Дават скандалната шефка на Агенцията по вписванията на прокурор

Погват Виолета Николова заради получения огромен бонус
Обновена: 23 фев 2012 14:27 | 23 фев 2012 07:00, Красимир Ангелов
149
Дават скандалната шефка на Агенцията по вписванията на прокурор
Драмите с раздаването на бонуси продължават. Снимка: Dnes.bg

Освободената от длъжност шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова най-вероятно ще бъде предадена на прокурор за престъпления по служба заради скандалните бонуси, които си е раздала през последните шест месеца на 2011 г., съобщава"24 часа".

Изчаква се обаче първо да приключи вътрешният одит на агенцията, за да бъде решено какво да бъде предприето срещу Николова.

Най-вероятно тя ще стане клиент на Софийската градска прокуратура, тъй като отсега е ясно, че с бонусите, които си е раздала, е извършила престъпление по член 282 от Наказателния кодекс, касаещ злоупотреба със служебно положение, коментира източник от правителството, цитиран от изданието.

Той бе категоричен, че през последните шест месеца на 2011 г. Виолета Николова сама си е определяла сумите за допълнително материално стимулиране (ДМС) към заплатата.

Това обаче е абсолютно незаконно според наредба от 5 ноември 2004 г. -  документ, който определя реда за раздаване на бонуси в Агенцията по вписванията. Според документа бонус се отпуска само от министъра на правосъдието.

В последните 6 месеца на годината обаче Николова сама си е определяла размера на допълнителното материално стимулиране в противоречие с наредба номер 2 на агенцията.

Още по темата

От правосъдното министерство официално потвърдиха, че подписите на бившия правосъден министър Маргарита Попова стоят само под документите за бонуси на Николова за първите 6 месеца на годината. После изпълнителният директор на агенцията взема в свои ръце определянето на възнагражденията си, без да иска разрешение от министерството.

За юли и август Виолета Николова скромно си отпуснала по 5000 лева на месец към заплатата, а през септември - 7000. В началото на октомври шефката си подписала предложение да вземе 4000 лева, но още в края на същия месец си пуснала второ платежно нареждане за още 11 000 лева.

Така само за месец тя усвоила по собствено предложение цели 15 000 лева.

За двата последни месеца на годината Виолета Николова си е отпуснала по 8000 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
8
 
! Отговори
ААААААААААА преди 12 години
При Герб българското знаме никога не трябва да се вдига до горе, винаги трябва да е посредата защото сме постоянно в траур. Тези избИват стотици българи на ден. БЪЛГАРОУБИЙЦИ
27
1
 
21
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Всички държавни служители да върнат бонусите. До лев!! Абсолютно всички, а началниците им на прокурора. Това е наглост, не може Дянков да ни проглушава ушите че няма пари, че 13 заплата е невъзможна и още куп глупости се ръсят от устата му, а в същото време неговите секретарки /да, за мен всички чиновници са си реално едни секретарки/ да взимат бонуси за това че цял ден бистрят клюките. Мнго мълчим, мноооого!!!!
26
5
 
12
 
! Отговори
bolka преди 12 години
Б. Борисов тръгна с хубави намерения, но "дребните и не толкова дребни камъчета" го препънаха. И сега гаси проблемите като на пожар. Не му е лесно, защото те ни затрупват като лавина, все по-голяма и неконтролируема.Трябва да спрат "партийните назначения" като се започне от върха. Тотална смяна на хората с властови позиции, показали алчност, некадърност и некомпетентност. Без шуробаджанащина. Не трябва да се отлага.Не народа, а именно тези хора провалят иначе една добре замислена политика.
25
0
 
3
 
! Отговори
Ключа за бараката преди 12 години
четири са компонентите, които формират крайната цена на медикаментите у нас цена на производител, надбавки за търговците на едно, надбавки за търговците на дребни и ДДС. Така например, при едно лекарство, което е със стартова производствена цена 10 лева, накрая в аптеките се търгува около 16 лева. Така излиза, че над производствената цена лекарството се оскъпява е с над 50% от първоначалната цена, като ДДС е елементът, който най-много утежнява новата цена на лекарството.
24
0
 
17
 
! Отговори
Срамуваме се от вас! преди 12 години
Всичко ли е прогнило в тази държава? Да вземат наведнаж да кажат кой ръководител колко е присвоил, да го уволнят, похвалвайки го за добрата работа и да свърши! А най-добре да съобщят кой НЕ Е ПРИСВОИЛ ПАРИ, ако има такъв, че да го славим в песни. Толкова е отвратително, толкова е унизително да живеем в такава държава, че повече не може да бъде!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Госпожо Николова, няма място за притеснение, обещавам като ви вкарат в сливенския затвор всяка седмица да ви нося пържолки да поддържате сочните бузки, и разбира се по някоя краставица:)
22
2
 
12
 
! Отговори
АААААААААА преди 12 години
При управлението на Герб гробищтните паркове утроиха размера си, погребалните агенции не смогват в бизнеса си, и не само възрастни хора а все повече млади и деца си отидоха от скапаното здравеопазване от мизерията от глада. От 7 000 000 българия е сигурно вече 4 000 000 от които 2 000 000 ***
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
21, ами предвидливо почнаха от там, нямаме и армия вече - погледнете ни военния министър на кво прилича, и няма кво да питате за армия
20
0
 
