Колега, хайде сега да видим кой е работил в ДС!

Комисията по досиетата разкри преподаватели, сътрудничили на службите
Обновена: 14 мар 2012 20:05 | 14 мар 2012 20:05, Красимир Ангелов
168
Колега, хайде сега да видим кой е работил в ДС!
35 преподаватели и ръководители в СУ са съдействали на ДС. Снимка: Булфото

Близо 40 преподаватели от три университета с принадлежност към бившите служби оповести Комисията по досиетата.

Проверени са над 400 души в СУ "Св. Климент Охридски", Икономически университет-Варна и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Проверката е била сред ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети, уточняват от комисията.

Във Варна са проверени 56 човека, само за двама от тях са с установена принадлежност към бившите служби.

От 339 в СУ са установени 35-ма с принадлежност, а от 24-ма проверени в Университета по библиотекознание и информационни технологии са установени двама.

Сред имената, които правят най-сериозно впечатление в оповестените списъци за Софийския университет, личат имената на кандидата за ректор на СУ на последните избори – проф. Валери Стефанов (с псевдоним Андрей Николов), ръководителя на катедра "Политология" във Философски факултет от 2007 г. до 2011 г. проф. Георги Карасимеонов (с агентурно име Явор), заместник-ректора на СУ от 2003 г. до 2007 г. проф. Георги Бакалов (с псевдоним Борис) и декана на Юридически факултет от 2006 г. до 2011 г. проф. Тенчо Дундов.

Няколко преподаватели пък са останали съпричастни към дейността на службите и след 10 ноември 1989 г.

Това са проф. Георги Карасимеонов, ръководителят на катедра "История на философията" във Философски факултет от 2007 г. Георги Каприев, ръководителят на катедра "Систематическо и практическо богословие" в Богословски факултет от 2004 г. до 2008 г. Димитър Киров, ръководителят на катедра "Физика на кондензираната материя" във Физически факултет от 2003 г. до 2007 г. Михаил Михов, ВИД ръководител на катедра "Общо, индоевропейско и балканско езикознание" във Факултет славянски филологии от 2009 г. до 2010 г. Румяна Станчева, ръководителят катедра "Романистика" във Факултет по класически  и нови филологии от 2003 г. до 2007 г. Стоян Атанасов.

Комисията е установила принадлежност към бившите комунистически служби на още едно лице от СУ, данните за което обаче не подлежат на публикуване по силата на чл. 30, ал. 1, т. 1 от закона, уточняват от комисията.

Съпричастни към дейността на службите в Университета по библиотекознание и информационни технологии са ректорът Стоян Денчев и Зам.-ректорът от 15.11. 2004 г. до 18.11. 2008 г. - Иван Белчев.

Във Варненския икономически университет има само 2 имена - тези на Зам.-ректорът от 2006 г. до 2007 г. доц. Марин Нешков и доц. Апостол Апостолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако знаехте, че Гоце е доносник, щяхте ли да гласувате за него ?
98
4
 
10
 
! Отговори
добро утро преди 12 години
Как ли спът доносниците,като знаят че са пратили някой заради виц в Белене?
97
0
 
3
 
! Отговори
121 преди 12 години
Писна ми от тази соледарност!Не гних пре тежки условия на труд, за да получавам част от изчислената ми пенсия!Ако ти си чувал за такава, трябваше да кудкудякаш за бонусите, които са чисто и просто кражба от парите на народа.И не се дръж като "посветен"!Не сме *** и определено имаме доста по-добро възпитание.
96
1
 
4
 
! Отговори
На 121 преди 12 години
На дъртия всезнаещ .Хората имат право на мнение, не обиждай, не натрапвай своето мнение.Ще те прочета мнението, но не понасям простаци.Много близо съм до мнението на Томас.Доносчиците никога няма да свършат-някои се натискат да са такива.Това в момента разчиства нечии лични сметки на едно ниво, дабееееч от нас, също като бонусите.Нова тема за отклонение на вниманието ни от обедняването ни.
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дреме ми какво е ставало преди 30-40г. Аз живея сега и искам достоен живот! Стига мутро-милиционерщина от най-първичен вид!
94
4
 
