Цените на лекарствата може да бъдат свалени силово

За министъра на здравеопазването важно било мнението на премиера и ГЕРБ
Обновена: 26 фев 2012 19:42 | 26 фев 2012 19:30,
154
Цените на лекарствата може да бъдат свалени силово
Снимка: БТА

Ако с фирмите-производители на лекарства не се разберем по отношение на цените, има начин чрез промени в наредби силово да се свалят цените на лекарствата. Това каза в предаването „На четири очи" по Нова телевизия министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

По думите му подобни механизми са направили Испания, Чехия, Турция. Промените могат да включват замразяване на цените и намаляване с определен процент на стойностите им, добави министърът.

В следващите седмици той предвижда да проведе разговор с фирмите-производители за това на какви цени се продават лекарствата у нас. Според него те си дават много ясна сметка, че след като чрез рекламите си показват социална отговорност, то именно в тази насока ще намерим пресечна точка. Никой не ги кара да работят на загуба, подчерта Константинов.

Когато се иска оставка, трябва да се каже за какво е, каза още той. Иначе е ясно, че никой не се е родил на този пост. Министърът обаче е категоричен, че ако от кабинета му кажат „ходи си", той би го направил.

Още по темата
Константинов подчерта, че за него са важни мненията на премиера, ГЕРБ, както и колкото се може повече хора от обществото.

Илюзия е, че може да се работи спокойно в здравеопазването, смята той. Предишните правителства не са се впускали в много опити за реформи в здравеопазването, твърди министърът.

Имахме принципни различния по някои въпроси с Нели Нешева, отбеляза той. Нешева напусна поста си на председател на Националната здравно-осигурителна каса след разкрития за скандално високи бонуси, които е вземала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
3
 
! Отговори
Деян преди 12 години
Така си е опекъл нещата, че навсякъде му удрят рано! Медиите на Прокопиев например - да сте чули лоша дума от тях по негов адрес - пълно мълчание, братче! Не е честно така, да не говорим за медиите на Донев - Труд и 24часа - там към коментари трили, четох някъде! Изобщо - страхотна журналистика се развива у нас!
99
6
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
левите *** като искат да национализират нещо, винаги *** "монопол". продавали били по-евтино на комшиите ни. алооо, наивници да не сте в 5ти клас? всички нормални фирми го правят това, и не са длъжни да ви обясняват защо, просто го приемете. ако искате да молове, жисиеми, стоки в магазина, ще траете, колкото и несправедливо да ви се вижда. избора е или несправедлив бизнес, или никакъв, като не ви кефи капитализма, да не бяхте скачали по площадите 89та
98
0
 
5
 
! Отговори
Надя преди 12 години
И такива хора като Донев представят бизнес елита в България на тристранния съвет посредством КРИБ - срам за цялата държава!
97
0
 
3
 
! Отговори
До Пенчев Христо преди 12 години
Нито са слепи, нито са глухи, просто техният шеф Иво Прокопиев е заедно с този на "24 часа" и "Труд" Огнян Донев. Те са си бизнес партньори и просто си пазят едни други гърбовете. Както няма да видим в някоя от тези медии нещо лошо за единия, така няма да видим и в другите за другия!
96
0
 
9
 
! Отговори
ДиДи преди 12 години
фирмите-производители на лекарства са склонни да се съгласят за намаляване на цените , само Софарма създава пречки, защото тя има най-голям пазарен дял. Това прави още по-наложително въвеждане на по-ниски цени, така ще се премахне монопола в сектора.
95
0
 
5
 
! Отговори
Тимон преди 12 години
за да се развива един пазар, трябва да има адекватна конкуренция, а не една компания като Софарма да завладява цялата ниша и да ликвидира всички останали. Не може така. Хората трябва да могат да избират. Трябва да се свалят цените на лекарствата.
94
0
 
5
 
! Отговори
Пенчев Христо преди 12 години
Абе хора, вие хубаво пишете по темата, ама защо медиите на Иво Прокопиев - Дневник и Капитал нищо не отразяват по темата? Глухи ли са, слепи ли са, или просто правят медийно затъмнение в полза на Огнян Донев?
93
1
 