6
 
! Отговори
новинар преди 12 години
България - страна с хубав бюджет и мизерни заплати....!!!!Имиджът на България в чужбина не се е променил съществено, макар че от пет години насам страната е в ЕС, констатира германският журналист Маркус Фрюауф в обширна статия, публикувана на страниците на в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Авторът изброява добре познатите слаби места: корупция, проблеми в правораздаването и неефективна публична администрация.Съществени промени и подобрения не се случиха и след 2009 година, когато на власт дойде Бойко Борисов, макар че премиерът обича да представя страната си като отличник по бюджетна дисциплина. Иначе балканската страна има най-ниските данъчни ставки, както и най-ниските заплати в ЕС. А с държавен дълг от 16% и бюджетен дефицит от 2,5% от БВП България може да се похвали с един от най-добрите бюджети в ЕС.Затова пък финансовото поведение на длъжниците сред българските държавни предприятия не може да се нарече образцово, пише Маркус Фрюауф и припомня историята около германските мотриси за БДЖ, които бяха доставени от "Сименс". Българските железници прекратиха обслужването на задълженията си (за повече от 100 милиона евро) към германската IPEX-Bank, финансирала покупката на 25-те мотриси, поради което банката си ги поиска обратно.
19
0
 
18
 
! Отговори
Желев преди 12 години
Плащайте хора,данъци,налози, такси,глоби.Нека да им отворим работа на тия горе.Нека видим как ще си ги разделят.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата просто плаче за военна хунта. Но де ги военните?
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя който ги е назначавал тея двете, той е за площада, щото махна тея, слага следващите, след 3-4 месеца пак ще се разввони, сега само леко проветриха, нищо повече
16
0
 
19
 
! Отговори
По китайски преди 12 години
Тази и шефката на Здравната каса да ги оставят на площада пред Народното събрание. За десетина минути ще им покажем как се крадат пари от най-бедното население в Европа.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
огледайте статистиките по сайтовете на министерствата, то се вижда с просто око, сравнете резулттаи от преди 3-4 г. с днешните ... даже не са си направили труда да ги "пооправят" малко, щото и от това не разбират явно... целенасочено задушиха всичко , което можеше да произвежда нещо, търговията замря съвсем, външната имам предвид, просто четете, бе хора, и ако можете да мислите , мислете... иначе успешно ще си играете ролята на кученца, дето от време на време им подхвърлят по някоя пържолка
14
0
 
13
 
! Отговори
8045 преди 12 години
Човекът е обществено животно.Обществото е изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се връща към него.Политиците умеят да говорят дълго без да кажат нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.В парламента половината от депутатите говорят за неща, които не разбират, а другата половина не разбира за какви неща се говори.Обещават ли Ви да превърнат мечтите Ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността Ви в мечта.По-добре е да паднеш на лешоядите, отколкото на политици.Първите ядат мъртвите, а вторите живите.В Индия никой не знае броя на свещените крави, а у нас броят на свещените ***.Който изгуби Честността си, не може повече нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък нищо.Всичко само се изменя и нищо не се губи.Усмихвайте се... Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
13
1
 
15
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
това "поне" ни изяде главата пред последните 22 г. всяко следващо куцо кьораво или сакато ни се струва "поне" не толкова лошо, а не доброзаобиколиха се с измета на нацията, как ще видят останалия материал какъв е точно ? имаме купища интелигентни и добре образовани хора, с по две и повече висши (ама не само на хартия) образование - къде са те ? никой не ги ще, щото могат да мислят, и не стават за пешки, там е проблема
12
0
 
14
 
! Отговори
bolka преди 12 години
до 13 - кадри има, и то способни специалисти! Само че те не могат да достигнат на високи позиции, защото не са предани на определена партия и отстояват собственото си мнение. Защо да си кривим душата - назначенията по върховете стават на принципа "наш човек", последният пример е Харизанов. Тези, които са го предложили и одобрили, да не би да не са знаели, че той няма ценз и познания за тази длъжност??!!Трябва да се внесе яснота как стават назначенията и да се наблегне на професионализма!
11
3
 
13
 
! Отговори
АААААААА преди 12 години
До 12 Никога не се е крало толкова нагло, мутренски и в такава криза. Това са само явните озаконени от самите тях си обириа представете си колко рушвети и кражби има по другия начин, тези кражби стават със знанието на цялото правителство, от премиер до президент всички. Представете си във всички институции по няколко милиона. Това са милиарди левове от едва дишаштия народ
10
16
 
10
 
! Отговори
Do 16 преди 12 години
Айде стига си ревал, бе!Когато Бойко каза, че в България вече е останал лош материал всички подскочихте, как може така да обижда българите.Разбира се, че няма кадри в България.Сега- били некомпетентни.А преди на комунистите кадрите много компетентни и честни ли бяха?Там дори и не разбирахме за бонусите, които си раздаваха, а дори и да разберяхма, никой, по никакъв начин не ги санкцонираше.Излизаха, мазнеха се и увъртаха.Бойко поне ги уволнява и дава на прокуратурата.
9
12
 
11
 
! Отговори
аха преди 12 години
до 9! аз поне виждам разликата от преди! тогава пак се е крадяло, ама никой не научаваше и никой не беше уволняван и съден за това! така че за мен сегашното положение е крачка напред! давай Бойко, изрини тая ***!!!