14
 
! Отговори
митове и легенди преди 12 години
Като чета коментарите на някои мнооого им се иска преди 10 ноември България да е била като Корея. Да ама не беше! Имаше сигурност, прехрана и относителна свобода. Това е истината.
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз лично нямам нужда от списъци-то си личи- шеметна кариера, несъответстваща на възможностите на човека.По повод Студентския град видях няколко ректора. Ужас!Нито брада, нито очила те правят учен.Единият говореше като селския казанджия.Така и изглеждаше.ЕЕЕх, наука!
92
2
 
2
 
! Отговори
Станник преди 12 години
Ееее оревахте се за тоз токов режим. Тя щот държавата е управлявала енергетиката, и се е било наложило да се прави профилактика на АЕЦ, а без централата с тогавашната промишленост е имало дефицит на електро енергия. Защо е правено тази профилактика?Ами за да не бъдата хората във област Видин и Враца с две *** глави и 5 крака както в Припять. Ама щото било през социализма и оревавате сега кво нямало, ами ако беше ся?Щяхте да си траете,нали сме демокрация.Ся ви шитнаха АЕЦа и пак мълчите.***
91
7
 
6
 
! Отговори
доц.Георги Петришки преди 12 години
Доц.Георги Петришки, агент на ДС, преподавател в УНИБИТ, все още мечтаещ за ДС и облъчващ всеки ден студентите в УНИБИТ за великото ДС и колко велики неща е правило ДС за българите. Това, което той прави, е опасно и престъпно за младите хора, на които преподава. Няма ли кой да прекрати преподавателската дейност на доц.Георги Петришки от УНИБИ!?!
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
120:))) Доста си ***...наистина ***.
89
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
119ИмбецилНарича се солидарност. Плащаш ежемесечно и ползваш при нужда. Ако не си навит - бегом в САЩ да видиш кво е.Като не искаш пенсия, емигрирай на марс. там пенсионни осигуровки няма. Всички неща преди '89г бяха строени с доброзорния труд на хората. В никоя нормална държава, държавата не прави бизнес - набий си го в кухата тиква! Явно си млад *** и не знаеш какво беше енергетиката в ония времена 1 час ток 3 часа тъмно. Щото държавата управляваше енергетиката !
88
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
117тая организация е създадена и работи чрез съответни закони - закони, които дават условни присъди на убийци - добре, че хората малко се събудиха и искат промяна в тия безумни закони. Закони допускащи соя в колбасите уж стара планина - яжте *** роби
87
1
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
104калинките били назначени от бсп - а герб хич не назначават калинки - логичния въпрос е след като не ползвам нещо - защо трябва да плащам за него - 3 години не съм стъпвал на лекар - от какъв зор трябва да плащам някои да си купуват апартаменти и коли -след като не искам пенсия - от какъв зор трябва законово да ме задължават да плащам тлъсти суми?енергетиката е нещо държавно, което е строено с парите и труд на хората - защо не се управлява кадърно, а да се продава???Но енергетиката е само един пример за който се сетих всеки може да види безумията, които се творят.
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
115Наричам имбецилите ***. Ти ако си човек, то аз съм бог.
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
114За пореден път доказваш имбецилност. Сбъркано е нещо в организацията, не в закона. ***!
84
2
 
3
 
! Отговори
дядо преди 12 години
поредната мъгламоже ли една въздесъща службада остави така хората сизначи това че е била въздесъща е лъжаако е така защо тъпия българин го плашат с нея когато си искат-когато е необходимогората завинава за турция най-хубавите кътчета преминават в ръцете на хора които правят пари от националното ни богатствосега ще дойдат и *** от катарконцесийки за злато и туйцък онуйцъка на тъпия българин постоянно трябва да му пускаш нещо докато му събуваш гащитеайде със здраве
83
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
113очевидно мозъка ти има само една гънка - да наричаш хората ***
82
0
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
111анонимен роб - когато всяка служба през която минеш те одере и в кадастъра за една скица на имот 3 декара те мотат 4 месеца, освен, че те са я правили и е невярна и пак ти вземат сума ти и пари - тогава разбираш, че нещо в законите е сбъркано
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
112Нещата които АЗ изхвърлям, за мен са *** и не желая пари за да се оттърва от тях. Готов да платя, за ми се махнат от глават. Плюшкин като теб обаче, едва ли ще го разбере. Щото си ***.
80
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
109очевидно мозъка ти е доста гладък - това, което наричаш бпклуци има някаква - немалка стойност - разумните гора и от *** правят ток ако не знаеш