Честваме 134 години от Освобождението

На 3 март 1878 г. България възкръсва на картата на Европа
Обновена: 3 мар 2012 11:33 | 3 мар 2012 08:39, Елка Василева
459
Честваме 134 години от Освобождението
Храм-паметникът Шипка. Снимка: архив, Булфото

България тържествено отбелязва днес 134 години от Освобождението от османско иго.

На 3 март 1878 г. около 17.00 ч. в Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, Русия и Османската империя подписват мирен договор.

Той слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Съгласно договора се създава автономно, трибутарно (плащащо данък) българско княжество с християнско правителство и народна милиция.

Българската държава възкръсва след близо пет века османско владичество. Площта й е над 170 000 кв. км. Границите й обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

Голяма като територия и население България обаче не влиза в сметките на Великите сили. Няколко месеца по-късно, през юни 1878 г. на Берлинския конгрес картата е прекроена и България е разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


459
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
3
 
! Отговори
трм преди 12 години
Братя българи още колко време ви трябва за да почнете да мислите за бъдещето, а не за миналото ?Не казвам да го забравите, докато 90% от съзнанието ви е свързано с това, дизела ще е 2,70
268
0
 
1
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Окей, продължавайте със самосъжалението и все в същия дух, скоро няма да ни има така или иначе.
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
336Това е смешно. Разумни хора да робуват на лозунги. Освен това, що ти не си промениш идеите а се опитваш да промениш другите ?
266
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит празник на сите българи!
265
1
 
0
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
333, там е проблема, припомни си какво пише на сградата на Парламента. Едва когато всеки го "декодира" едва тогава ще сме в състояние да го припомним и на госпожиците и господата вътре.
264
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
331Те някои хора дори на 50 си остават ***. Глупостта за съжаление не се лекува - до живот е. Съвет ако ми позволиш : Глей си живота и не се опитвай да променяш мисленето на другите.
263
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Честито! Ама защо така аз не се чуствам свободен? Вие как сте,широко ли ви е окола вратът?
262
0
 
1
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
327, аз съм създал семейство и имам дете на 4 години. Доста странно за "дечко" като мене не мислиш ли. И не нямам пари, събирал съм средства за да си позволим лукса поне за една вечер да почувстваме, че нищо не ни липсва.
261
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
325Точно така пич. Напълно споделям. Точно за това Съединението е националния празник, не 3ти март.
260
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
315Това твоето са тийнерджъски глупости. Създай семейство, деца, грижи се за тях, бачкай, печели пари, плащай данъци, спазвай законите. Ако всички правят така, няма да има проблеми.
259
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Турция в учебниците пише, че България е била по турско робство. Да се обади там някой да си сменят понятията. Да видите как ще ви се изсмеят. "Тя Османската империя е присъствала само за известно време (около 500 г.) в България, Гърция, Румъния, Албания, Сърбия, но не ги е владяла, т.е. те не са били роби." Е каква империя е тогава щом нищо не е владяла? Ааа да, то Османска империя не е имало. Някакви *** са се шляели насам натам.
258
2
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
До 280. Слагай ушанката с червената звезда и с шише водка в джоба и марш в Москва. Кой си ти бе, неуко същество да ме гониш от България. Не съм турчин, но съм попрочел повечко от теб, а съм и пообиколил повечко света. Това което го пиша е истина, а към руския народ имам добри чувства. Не харесвам вековния експанзионизъм на руската върхушка. Обичай си страната, а не се прекланяй пред чужда държава. Национален празник трябва да бъде събитие, което ние сами сме направили.
257
1
 
2
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
317 Покривам всички критерии да напусна тая страна и да си уредя живота. Предпочитам да остана тук и да се опитвам да променя нещо, ако ще и да не доживея да видя това. Вероятно ще си умра тук в мизерия, но ако съм променил на поне 1 човек мисленето, значи съм постигнал нещо.
256
0
 
