Кошмарът в Бисер – престъпна небрежност на институциите

Преглед на печата за 7 февруари 2012 година
Обновена: 7 фев 2012 09:25 | 7 фев 2012 07:50,
160
Кошмарът в Бисер – престъпна небрежност на институциите
Снимка: БТА

Във фокуса на всекидневниците днес е тежката обстановка в Южна България. Престъпната небрежност на институциите у нас взе нови жертви, коментира под глава "Сега". 9 души загубиха живота си във водите на поредния прелял язовир - "Иваново". Водата помете цели села в Хасковско, животът на стотици бе застрашен. Цяла Южна България се оказа под вода от преливащи реки и язовири.

Тъй като бедствието се повтаря всяка година, то не бе изненада за институциите. Никой обаче не пое вина - нито за конкретния случай, нито за бездействието при натрупването на проблемите през годините. След установяването на точния брой на жертвите България за пореден път ще бъде в национален траур.

"Труд" и "24 часа" информират на първа страница, че жертвите на триметровото цунами са не 9, а 11.

Външно министерство уведоми гръцките и турските власти за високите води на язовир "Ивайловград". Южните ни съседки са предупредени и за високата вълна по р. Марица.

В интервю за "Стандарт" екоминистърът Нона Караджова подчертава: "Състоянието на нивото на водите в малките язовири не е под наш контрол. Това, което можем да направим, е да даваме предупреждения кога се очакват валежи, снеготопене и извънредни климатични ситуации.

Заради ниските температури софиянци ще платят до 21% по-висока сметка за януарско парно в сравнение с декември 2011 г., допълва "Монитор". В друга статия вестникът алармира още, че българските железници не отопляват вагоните на влаковете.

България няма причини да се отказва от шистовия газ, казва в интервю за "24 часа" експертът по международна сигурност Алекс Алексиев.

"В Америка в момента има 35 000 шистови кладенеца, всяка година се прибавят още 4-5 хиляди и досега не е имало екопроблем. Ако наистина беше вярно това, което говорят тук - да чакаме земетресения, отравяне, не знам какво си, то Америка досега щеше да изчезне. А изгодата от шистовия газ е просто невероятна. В Америка от 2008 г. досега цената на електричеството е намаляла два пъти", аргументира се Алексиев.

Според експерта протестите у не са само екологични. "Истинските причини са руските интереси, които са много силни в нашата държава и те се налагат по един или друг начин. Ако човек си зададе въпроса чия ще е ползата от мораториума, е ясно, че това са "Газпром" и руската енергийна мафия.

Интересно е, че в България никой не споменава, че през ноември самият Путин започна да описва големите вреди от изследването за шистов газ", посочва Алексиев.

Българинът ще усети излизане от кризата едва в началото на 2013 г., информира "Труд" на икономическата си страница. Това става ясно от последния доклад за състоянието на икономиката на Центъра за икономическо развитие.

Според анализаторите на организацията в края на 2012 г. икономиката на страната ще достигне върховите си нива от преди кризата, които бяха отчетени в последното тримесечие на 2008 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Влади,*** ти си можел да пишеш? Или копи пайст,а?
121
1
 
3
 
! Отговори
Помнещ, до № 155 преди 12 години
Този "Международен експерт по сигурност" Алекс Алексиев бе съветник на Филим Димитров при първото правителство на СДС. Тогава имаше някаква далавера с оръжие за Югославия, а после Алекс реши бълзо да се завърне в САЩ.
120
1
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
В БСП разполагат с писмо от кмета на Харманли Михаил Лисков до областния управител на Хасково от ноември 2010 година, в което кметът търси съдействие по проблема с язовир Иваново, който вчера заля харманлийското с. Бисер. В писмото Лисков изрично предупреждава за опасност от скъсване на язовирната стената. Това съобщи пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.Писмото на кмета е било последвано от писмо на областния управител на Хасково Румен Данев до министъра на отбраната от декември 2010 г., като в него ставало ясно, че управлението на проблемния язовир е предоставено на Министерството на отбраната.
119
0
 
2
 
! Отговори
Neisvesten преди 12 години
Are pak protestite protiv shistovia gas bili zaradi rusnacite.. Dnes.bg nqma li da prestanete da zashtitavate shistovia gaz i poddrujnicite im !!!
118
0
 
3
 
! Отговори
Иван Нешев преди 12 години
Тази "престъпна небрежност" на институциите да не е от днес или вчера? Така е от години. Всички управляващи от 1989г. до днес - както местна, така и на държавно ниво имат вина както за предишните трагедии, така и за последната в село Бисер. Чакаме следващата трагедия, за да видим къде в България ще бъде следващата. Не виждам къде в името на статията става дума за тези лобисти на американските фирмени интереси. И кой е този "Международен експерт по сигурност" Алекс Алексиев?
117
0
 
