Отстъпката за газа - срещу ускоряване на "Южен поток"

За парогазовата централа може да купуваме шистов газ от Румъния
Обновена: 30 мар 2012 23:31 | 30 мар 2012 23:22,
114
Отстъпката за газа - срещу ускоряване на "Южен поток"
Делян Добрев. Снимка: Bulphoto

Отстъпка от 11,1% е получила България в преговорите с "Газпром" за цената на газа за оставащите 9 месеца от договора. Това е станало в замяна на съдействие за ускоряване на процедурите за "Южен поток", като се споразумяхме да ускорим всички дейности по изграждането на този проект, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

До 15 ноември българските власти трябва да изготвят съответните документи, които да позволят започване на строителството на "Южен поток" в морската му част, а през декември 2015 година газопроводът трябва да бъде пуснат в действие.

„Първото предложение на "Газпром" беше за 4,5 % отстъпка, впоследствие - за 8 и 9 % и накрая стигнахме до 11%“, каза Добрев.

Цените в Германия са по-ниски, но германски фирми инвестират милиарди долари за търсене и добив на газ в Русия, затова получават преференциални условия, обясни той. В сравнение с останалите държави, на които "Газпром" продава газ, нашите цени не са по-високи от останалите, може би са едни от най-ниските, добави министърът.

На срещата с "Газпром" и Алексей Милер се обсъждаха три теми - "Южен поток", цената на газа и евентуален интерес от "Газпром" за строителство на газова централа в България, уточни той.

Въпросът за дългосрочния договор за доставка на газ на тази среща не беше повдигнат, добави Добрев. „Продължаваме да настояваме да се премахнат посредниците в доставката на газ за България“, изтъкна той.

До края на април ще се изчислява стойността на оборудването за АЕЦ "Белене", съобщи още министърът. „В рамките на април работни групи от страна на НЕК и "Атомстройекспорт" трябва да изчислят колко струва изработеното оборудване, колко трябва да се доплати, ако не е платено“, подчерта той.

На въпрос откъде България ще доставя газ за бъдещата газова централа, която трябва да бъде изградена на мястото на АЕЦ "Белене", премиерът Бойко Борисов обясни, че ако румънците добиват близо нашата граница шистов газ и го продават евтино, можем да го вземем от там. „През май месец правим първа копка за диверсификацията с Румъния“, посочи Борисов. Той уточни, че това ще бъде частен проект, така че въпросът за снабдяването с газ ще бъде важен за инвеститорите.

По думите му който даде по-евтин газ и си произведе по-евтин ток, е добре дошъл. „Нашето геостратегическо положение е такова, че от едната страна е Турция, от другата страна е Русия. Всички приказки, че може да направим пристанище за втечнен газ, са за публиката. Имаме информация, че Гърция си продава газопреносната система и най-вероятният купувач е "Газпром", каза той.

Дойде ли при мен доклада за АЕЦ "Белене", веднага ще отида и ще го оставя на масата, категоричен бе премиерът по повод искането опозицията докладът за АЕЦ "Белене" да бъде оповестен.

Според него обаче много по-важната тема е, че в момента по нашата електропреносна система се губят по 1 000 мегавата. „И в момента пилеем огромно количество енергия. Вместо да работим да свалим този процент, казваме - не, ще строим нови мощности“, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
0
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
Шистов газ?Гледайте "ГАЗЛАНД" има го в ютуба.
87
1
 
0
 
! Отговори
ii преди 12 години
Тука ми говорят за отстъпки от цената на газ, а по радиото че парнато е скочило заради увеличената цена на газа.Хайде разберете се топло време на вън а аз плащам 200 лв за март парно.
86
5
 
0
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Като не проучваме за собствен шистов газ ще плащаме за вносен!
85
2
 
2
 
! Отговори
Распутин преди 12 години
По принцип Борисов бавно стопля. Но стопли ли, може да се завиди на енергията, с която се заема да реши проблема. Виждам, че вече е разбрал как руския "брат" ни дере като башибозук! Щом развита Германия купува два пъти по евтино газта от Газпром, редно е да попитаме кои са братя на руснаците - българите или германците? Е, по отнощение на газовите доставки Русия НЕ Е НИКАКЪВ БРАТ! По-скоро БАШИБОЗУК и ЕНИЧАРИН! Та вече се вижда, че Борисов това го е разбрал! Така че до 2 години ИСТИНСКА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ на газовите доставки НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ ИМА! Най-вероятно до преди изборите....Бих му дал няколко съвета на Добрев. Когато двама ПАРТНЬОРИ правят съвместен проект, е задължително да си предоставят взаимно НАЙ-ДОБРИТЕ УСЛОВИЯ. Е, ние не получаваме газ от Русия по НАЙ-ДОБРИ УСЛОВИЯ. Тъкмо напротив - газта за нас е НАЙ-СКЪПАТА в Европа. Като НАЧАЛО на преговорния процес за газопровода - цената на руската газ ЗА БЪЛГАРИЯ=НАЙ-НИСКАТА ЦЕНА, ПОСТИГНАТА ОТ ГАЗПРОМ В ЕВРОПА! След това могат да преговарят и за още по-ниска цена, и за транзитни такси, трасе и др. техн. въпроси!!!Тук имам въпроси и към европейските чиновници! Къде е тоя ***, еврокомисаря по енергетиката? Защо не придружава българския министър в това тежко посещение? Защо Европа няма ЕДИННА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА? Защо Европа НЕ ПРИНУДИ ГАЗПРОМ да разглежда ВСИЧКИ СТРАНИ КАТО ЕДИН ПАЗАР? Най-подир, защо Газпром не дава ЕДНА ОФЕРТА за доставка на най-големия пазар в света? Каква ни е ползата, че сме членове на ЕС и плащаме бомбастичен членски внос от няколко стотин милиона??? СПРЕТЕ ЗАПЛАТАТА НА ЕВРОКОМИСАРЯ - ТОЙ НЕ РАБОТИ ЗА СТРАНИТЕ - ЧЛЕНКИ. НАЙ-ВЕРОЯТНО Е КУПЕН ОТ ГАЗПРОМ - КАТО ЕДИН ГЕРМАНСКИ КАНЦЛЕР В МИНАЛОТО, МАЙ...
84
2
 