4
 
! Отговори
съвет преди 12 години
Константинов,кажи на твоя шеф ББ,че единственото,което трябва да се направи в тази държава е да се накарат силово българите да работят и да им се спре краденето
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" ЗА МЕН ПАЦИЕНТИТЕ СА СТАТИСТИКА" О. ДОНЕВ, ЦИТАТ!!!!!!!!!!! "Смъртта на 1 е трагедия, смъртта на милиони - статистика!" Й. В. Сталин - цитат!!!!!!!!!!!!! БЕЗ КОМЕНТАР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1 л. бензин в Турция е 5 лири - около 5 лв!!!!!! Т.е - предполага се, че потребителите могат да си го позволят! лекарствата там са по евтини от тези в БГ, където 1 лв бензин е около 2.71, което пак си е скъпо!!!! как д аго коментираме? Има една българска поговорка: Болният на леглото, босият в тръните!
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е един пример, какво става като се продават държавни компании като за последно! пример електроразпределителните дужества! Чехите да не са по прости, че си запазиха тяхното ЧЕЗ, а купиха и българското?! Една дуржавна компания купи друга такава! Това ако не е парадокс!!!! Благодарм на Н. Василев и Симеон - такива експерти!!!! И на Костов - че продаде Софарма! Приватозация на всичко - крилата фраза!!!!!!!!!!!!!
89
1
 
7
 
! Отговори
До 104 преди 12 години
Никакъв дефицит не може да се създаде - живеем в 21-ви век! ще се внясят лекраства от вън, ще са по качествени и по евтини!
88
1
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
идеята не е лоша. преди 25 години долара беше насила "свален" до 98 стотинки. хората обаче си го търгуваха почти открито на цена 5 лева, и никой дори не се възмущаваше. ако свалят насила цените на лекарствата, ще има пак черна борса, което е хубаво - черната борса не бачка с нзок, не иска рецепти, абе с една дума е свободна и лишена от бюрокрация. подкрепям идеята, нека се регулират цените
87
1
 
4
 
! Отговори
Pora преди 12 години
ДДС-то в никакъв случай да не се намалява - да се намалят огромните печалби на олигарсите!!! Всичко трябва да падне с поне 50-60%!!
86
0
 
3
 
! Отговори
Часника среднис преди 12 години
С умиление си спомням какви пачки накъртих с черна борса в началото на деведесетте. А дано сложат таван на цените, ще си припомня младостта!
85
3
 
2
 
! Отговори
Стар комунист преди 12 години
Хаха, че пробвате, че мърдате, пак на нашия че дойдете! Видяхте ли че само държавното регулиране става? Айде като ви мине мерака за пазарна икономика и смукане на американски ***, може да допълзите в краката ни да се помолите да ви измъкнем от батака. Веднъж сме го правили, пак ще го направим, ама тоя път ще искаме вярност и преданност повече от преди
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Внасяйте български лекарства от Турция, ако откажат да продават на същите цени в България.
83
1
 
1
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Д. Гяуров каза, че по отношение цените на лекарствата имало битка на лобита в ГЕРБ .Т. Дончева каза, че кръгът ' Монтерей ' и сега били във властта , като имали влияние и сред някои в БСП .Какъв извод може да си направим в случая ?
82
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Да де. Но в Чехия и другите страни са свалени силово цените на всички лекарства , а не само тези заплащани от НЗОК.Нали разбирате , че като свалят само тях, то производителите и дистрибуторите ще вдигнат цените на"свободният пазар"/аспирини, аналгини ,антибиотици и др./ и пак ще акумулират баснословни печалби. Все е тая.
81
1
 
5
 
! Отговори
Поп Сланинкьо преди 12 години
Ако от фармацефтичния картел в БГ успеят да докажат, че електроенергията, работната сила, консумативите и всичко останало за производството на лекарствата е по-скъпо от която и да е европейска страна, то тогава съм съгласен цените на лекарствата да запазят цените си.Не може при най-ниските заплати, при най-ниската себестойност цените да НАДМИНАВАТ европейските.Още си купувайте 24 часа и Труд.АНАТЕМА на всичките "бизнесмени" и "политици" - горко ни.Мир Вам.