Минаването на "Бърза помощ" към тел. 112 доразруши системата

Преглед на печата за 16 февруари 2012 година
16 фев 2012 07:20, Елка Василева
35
Минаването на "Бърза помощ" към тел. 112 доразруши системата
Снимка: архив, Булфото

"Няма вече "Бърза помощ", пише в анализ на в. “Сега”. “Свиквайте. Системата едва креташе, а минаването й към тел. 112 окончателно я разруши. Който смята, че все още има "Бърза помощ" в България, просто защото е абсурдно да няма, значи е израснал с мисълта, че държавата е длъжна да гарантира националната сигурност на гражданите си и явно е раждан преди 1980 г. А който смята, че липсата на адекватна спешна помощ се дължи на работещите в тази система, е напълно заслужил нивото на медицинска услуга, която те ще му предложат. Причините за колапса на центровете за спешна помощ са отдавна известни и също толкова отдавна никой не прави нищо, за да подобри състоянието на тази система”.

Константин Пенчев, национален омбудсман, казва пред "24 часа": "Изборът на лекар е рекет, а не право на пациента. За болния най-важното е кой и как ще го лекува. Това е основна медицинска услуга, а не допълнителна, че да се заплаща. Докторите трябва да са адекватно заплатени, а гражданите - адекватно лекувани. Изненадан съм от бързата реакция на здравния министър и депутатите от ГЕРБ", споделя омбудсманът на републиката.

"Орязват малките общински болници", е водещото заглавие на "Дума". Приеха закон, който нито една парламентарна група не харесва. Изискването за минимален брой болнични легла, които трябва да имат лечебните заведения, може да унищожи десетки малки болници, заявиха депутатите от опозицията. Тази идея може да се окаже и противоконституционна, коментираха и от ГЕРБ, и от опозицията, и припомниха, че преди време ВАС атакува подобна теза на здравното министерство.

Дори здравният министър Стефан Константинов декларира, че е готов да се откаже от текстовете, понеже не били основната цел на законопроекта. По думите му най-важни за реформата в здравеопазването са текстовете, свързани с приемането на Националната здравна карта: тя ще определя колко болници ще има в различните области. НЗОК ще има възможността да сключва договор с максимален брой болници. Очаква се да се намали броят на болниците, които получават финансиране от касата.

Няколко дни след като се разбра, че януарските сметки за парно са скочили драстично, икономическият министър Трайчо Трайков настоя ДКЕВР да провери цялата верига от производството до разпределението на топлинна енергия, включително системата за дялово разпределение, информира "Сега". "В рамките на една топлофикация има различни сметки. На някои драстично са увеличени, а на други с малък процент. Когато е налице такова разминаване, има проблем", категоричен бе министърът.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че причината трябва да се търси в разпределението и в топлинните счетоводители. От енергийния регулатор побързаха да се дистанцират от евентуални активни мерки срещу големите суми за топлото. Институциите си прехвърлят вината за рекордните сметки за парното. По този повод депутат от ГЕРБ предлага задължително въвеждане на дистанционното отчитане и монтиране на термокамери от топлинните счетоводители, като мярка срещу кражбите на топлоенергия.

Енергийно обвързана е и темата на "24 часа", която резюмира: "Студът и снегът ни струват почти 1,2 млрд. лв." 1,1 млрд. лв. са изхарчени за ток и парно, 20 млн. за въглища и дърва, 50 млн. за чистене на пътища. Ако едно домакинство премине на газ, подаряват му 3000 лв., оповестява ежедневникът. Това става само срещу молба. За целта са предвидени 10 млн. евро от международния фонд "Козлодуй", обясни енергийният министър Трайчо Трайков. Преминалите на газ ще доказват инвестицията с първите си сметки. Схемата ще е насочена към жителите на 28-те града у нас с най-висока запрашеност. Сред тях са София, Перник, Бургас, Плевен. "България изостава критично по газификацията на домакинствата. В момента едва 2% се отопляват със синьо гориво. Искаме да станат 30 на сто", каза министър Трайков.

"Телеграф" анонсира: "Парното иска да ни изсели" - тези, които не могат да плащат, да си продадат имота - даде скандален съвет Огнян Димитров от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.

Държавата забрани на частния бизнес да пенсионира служителите си, събрали стаж и възраст, но "забрави" да въведе тази реформа за чиновниците, алармират експерти по човешки ресурси пред "Труд". От няколко дни са в сила поправки в Кодекса на труда, според които работодателят няма да има право да освобождава по свое усмотрение хората, навършили пенсионна възраст. Това ще става само ако те пожелаят. Мярката е в унисон с европейската концепция за активно стареене - човек сам трябвало да прецени до каква възраст е трудоспособен.