2
 
! Отговори
дядо преди 12 години
те ония ако поискат така ше ни ускорят чу свят ще ни се завиеами карат с мекотощото южния поток ако рекат може да мине от всякаде без българиякакто стана преди 10 години със синия поток дето го отказаха американските мекеретаа сега правим връзка с тупция за "девирсификация"пък газта пак ще е от същото място но те нали си напълниха гушките мекеретататака че за потока не се пъчете че ако рекат да ни заобиколятнасирането ще е пълно
83
1
 
2
 
! Отговори
! преди 12 години
Три пъти Ура за новакът "победител"!
82
1
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Бойко ,*** тези 1000 мегавата ги крадат *** навред из страната. Като си се загрижил за икономията на ток ,пусни си МВР-то да ги спре.
81
1
 
7
 
! Отговори
със златен медал преди 12 години
Путин: Ще наградя другаря Делян Добрев със златен медал, за заслуги пред Газпром!
80
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ и СДСДСБ защитават високите цени на американските ТЕЦ Марица Изток и оттам финансират изборите си.
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
852 6 Цола Драгойчева преди 2 часаДругари,Всички знаем, че Партията винаги се е нуждаела и продължава да изпитва остра нужда от свежи финансови постъпления, за да води успешна борба със световния империализъм и дребнобуржоазните елементи, които слагат прът в колелото на световната история и пречат за пълната победа на пролетарската революция! Вече три десетилетия проектът "Белене" осигурява значителен финансов ресурс на партийното ръководство и Политбюро, другари, а класовият враг в лицето на империалистическата хунта ГЕРБ е на път да прекрати финансирането на Партията и да я постави на колене пред световния враг! Ние трябва да се противопоставим решително на тези опити, другарки и другари, и с всички средства да се борим за възстановяването на проекта "Белене" и финансирането на Партията! Ура, другари и другарки! Да живее тринадесетия конгрес на БКП!
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха ха ! Тези един ден включат лайномета срещу Станишев и го обвиняват за цената за газа, днес приказват "нашите цени не са по-високи от останалите, може би са едни от най-ниските, добави министърът." Да си гербер е диагноза !
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боклукчийницата на Позитано 20,която от няколко дни излива помия по правителството да се занимава с дуела Гоце-СерГей.Ловец на архари срещу спец по униформи на съв.армия.Разбираме,че руските другари ще ви насинят задниците,а еничерите може и да бъдат гръмнати в гръб.Лошо.Но сега ще останат повече пари за "протвиницте на шистовия газ.Ако вдигнат мизата над 50 лв за ден и аз ще се класирам.
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се ли сещате,че добивът на шистов газ в коя да е точка на северна Добруджа в Румъния обезмисля мораториума върху добив на шистов газ/най -антибългарското решение на парламента/.Защо ли-водоносния хоризонт е общ и евентуално замърсяване на водите там веднага рефлектира у нас.Това е все едно АЕЦ в Гюргево и обратното.От факта ,че руското лоби и *** газ пикаят е ясно,че са сериозно ударени.Сега ще разиграят невероятни етюди за да си оправдаят дадените им пари.Особено антишистовиците.
75
1
 
7
 
! Отговори
зико преди 12 години
Снощи гледах репортажа с този министър от Москва. Бяха му изприщени устните от притеснение и зор.
74
3
 
6
 
! Отговори
АК74 преди 12 години
Бойко се перчи че руснаците ни продават газа по 600 долара за кубик А защо не се изперчи на чуждия концесионер ( сещате се от коя държава е) че ни продава нашия българския газ от ГАЛАТА на нас българите по 400 долара за кубик Защо му се вижда скъп руския който минава през няколко ръце за да дойде в България Защо не се изперчи че тока от ТЕЦ МАРИЦА- ИЗТОК концесионера ни продава тока с 18 пъти по скъпо от колкото АЕЦ Козлодуй Да ама там неможе Ама руснака в положението на бедния си брат.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kato stavat politici psihotesta trqbva da e zaduljitelen!!!!!!
72
5
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Абе тоя реактор не може ли да го направим на казан за ракия и да почнем да изнасяме на руските пияници ракия така те ще са зависими от нас?
71
3
 
6
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
Продавам ядрен реактор Руски може да се ползува и за самовар пращам с еконт до всяка точка на планетата за повече информация елате пред парламента и търсете бате Бойко!Цена-по договаряне!!!
70
2
 
7
 
! Отговори
Добрев преди 12 години
Договорихме с Русия бъдещи дълги романтични вечери на свещи за целия Български народ без значение благосъстоянието и етническата принадлежнос на гражданите!!!За в бъдеще ни очаква саниране обличане с по дебели дрешки и задължително медитация защото без медитация няма мир и без мир няма щастие!!!
69
3
 
10
 
! Отговори
Гогата преди 12 години
Отново популистки глупости,Герб отново симулират,че правят нещо и прикриват невежеството си.Не разбрахте ли,че "Газпром" намаля цената за газта с 11% за всички нейни получатели в ,света.Това е временно и не зависи от Герб,Тиквата не е сключил никакъв договор за това,това е временна политика на "Газпром" и изобщо не са се съобразявали с никакви рапони

Спонсорирани публикации