Дават скандалната шефка на Агенцията по вписванията на прокурор

Погват Виолета Николова заради получения огромен бонус
Обновена: 23 фев 2012 14:27 | 23 фев 2012 07:00, Красимир Ангелов
149
Дават скандалната шефка на Агенцията по вписванията на прокурор
Драмите с раздаването на бонуси продължават. Снимка: Dnes.bg

Освободената от длъжност шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова най-вероятно ще бъде предадена на прокурор за престъпления по служба заради скандалните бонуси, които си е раздала през последните шест месеца на 2011 г., съобщава"24 часа".

Изчаква се обаче първо да приключи вътрешният одит на агенцията, за да бъде решено какво да бъде предприето срещу Николова.

Най-вероятно тя ще стане клиент на Софийската градска прокуратура, тъй като отсега е ясно, че с бонусите, които си е раздала, е извършила престъпление по член 282 от Наказателния кодекс, касаещ злоупотреба със служебно положение, коментира източник от правителството, цитиран от изданието.

Той бе категоричен, че през последните шест месеца на 2011 г. Виолета Николова сама си е определяла сумите за допълнително материално стимулиране (ДМС) към заплатата.

Това обаче е абсолютно незаконно според наредба от 5 ноември 2004 г. -  документ, който определя реда за раздаване на бонуси в Агенцията по вписванията. Според документа бонус се отпуска само от министъра на правосъдието.

В последните 6 месеца на годината обаче Николова сама си е определяла размера на допълнителното материално стимулиране в противоречие с наредба номер 2 на агенцията.

Още по темата

От правосъдното министерство официално потвърдиха, че подписите на бившия правосъден министър Маргарита Попова стоят само под документите за бонуси на Николова за първите 6 месеца на годината. После изпълнителният директор на агенцията взема в свои ръце определянето на възнагражденията си, без да иска разрешение от министерството.

За юли и август Виолета Николова скромно си отпуснала по 5000 лева на месец към заплатата, а през септември - 7000. В началото на октомври шефката си подписала предложение да вземе 4000 лева, но още в края на същия месец си пуснала второ платежно нареждане за още 11 000 лева.

Така само за месец тя усвоила по собствено предложение цели 15 000 лева.

За двата последни месеца на годината Виолета Николова си е отпуснала по 8000 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя и предишната шефка на АВ беше дадена на прокурор, ама нищо не излезе, знаем как действа правосъдието за "наши" хора.
47
3
 
15
 
! Отговори
123 преди 12 години
НА ЦВЕТАНОВ ПЛАТЕНИТЕ МИЛИЦИОНЕРЧЕТА ЗАСТЪПВАТ В 08.00 ЧАСА, ДОКАТО ВКЛЮЧАТ КОМПЮТРИТЕ СЛОЖАТ ФУРАЖКИТЕ , ПОМИСЛЯТ КОЛКОТО МОГАТ СТАВА 09.00 ЧАСА И ЕТО ГИ ЗАПОЧВАТ С ИДИОТЩИНИТЕ СИ.
46
0
 
12
 
! Отговори
до 49 преди 12 години
Прочетох го! Направо е страшно! Защо този *** е на свобода?
45
2
 
19
 
! Отговори
калоянчо преди 12 години
В държавата на ***, ***, *** и откровените крадци е така...Значи в Закона за ТР е записан % от приходите да се дават като бонус.Ами тогава да запишем % от данъците да се дават на НАП, а % от откритите кражби да се дават на полицията.Докторите да могат да искат % от дохода на лекуваните.А на Бойко - направо 25% от държавния бюджет. Да не мъчи завалията да ги изкара с комисионни.Поне всичко ще е законно...
44
7
 
7
 
! Отговори
чакам преди 12 години
Парното ще поевтинее, когато Вальо - топлото върне милионите. Газта ще поевтинее, когато Р. Овч. върне милиардите от неволно подписания братски договор. Доларът ще поевтинее, когато М. Велчев върне "умните си" финансовите операции. и ....
43
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 12 години
Ааааа това гейче платено hagen е пак на смяна. За тебе няма ли почивка бе милиционерче просто, не вижда ли шефа ти Цецо че е безмислено и никой вече не ви се връзва на опитите за манипулация. Колко ти е твоя бонус сподели с нас
42
2
 
2
 
! Отговори
Shark преди 12 години
до 35. Ти думичката "Всички" как я разбираш. Или да започна да изреждам поименно. Или си от получилите бонуси. Кото казвам всички значи всички, и Първанов, и Ананиев и Мананиев, и ТИ!
41
4
 
3
 
! Отговори
БОЙКО, преди 12 години
Изчисти тази гнилоч колкото може по-бързо и безжалостно! Бъди мъж! Не им позволявай да погубват добрите ти намерения, усилията ти и надеждите на цял народ! Иначе след време ще идентифицират и тебе с тях. Помисли си, това са престъпници и тяхното поведение е пир по време на чума. Закони има, просто ги приложете!
40
0
 
5
 
! Отговори
Oстап Бендер преди 12 години
Душичка...
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и Тиквата пак ли не е знаел? А ако не е знаел защо изобщо е мин. председател? Че той и преди си риткаше топка!
38
2
 