"Парите са най-малкият проблем пред младежите с увреждания", обяснява пред "Новинар" Марина Стефанова, програмен директор на фондация "Каузи". "Трудно може да се говори за предприемчивост в област, в която младежите се третират като неравноправни, "специални" или различни по някакъв начин. Получава се разделяне
на две общности - тази на хората с увреждания и тази на хората без. Нужни са ни повече оптимизъм, подкрепа от институциите и кураж", изброява г-жа Стефанова.

Европейската комисия (ЕК) е започнала проверка за недопустима финансова помощ от страна на българската държава към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от писмо на Главна дирекция "Конкуренция" на ЕК до постоянното представителство на България в Брюксел от 21 декември м. г. В документа, с който "Труд" разполага, се посочва, че страната ни трябва да отговори на 13 въпроса за отношенията на държавните фирми с КТБ в срок от 20 работни дни.

ЕК е предприела разследване по анонимен сигнал, че огромна част от парите на държавните компании са депозирани в КТБ, изпратен в Брюксел още през есента на 2010 г. От писмото става ясно, че комисията почти през цялата минала година е събирала информация по въпроса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
23
 
! Отговори
мами преди 12 години
Болниците потънали в дългове към фирми те Господата си разпределят бонуси това ако не се казва помиарщина здраве му кажи. Оправдания че пари се насочвали към Спешна помощ обяснения от министъра ни в клин ни в ръкав" Къде го удряш къде се пука."
10
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
системата се разруши още с идването на герб,последствията ще са дълги и жестоки.
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
""България изостава критично по газификацията на домакинствата. В момента едва 2% се отопляват със синьо гориво. Искаме да станат 30 на сто", каза министър Трайков." - какво тогава ревът за цената на газа - то няма никакво потребление в България!
8
2
 
45
 
! Отговори
1313 преди 12 години
@2 :обаждане за спешен случай - от другата страна е човек, който първо не познава София и , ако не обърка адреса, праща линейка от другия край на града а не от най близкия спешен център( визирам София, защото тук живея), който няма бегли познания по медицина ( преди можеше да се спаси човешки живот само с насоките, които дежурния на линия може да ти даде докато чакаш линейката) и не е нищо повече от телефонист!и ако в резултат умре мой близък човек дали ще ми пука че следят обажданията?112=фарс
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами така си е.Не можЕ хора които нямат грам знания по медицина да преценяват кое е спешно и ко е не е.Преди на 150 поне ратоах мед.лица.И ако не друго преценяваха реално или даваха поне съвет какво да се прави.А тези освен езици и приемането на сигнали нищо не знаят да правят!Не бяхме готови за този телефон , по-точно пресонал за телефона не беше подготвен предварително!
6
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ГЕРБ доразруши България ! Най-некъдърни управници от 1330г. на сам .
5
1
 
29
 
! Отговори
Пожарникар преди 12 години
А че 112 е грешна структура, грешна е! В нея работят много лица, на които не им е проведено необходимото обучение и те не могат да различат истински, спешен сигнал, но това са подробности! Всичко се разпада... ЗИЛ-ът тази сутрин пак не пали! Татра 148 е извън строя, а за Шкодата няма гориво! Днес не разчитайте качествено на нас!
4
2
 
26
 
! Отговори
Пожарникар преди 12 години
Оказа се епелептик! А знаете ли какво стана с ченгетата? Накзаха ги, защото са карали лице, което не задържано с патрулката! И какъв е извода?! Без значение... Извод няма! 112 уби СМП!
3
4
 
23
 
! Отговори
Пожарникар преди 12 години
По презумпция уважавам труда на всички работещи в сферата на сигурността, но "Спешна помощ" никога не са ми били любимци... Преди 4 години станах свидетел на човек лежащ в една локва и не мърдащ. Звъня в СМП и какво ми отговарят "Няма такъв случай!". Обаждам се на ченгетата, идва една патрулка взема човека и го кара в болницата. А то какво се оказва: преди този човек е имало някакъв пияница на същото място.На СМП не им се занимава с пияндета... А този дето го закараха с патрулката умря в болница
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе да
1
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе я среден !Минаването на спешната помощ към 112 най-сетне я направи спешна , защото обажданията се следят. Вече не може всеки със сърбящ зад*ик да звъни и да използва екипите , докато истински нуждаещи се от спешна помощ хора са оставени на произвола.