2
 
! Отговори
Войската къде е преди 12 години
Жалко за хората лека им пръст на починалите и накой хора съкращават и сакръщават воиската която бе парва помощ при такива ситуации Аньо видишли бре
116
2
 
6
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
Алекс Алексиев, какво ти платиха американците, за да лобираш за начините им да добиват печалби, посредством съсипване на природата? Доказано е вече, че този начин на добив на газ води до пълно обезлюдяване на територията. В САЩ имат грамадни пространства, България е колкото една човешка длан, е казал поетът. Раковите заболявания скачат хилядократно, лунните пейсажи се увеличават, природата се съсипва катастрофално,поради замърсяване на подпочвените води с канцерогенни химикали. Стига трагедии!
115
0
 
5
 
! Отговори
стоян преди 12 години
абе в парламента има един ВЕЛИК хидроинженер,питайте го как да се оправят работите,водното огледало, цанков камък, сега вероятно мисли поредния си шедьовър в каскадното изкуство, да бе за ДОНОСНИКА сава,става дума.
114
0
 
4
 
! Отговори
никола преди 12 години
Българинът ще усети излизане от кризата едва в началото на 2013 г., информира "Труд,еййййййййййййййй, мекерета и *** от от 135год. сме в постоянна криза и с най жестоката финансова дисциплина в Европа,не ни пробутвайте тези лъжи и заблуди.
113
0
 
7
 
! Отговори
Бонус преди 12 години
Колко бонуси са получени от длъжностни лица, през всичките тези години, откакто е напукана, станала опасна, стената на яз. "Иваново"? Сега им се полага да потъркат дълго време затворническите нарове, ако сме станали европейска държава.
112
1
 
9
 
! Отговори
lll преди 12 години
"експертът по международна сигурност Алекс Алексиев." - Това някаква нова наука ли е бе? Международната сигурност?!*** и Пульо вече са експерти по нещо и почнаха да дават меродавни мения. *** смеха!
111
0
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Много от язовирите след падането на соца бяха дадени *** мутри да ги стопанисват. Само че стопанисването означава поддръжка. Ама мутрите не знаят какво значи това.Помните ли преди няколко години такава една мутра, собственик на язовир, не даваше вода на хората да поливат, но след като започнаха дъждовете и язовира тръгна да прелива, просто ги издави?
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Джугана ще запали и в това състояние и положение не като Кугарите
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Економистът - специалист по Економика. Вземете ме да пиша при вас, да не се излагате повече. Завърших в чужбина, а работа няма...
108
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
142,Иван Костов си го пазим в резерв .След Б.Б.,все някой трябва да оправя бакиите,нали?
107
0
 
4
 
! Отговори
До № 142 преди 12 години
1, спестяванията в банките са на бюджетни служители, не са на частния бизнес. Какво е това нищо изградено? Поогледай се! Още една България беше изградена, особено в последните 11-12. Той, Костов е лектор на РК на БКП "Васил Левски", бившият V-ти и парите са в съратниците му! СоциализЪмът не си е отишъл, защото още едни хора са по-равни от другите хора. За това стават тези трагедии, заради социалистическото неравенство! Ако виновните длъжностни лица бяха съдени, това нямаше да се случи!
106
0
 
3
 
! Отговори
До № 142 преди 12 години
1, спестяванията в банките са на бюджетни служители, не са на частния бизнес. Какво е това нищо изградено? Поогледай се! Още една България беше изградена, особено в последните 11-12. Той, Костов е лектор на РК на БКП "Васил Левски", бившият V-ти и парите са в съратниците му! СоциализЪмът не си е отишъл, защото още едни хора са по-равни от другите хора. За това стават тези трагедии, заради социалистическото неравенство! Ако виновните длъжностни лица бяха съдени, това нямаше да се случи!
105
3
 
28
 
! Отговори
1 преди 12 години
Нали искахме капитализъм,ей го на... Всичко мина в частни ръце и парите секнаха.За 22 г. няма нищо изградено,само се граби.Да питат Иван Костов къде са кинтите от приватизациите като реват, че няма пари.
104
12
 
7
 
! Отговори
Ясно преди 12 години
ало 135 , какво ми говориш за опозицията ?? Ако това се бе случило при Станишката ,той не само ,че нямаше да отиде на място да държи нещата под контрол ,а изобщо спасителната акция нямаше да е така мащабна и жертвите щяха да са повече ,поради забавените им реакции.Плюете ,плюете, заслужавате марди като БСП да ви управляват,тогава ще се чудите от къде ви е дошло
103
0
 
9
 
! Отговори
До № 126 преди 12 години
Тоти, след ликвидацията на ТКЗС и АПК микроязовирите преминаха във владение на "Напоителни системи". Имаше и строящи се микроязовити, от "Агровод инвест", още не предадени за експлоатация. Тези "напоителни системи" не знаят кой са им активите, язовирите, но да искат баснословни цени за водата, можеха.