Спрете ACTA или ние ще я спрем!

Хиляди излязоха на протести, за да бранят свободата в интернет
Обновена: 11 фев 2012 15:33 | 11 фев 2012 12:58,
462

Снимка: Булфото

България стана част от световния ден за протест срещу споразумението АСТА в повечето европейски държави. Хиляди граждани излязоха на протест в цялата страна. 

ACTA разбуни духовете в целия свят заради опасенията, че международното споразумение за защита на интелектуалната собственост значително ще ограничи свободата в интернет.

В София протестиращите се събраха пред НДК, откъдето тръгна шествието.  То премина през бул. "Витоша", покрай  Съдебната палата и покрай президентството през пл. "Независимост" и по бул. "Цар Освободител".

Присъстващите издигнаха лозунги с надписи "Не на АСТА",  "Стоп АCТА", "Спрете ACTA или ние ще я спрем". На всички участници бяха раздадени хартиени маски на хакерите от движението Anonymous.
 
Според различна информация в протеста в столицата са се включили между 5 и 8 хиляди души. 
 
Освен в София, протести са организирани в още 15 града у нас, сред които Варна, Бургас, Велико Търново и Русе. 
 
АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството.

Мнозина обаче подозират, че зад така обявените цели на АСТА обаче стоят други намерения. Според редица експерти то се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет. 

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

Още по темата

Ако обменът на данни не бъде прекратен, доставчикът или потребителят могат да бъдат глобени, а при системно нарушение пратени в затвор.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков вече заяви, че подписът на страната ни под АСТА е със „симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва. 

Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители, каза министърът и даде примери с оплаквания от наши производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

Поддръжниците на споразумението твърдят, че то е необходимо, за да се защитят правата на артистите.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още по темата: протестACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
0
 
0
 
! Отговори
Бай Жеко преди 11 години
Понеже светът се управлява от извратеняци - това са плодовете от управлението им : хаос, конфликти,войни.АСТА е частен случай - разделяй обществото и му гледай сеира.Ако хората са малко умни няма да се хванат на уловките на извратеняците.
384
0
 
0
 
! Отговори
AвторVsАСТА преди 12 години
Ако някой иска да продава информацията, с която разполага, то е свободен да го прави.Никой не може да бъде задължаван да НЕ РАЗГЛАСЯВА свободно и безплатно информацията , с която разполага. Това може да се случи само в корпоративна диктатура като САЩ."Не" на "авторски"те права в притежание на "не-автори"Не на цензурата в Интернет, да на Свободата на СловотоАСТА е опит да се "американизира"Европа. "СПИРАНЕ" не значи "ОТЕГЛЯНЕ" ТрайчоТ. се опита да ни ИЗМАМИ !Протест срещу това на 25 02
383
6
 
1
 
! Отговори
mpetrov преди 12 години
Някой от вас чел ли е целия документ за ACTA? НЕ подкрепям ACTA, но съм ЗА ценните неща в интернет да имат някакъв поне минимален контрол съобразени с възможностите на потребителите. Не искам *** и пульо да свалят филми и музика от Интернет да ги записват и да ги прерподават. Не искам торент сайтовете да печелят от реклама само защото са посещавани заради безплатните торенти. Четете преди да протестирате: pmd-studio/downloads.php?id=27
382
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Министърът признава, че българското общество не е готово да приеме механизми, които създават съмнения за посегателства срещу свободата на изразяване и свободата в Интернет.
381
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bivshite EKS pirati koito ograbvaxa sveta si mislexa 4e samo te mogat da piratstvat sled kato Si Ozakoniat vsi4kite Krajbi kakto na tiax im e Udobno ama az SMIATAM 4e toia pat neshto sa se obarkali mnogo jestoko
380
0
 
0
 
! Отговори
DO 455 преди 12 години
Samo 4e ima edno Oba4e da ne kazvam i pove4e
379
0
 
12
 
! Отговори
pirat преди 12 години
Пиратството е свобода!!!НЕ НА ACTA
378
0
 
6
 
! Отговори
към 454: вече имаш ч преди 12 години
към 454: вече имаш чип, даже няколко - оня дето е в джоба с джиесема - всеки джиесем има "чип", с който те подслушват в режим бейбифон, дори да си "изключил" телефона, което е лъжа, защото джиесема заспива и се събужда, като събуждането може и по команда от централата, без да разбереш. само извадена батерия го изключва, ама за това е нужно елементарно познание по физика - дали има или няма електрозахранване. отново, никой няма нужда да Ти имплантира чип, защото си си го вкарал сам - в джоба!!!
377
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ne na AKTA stiga s taia TIRANIA za smetka na nas ima Xora kadeto stanaxa MULTIMILIARDERI iskat da ni otnemat i poslednoto koeto ni ostana Svobodata na Slovoto daje mislia 4e v skoro 6te ni instalirat po nikoi 4ip za da ni ograni4at i v MISLENETO zaradi texniat ERROR V SISTEMATA
376
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
avtorski parava shte vidite vie edni avtorski LALADJIIII
375
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Az takiva zashtitnitsi na AKTA gi iskam vsi4kite v moia diapazon da gi nau4a kvo se kazva krajba na inernet ne moi im stignat zaplatite samo da si plashtat na operatorite i ako e taka to az bez skorost she gi ostaviam za dva 4asa
374
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
как така някой ще ме принуждава да си купя нещо без да съм го тествал..АЗ КОПУВАМ...--------Никой не те принуждава да КОПУВАШ нищо.Ти си мислиш, че някой е длъжен да ти дава да "тестваш" нещата за без пари.
373
1
 
5
 
! Отговори
el преди 12 години
Една от компаниите зад създаването на аста е монсанто....ето какво ни готвят: гледайте патент над прасето в youtube.Фермерите ще трябва да плащат такса патент за всяко родено прасенце !!Накъде отива този свят.....
372
1
 
4
 
! Отговори
посредниците печелят преди 12 години
акта пази печалбите на посредниците, вместо на авторите и изпълнителите. посредниците, които след акта ще следят още по-лесно всеки джиесем отвсякъде. по колко джиесема имате сега? време е да прочетете "1984" на джордж оруел, за да видите към какъв бляскав свят ви водят.
371
1
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
444Да плащам за ползването на нета - ти наред ли си? На кой да плащам?
370
1
 
7
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Въпроси към Кунева и Трайчо, които по един или друг начин са свързани с АСТА : Ако цитираме Ботев и Вазов , това прави ли ни престъпници ? /А да не би някой от нас да е платил авторски права на Ботев и Вазов , за да ги цитира ? / Ако не цитираме Ботев и Вазов , това означава ли, че не сме родолюбци ?
369
1
 
5
 
! Отговори
до 444 преди 12 години
Тоя па аз нямам пари за хляб за музика ще плащам я се гръмни бе
368
1
 
4
 
! Отговори
Без значение преди 12 години
не на АСТА !! , иначе пушката е двуцевка и има МНОГО патрони !
367
1
 
9
 
! Отговори
Hard Techno преди 12 години
Абе вие сте много прости хора които сте за АСТА !!! Кво ще арестувате 6 милиарда ли :D
366
1
 
8
 
! Отговори
ССС преди 12 години
Заради залухавите артисти и корпорации ще развалят и интернет-продавайте тъпите си филми,музика,книги някъде извън нета-ИНТЕРНЕТ Е СВОБОДНА ЗОНА НЕ НА АСТА