Колега, хайде сега да видим кой е работил в ДС!

Комисията по досиетата разкри преподаватели, сътрудничили на службите
Обновена: 14 мар 2012 20:05 | 14 мар 2012 20:05, Красимир Ангелов
168
Колега, хайде сега да видим кой е работил в ДС!
35 преподаватели и ръководители в СУ са съдействали на ДС. Снимка: Булфото

Близо 40 преподаватели от три университета с принадлежност към бившите служби оповести Комисията по досиетата.

Проверени са над 400 души в СУ "Св. Климент Охридски", Икономически университет-Варна и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Проверката е била сред ректорите, заместник-ректорите, деканите, заместник-деканите, директорите на филиали, директорите на департаменти и ръководителите на катедри в държавни и частни висши училища и университети, уточняват от комисията.

Във Варна са проверени 56 човека, само за двама от тях са с установена принадлежност към бившите служби.

От 339 в СУ са установени 35-ма с принадлежност, а от 24-ма проверени в Университета по библиотекознание и информационни технологии са установени двама.

Сред имената, които правят най-сериозно впечатление в оповестените списъци за Софийския университет, личат имената на кандидата за ректор на СУ на последните избори – проф. Валери Стефанов (с псевдоним Андрей Николов), ръководителя на катедра "Политология" във Философски факултет от 2007 г. до 2011 г. проф. Георги Карасимеонов (с агентурно име Явор), заместник-ректора на СУ от 2003 г. до 2007 г. проф. Георги Бакалов (с псевдоним Борис) и декана на Юридически факултет от 2006 г. до 2011 г. проф. Тенчо Дундов.

Няколко преподаватели пък са останали съпричастни към дейността на службите и след 10 ноември 1989 г.

Това са проф. Георги Карасимеонов, ръководителят на катедра "История на философията" във Философски факултет от 2007 г. Георги Каприев, ръководителят на катедра "Систематическо и практическо богословие" в Богословски факултет от 2004 г. до 2008 г. Димитър Киров, ръководителят на катедра "Физика на кондензираната материя" във Физически факултет от 2003 г. до 2007 г. Михаил Михов, ВИД ръководител на катедра "Общо, индоевропейско и балканско езикознание" във Факултет славянски филологии от 2009 г. до 2010 г. Румяна Станчева, ръководителят катедра "Романистика" във Факултет по класически  и нови филологии от 2003 г. до 2007 г. Стоян Атанасов.

Комисията е установила принадлежност към бившите комунистически служби на още едно лице от СУ, данните за което обаче не подлежат на публикуване по силата на чл. 30, ал. 1, т. 1 от закона, уточняват от комисията.

Съпричастни към дейността на службите в Университета по библиотекознание и информационни технологии са ректорът Стоян Денчев и Зам.-ректорът от 15.11. 2004 г. до 18.11. 2008 г. - Иван Белчев.

Във Варненския икономически университет има само 2 имена - тези на Зам.-ректорът от 2006 г. до 2007 г. доц. Марин Нешков и доц. Апостол Апостолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
110Няма закони за стимулиране на интелигентност, инициативност. Като си *** като Томас - за цял живот е.
78
0
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
103въобще не ми дреме кой е бил или не е бил доносник- ако знам или не знам хляба, кашкавала и сиренето няма да станат по-евтини - искам закони, които стимулират хората да работят и да ПРОИЗВЕЖДАТ - а такива няма.
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
106Ами като не си съгласен, дръж си *** в хола, та *** в тъпанара !
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
105Томас казаЗамесени били съдби - простотии - доносници въобще не ме интересува++++Тоя *** нещастен не знае какво беше през ония времена. Не знае на колко хора им беше прецкан живота заради 'простотии'! На такъв *** като Томас най добре да му платиш един еднопосочен билет до Северна Корея и да му гледаш сеира.
75
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
това е един от поредните безумни закони подготвяни от управляващите - само от преди няколко дни - да не можеш да отидеш наблизо да си вземеш някоя тръба или винкел - а да си тотален роб
74
0
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Почти 60% от българите не са съгласни да предават металните си отпадъци безвъзмездно в новите общински пунктове, които ще бъдат създадени след приемането на последните промени в Закона за управление на отпадъците.Това сочат данните от националното представително проучване на социологическата агенция НОЕМА, проведено по поръчка на две от рециклиращите бизнес организации, съобщиха от агенцията.Бизнесът нееднократно изрази своя протест срещу законовите промени, които предвиждат сегашните пунктове за вторични суровини в градските зони да бъдат закрити, като общините обособят нови депа, където гражданите безвъзмездно да предават старите си електроуреди, мебели и друго обзавеждане.Проучването на НОЕМА е проведено в периода 12-19 февруари тази година, като са интервюирани хиляда души в цялата страна и обхваща всички възрастови групи.Социологическото проучване е установило, че над две трети (или 78%) от българите не са запознати с тези законови промени. Многобройна част от хората (46%) пък смятат, че населените места няма да станат по-чисти, ако предаването на металните отпадъци се извършва безвъзмездно.Изследването ясно сочи, че нагласите на хората противоречат рязко на намерението на властта да приучи гражданите сами да се грижат за рециклирането на отпадъците си, като за своя сметка ги извозват до новите пунктове, заключават социолозите.На въпрос дали биха предавали старите си електроуреди, като за своя сметка ги транспортират до новите общински депа, положително са отговорили само 34% от запитаните, а 1 % са изразили колебание и липса на преценка.Над половината от българите (53%) са обяснили, че след премахването на сегашните пунктове по-скоро биха изхвърляли старите си мебели до кофите за отпадъци, вместо да ги предават в пунктовете извън града.Едва 25% от анкетираните са склонни да ги извозват до определените за това места, но само ако отстоят до 5 километра от местоживеенето им.Над 40% от българите категорично заявяват, че не биха извозили металните си отпадъци, за да ги предадат безвъзмездно.
73
0
 