0
 
! Отговори
bai ganq преди 12 години
е и сега какво
255
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турците също са под робство.Роби са на исляма.
254
0
 
1
 
! Отговори
do 279 преди 12 години
kato sme GORDI BYlgari za6to vseo6te ispolzvame turski dumi, gotvime jastia, mnogo ulici i tepeta sa s turski imena. kato se mrazi ne6to to se maha - kakto mavsoleia na G. dimitrov lenin i pr. Bylgarin - smes ot turzi, gyrzi, razni plemena preminali prez BG. za6to ne uvazavame vsi6ki nacii, a i mladoto pokolenie ne e vinovno za istoriata, no bai ganio si e bai ganio - kon s kapaci.
253
0
 
1
 
! Отговори
ВЕЧЕ преди 12 години
ви честитих празника по надолу и минах в друг блог ама реших да видя отзивите и се върнах-това което прочетох по надолу само доказва че освобождението не се е състояло и не знам какво празнуваме мисля си че е тодоров ден-или хората пишещи тук са много ниска прослойка или наистина населението което е останоло наистина е страшна тиня-иначе не мога да си обясня глупостите на този ден
252
3
 
2
 
! Отговори
генерал Жуков преди 12 години
Твърдо не е имало турско робство.Ето и мотивите миСега прочетох книгата ,,История на банатските българи,, издадена през 1938 в Тимишоара.В главата ,,Живота в старата родина ,, пише:,,Когато турците завладели България те пощадили българите защото искали някой да им плаща данъци и да им работи......сред турците имало и български управници наречени воеводи.,,В романа ,,Балканска поема,, на Димитър Яръмов /книга която притежавам отдавна но понеже е белетристика не и се доверявах/ също се споменава/под линия като научно уточняване/ за български воеводи до 1829. Те били управлявали санджаците заедно със санджакбейовете/явно като тяхни помощници/.Загатва се че към бейлербея в София може да е имало и българин като негов помощник отговарящ за българите.Българите наричали санджакбейовете ,,воеводи,, по същия начин като техните български еквиваленти.Българите имали своя армия,войнуците,своя жандармерия, мартолосите/само като илюстрация-през 1689 мартолосбашията Иве от щип командващ в мирно време 60-100 души българи християни получил заповед да събере 10 отряда от по 500-1000 души българи християни и да брани с тях София от австрийците/,свои гранични войски по дунава,свои боляри чиито ктиторски портрети са запазени и т.н.Паисий Хилендарски в ,,История славянобългарская,, пише/цитирам по памет/ В началото турците се отнасяли много зле към българите,но после лека полека българи и турци навикнали да живеят заедно ,но в днешно време турците пак се отнасят жестоко с българите,,.Той ясно различава три периода,завоеванието-когоато е имало големи насилия,после когато живеели добре и накрая когато турците пак започват насилия над българите.Подобна теория,но спрямо гърците развива и проф. Жорж Кастелан в книгата си ,,История на балканските народи,, която притежавам.Според мен за периода 1422/примерно/-1689/примерно/ не може да се говори за робство,за съвместно управление на България.Накрая ще обясня как са разбирали тогавашните хора думата,,робство,,.Може би сте чели ,,Записки по българските въстания,, на Захари Стоянов,когато той е заловен и го карат по затворите я има следната сцена.Един турчин от конвоя казва ,,Аз помня руските робове които карахме по време на кримската война,,.Иначе казано под робство българите разбират ПОДЧИНЕНИЕ.
251
0
 
1
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
310 Добре, дай предложение какво трябва да се промени. Аз също храня семейство, но не спирам да желая мисленето на българина да се промени. Тези, които навремето са се борили за Освобождението също са имали семейства да хранят, замисли се над това.
250
4
 
1
 
! Отговори
Васкес преди 12 години
Дано не се окаже вярна перифразата ми, предполагам че никога не сте я чували.,,О Шипка ти оказалась большая ОШИБКА.,,