17
 
! Отговори
депутат преди 12 години
За какво ни е държава, като си имаме ГЕРБСметната палата разреши на партиите да бъдат касички - някой им дарява нещо, после те даряват на друг. Утре ще си купят депутати, футболни клубове, банки...За какво става думаДържавата директно налива милиони (от нашите пари, на данъкоплатците) в партийните каси по силата на т.нар. партийна субсидия. После - след шумни PR акции партиите даряват част от тези пари на болни деца или на потопени села. Телевизиите показват скърбящи пенсионери... Цветан Цветанов идва при тях, облечен с екип на спасител, и свойски им шепти: "Снощи... решение... ПП ГЕРБ... 1 милион!" "Всичко ще се оправи. ГЕРБ мисли за хората". Партия благодетел! Старецът с издавените прасета просълзено благодари на Цветанов, не на министъра на вътрешните работи.Само ГЕРБ дарява, само ГЕРБ мисли за хоратаТук няма държава, но има Партия. ГЕРБ!На всички упреци умните глави от ГЕРБ ревнаха хорово: "Нима е лошо да се даряват пари на нещастните хора?" Разбира се, подобен въпрос няма нищо общо с повдигната тема. Никой не пречеше на ГЕРБ да обяви кампания сред милионите си симпатизанти, които за ден-два да съберат огромни суми за каквато и да е добра кауза. Кой пречи на Бойко Борисов и Цветан Цветанов да дарят на село Бисер 5 милиона от членския внос на ГЕРБ примерно? Никой. Но да правиш дарения веднъж на три месеца (когато идва държавната ти субсидия), и то за неща, които правителството, което си излъчил, е трябвало да направи, но не е, това вече не звучи никак благородно. Звучи като евтин популизъм. Проблемът е, че това не е и никак законно.Точно на обратното мнение обаче е Сметната палата. Нейният шеф Валери Димитров издаде писмо индулгенция на ГЕРБ, в което има няколко твърде скандални постановки.Първата е свързана с обясненията на Димитров, че държавните пари, т.е. нашите пари, престават да бъдат наши, след като влязат като субсидия в партийната каса. Според Димитров това влизане в партийните каси води до две последици - първо, ние вече нямаме право да се интересуваме как се харчат тези пари и второ, партията може да си ги харчи "за своите си цели в политическия процес".С тези "партийни цели" Димитров въвежда ново понятие. Законът за политическите партии (ЗПП) не борави с такова. Чл. 29 от ЗПП урежда за какво могат да се харчат партийните пари: "За присъщи за дейността на партията разходи". Законът изброява няколко присъщи партийни дейности - за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия. От същия член става ясно, че партията може да купува и продава недвижими имоти. Нали е ясна огромната разлика между: "за своите цели" и "за присъщи разходи". Заличавайки тази разлика, Димитров дава право на партиите да вършат куп други подобни безобразия. Примерно, да даряват друг депутат (те и сега го правят с независимите депутати). От камбанарията на Димитров това е напълно нормално,
37
0
 
6
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
По темата за бонусите писах няколко пъти и това е последно. Нека получават бонуси с точно определен % обикновенните служители и преките им началници в: митниците за: предотвратена контрабанда, открити наркотици, увеличени митнически постъпления и т.н.; НАП-за разкрити данъчни престъпления, измами с ДДС, и т.н. И така във всяка институция , за която се сетите. А когато примерно бъде разкрите измама с ДДС същите тези служители да носят отговорност. А сега какво става? Бонусите в началниците.
36
0
 
17
 
! Отговори
12345 преди 12 години
Кой колко бонуси е взел личи по паркингите - служебните. Ако някой иска да гледа, да гледа
35
2
 
12
 
! Отговори
близко минало преди 12 години
Бонусите от последните двадесет години в размер по 2 000 000 лв. и повече, кой ще ги върне. В щатите има построени съвсем нови луксозни селища населени само от български "бивши" комунисти. Кога ще бъдат осветлени хората собственици на острови и частни самолети?.
34
0
 
15
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Има две графи за чиновниците- подкупни и неподкупни!!! Втората графа е празна !
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25 ААА добре си го написал ама поне да беше грамотно.Иначе губи смисъл и стойност написаното.Как може да напишеш ЩТ заедно, Тази латиница съвсем ви обърка!Имаме си буква Щ за таци цел!
32
6
 
6
 
! Отговори
hagen преди 12 години
До 30Забрави да попиташ и Първанов откъде неговият съветник К.Ананиев е взел бонуси за две години в размер на 380хил.лева.
31
0
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Тъпчо ти как го видя 16 като самия ти си 13ти номер. Това само един *** гербер може да го направи
30
0
 
7
 
! Отговори
someone преди 12 години
Е***си в каква богата държава живеем :))) Ами да дадат бонуси на обикновените работещи хора, на пенсионерите... даже да има бонус и за безработните роми (и те са хора, разбира се). Нека се дават бонуси (като на тази госпожа), а пък ние и без заплати ще караме...
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неизвестно на какъв циркаджийски трик се крепи все още страната ни. От всичко, което ежедневно ни се поднася като новина, би трябвало да следва, че в най-скоро време ще изгърмим като спукан балон. Само в паника при потъващ кораб мародерите започватда грабят каквото и колкото могат.