дала детето на ясла и 20 дена е била в отпуск за да го взима на обяд. А после ще й скъсят живота за това че взима болнични, а не го хвърля болно по градините. Ей за това *** имат по 9, а българките по 1. а сега сметнете какво ще е БГ след 50 години!
166
0
 
4
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Прекалено си краен. Въпрос е на правилна политика. Глупаво е да оставяме социалното здравеопазване да се провали по начина по който това се случва в България. Това ще е поредния прецедент в човешката история (нещо подобно на фалирала железница или 100%-ва приватизация). Трябва да има силен социален натиск това да не се случи. Това което ти казвам с тези примери е, че повечето лекари са работници и са третирани като работници, не като специалисти. Тия хора систематично напускат България.
165
0
 
0
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
Долния коментар всъщност е отправен до 164!
164
1
 
2
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
#158, не е в кръвта на *** да работят. Както казах, не ги защитавам! Ама, щом мислиш така, хайде, взимай 500 лева и направи 9 просячета? Нали ще си на далавера ... според теб?!А даваш ли си сметка, че не всички *** искат да е такова положението, ама колко от тях ще ги вземат някъде на работа?
163
0
 
5
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
#163, всички тези примери какво ти говорят? Не става дума за шеф или не! Става дума за цялостното състояние на държавата, както и за това, какво представляват хората изобщо! Масово човека е ***, гаден и мръсен ***! Малкото свестни всъщност биват сочени с пръст и изтласквани като черните овце! Не е само в медицината, навсякъде е така!
162
0
 
6
 
! Отговори
до 158 преди 12 години
По тази логика и *** вместо да ражда по 9 деца, може да се хване да работи за тия пари. Става на въпрос за труд и усилия ( сигурно и раждането не е лесно ) Да не би да ми е зле да взимам над 500лв. на нечий чужд гръб, пък и чаветата ще изкарат допълнително от просия. Няма да плащам ток, вода, парно... ми че то по - добре да си ***...
161
1
 
8
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
В същата тази болница, когато настаниха моя близка, ми се наложи да проведа следния разговор с шефа на болницата: "Ако искаш да се грижим за нея както трябва е необходимо да направиш дарение."
160
1
 
8
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
В същата тази болница на 23 годишно момче му откриват рак на дебелото черво. Състояние на което много лесно се поставя диагноза. Но понеже е практика да се вадят пари по всички възможни клинични пътеки, диагноза умишлено не му се поставя. Шефът на тази болница е чичо на кмета на града :) Лекуващата лекарка на момчето, която е една наистина невероятна жена, го отърва в крайна сметка и напусна болницата.