0
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
грешиш. на всички им пука, обаче от това за съжаление не произлиза нищо. явно има друг по-належащ проблем за решаване
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 25 години плащам здравни осигуровки и не съм ползвал лекар. Калинките бяха назначени от БСП и сие, ако не знаеш. енергетиката е другото име на 'Големия Шлем' и един 'приятел' с прякор Гоце. Заемите ги вземаха едни другари преди доста време. Още ще продължаваш ли с шизофренията ?
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
101Че то Томас точно срещу това не протестира. Той не му пука кой бил доносник и кой не!
70
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
100погледи по-далече от носа си и ще ги видиш - безработен е длъжен да плаща 16 лв на месец здравни осигуровки, които не ползва, производство никакакво - наредени калинки по министерства и агенции вземат стотици хиляди лева, продаване на енергетика за плащане уж на заем, вземане на нов заем за плащане уж на заем, унищожаване на нек - и издържане на австрийски и чешки пенсионери за сметка на българи - още да продължавам ли с безумията??
69
0
 
2
 
! Отговори
до 100 преди 12 години
например този, регламентирал дейността на комисията по досиетата, заради който никога няма да разберем кои са сътрудниците на дс
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99Я кажи един закон дето те задушава бе *** !
67
1
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
95тъпанар нещастен очевидно си ти - има избрани депутати, които създават закони, които закони задушават всичко още преди да се е случило.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
94Народ който не познава историята си е осъден да я повтори.
65
0
 
1
 
! Отговори
До 86 преди 12 години
Фактите не са нещо моментално, що за лошо тълкувание. Фактите живеят във времето,когато не остават скрити както досиетата.
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томас, ми работи бе *** нещастен ! Да не си някакъв 'другар', че другите да работят а ти да гледаш ! Егати колко си *** !
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
90Дебил си ти и за жалост такъв ще си останеш.
62
0
 
5
 
! Отговори
До 90 преди 12 години
Да,мога да се върна и 2000години назад, за това има история. Проблемът е ,че част от най-новата ни история е скрит зад досиетата и трябва да излезе наяве. Иначе е много лесно да гледаш само себе си, това е елементарна тактика. Светът не се върти около времето,в което живееш ти, ако имаше пострадали родители или роднини от доносниците на ДС,щеше да искаш факти!
61
0
 
7
 
! Отговори
Нормален преди 12 години
Нормална държава ще има като тия навързани с агентурна зависимост ги видим наредени на стадиона.Защото в тях са парите и власта.Защото са добре смазана машина за лобизъм и влияние.
60
4
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
82Като трябва да уважаваме миналото - погледни 2000 години назад и виж какво се е случвало. Замесени били съдби - простотии - доносници въобще не ме интересуват, искам ДНЕС да виждам, че се работи за създаване на една нормална държава - но не само гръмки думи, а реално да се работи - такова нещо обаче не виждам.