Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките

Депутатите затягат обръча на местата за пушене
8 май 2012 07:00,
296
Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките
Обмислят драконовски мерки срещу цигарения дим. Снимка: архив, Reuters

Нови, още по-драстични мерки срещу тютюнопушенето, предлагат депутати и от ГЕРБ, и от опозицията, съобщава в. „Сега”. Парламентът вече одобри на първо четене забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни. За да влезе в сила обаче, промяната трябва да бъде гласувана повторно в здравната комисия и в пленарната зала.

Наред с това депутати от ГЕРБ предлагат да не се пуши и в дворовете на училищата, ученическите общежития и детските градини и ясли.

За по-сигурно шефката на здравната комисия Даниела Дариткова е внесла текст, с който се забранява паленето на цигара по тротоарите и прилежащите терени на учебните и детските заведения. Но не е ясно каква е площта на "прилежащите терени".

Според Петър Курумбашев и Стефан Данаилов от БСП майките с цигара по градинките и детските площадки също трябва да бъдат глобявани. Двамата депутати предлагат още да не се пуши по стадионите и по спирките.

Още по темата
 Стефани Михайлова, Джема Грозданова и Петър Петров от ГЕРБ имат подобна идея, но тя е "по-оригинална" и граничеща с абсурда - да не се пуши на спирките на обществения транспорт, "на по-малко от 10 м от знака, обозначаващ спирката, и/или от навеса, ако има такъв". Тримата не са посочили как здравните инспектори ще мерят отстоянието на нарушителя от знака, който обозначава спирката, или как ще се процедира в случаите, когато пушачът направи крачка встрани и излезе от обсега на десетте метра.

В четвъртък здравната комисия ще обсъжда и предложения на депутатите от ДПС Нигяр Сахлим, Хасан Адемов и Тунчер Кърджалиев да не се пуши "в обособените работни места", което в момента е разрешено по закон.

Колегите им от левицата са внесли сходен текст, но предлагат пушенето да се забрани и на летищата, което се разрешава в одобрените на първо четене промени.

Преди дни шефката на здравната комисия се закани, че "няма да има никакво отстъпление от забраната за пушене на обществени места от 1 юни, включително и в заведенията след 22 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
шарено герберче неосъзнато
255
1
 
2
 
! Отговори
boshlaf преди 11 години
Не могат да решат проблемите на здравеопазването, за това и този закон - да има все пак за какво да се тупнат в гърдите... А ние цъфнали, та вързали!
254
7
 
3
 
! Отговори
velofan преди 11 години
Не ми харесват глупостите които вършат от ГЕРБ,но за този закон - БРАВО!!! БРАВО!!! БРАВО!!! Дано се приеме без поправки на второ четенеи по-важното - дано се прилага СТРОГО и да се глобяват НАГЛЕЦИТЕ, които го нарушават...
253
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е започвала всяка диктатура.В един момент нямаш право и да дишаш. И започваш да отговаряш за всичко.
252
3
 
4
 
! Отговори
Немам думи преди 11 години
вас само ви трови некои чули недочули нещо и аре пушачите виновни беги се скриите некаде бе кат не ви изнася дима от цигара си заврете носа у газо да ви ухае на пролетен аромат на ***
251
4
 
1
 
! Отговори
булгуркатран преди 11 години
да .твърдо да.да се забрани въобще пушенето .не само на цигари ами и на лули,изпускането на пара през устата,тътренето на подметки из прахоляка,и размятане на крачоли , интензивното мислене и дори фразата :запуши ми главата.особено на обществено място
250
6
 
2
 
! Отговори
NEL преди 11 години
...ТОЗИ ЗАКОН НАЙ-ИМ ГО ХАРЕСАХ...БРАВО ГЕРБ..
249
3
 
2
 
! Отговори
Tutundjiev преди 11 години
dobre, neka da e zabraneno pusheneto na tzigari.....to e i skuchno i ednoobrazno....ama pone da razreshat pusheneto na aromatni lignitni vaglista..... znaete li kolko e hubavo???
248
4
 
4
 
! Отговори
Яна преди 11 години
ТЕЗИ ВЕЧЕ СЪВСЕМ СЕ ***,ОСТАВА ИМ ВЕЧЕ САМО ДА ПОТЪНАТ В *** СИ.
247
2
 
12
 
! Отговори
smoker преди 11 години
Нямам нищо против забраната за пушене на обществени места (ресторанти, барове, etc), опасявам се обаче, че както са се засилили ще се отплеснат в забраните; не е нужна дискриминация, а елементарен здрав разум. И добре, няма да пушим (по европейски), но ще си останем зарити в *** и претъпкани с автомобили, без тротоари за пешеходците. Забележете, докато се возите в градския транспорт по колко пътници има в леките коли. С този отвратителен въздух в София цигареният дим ми е най-малкия проблем!
246
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тея докато ни крадът парите се правят на ненормални - докато ни занимават с глупости - Крадът яко
245
5
 
10
 
! Отговори
!? преди 11 години
Ако пушачите пречат на нупушачите, защо последните не отидат в някое село на чист въздух? Ще живеят здравословно. Никой от пушачите няма да им пречи. По приятно е да миришат на крави отколкото на цигари. Там и без това няма заведения и паркове и никой няма да им трови живота. Защо само една част от населението ни трябва да има право да налага начин наживот над останалите? Скоро ще ни наложат и вегетарианската храна без сол. Важното е да ни е гадно.
244
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За шеф на АЕЦ Козлодуй са поставили малдеж, чиито умения са само да служи за тоалетна хартия на премиера и членство в ГЕРБ. Тези загрижени за нас управници на най-рисковото място слагат неподготвен човек. Та ми е чудно, кое е по-опасно. Но тази проктотия и други подобни минават така между другото докато крякащите непушачи се правят на интересни. И аз съм непушачка, но мразя да ми забраняват.
243
1
 
16
 
! Отговори
Въпрос? преди 11 години
Ако след въвеждане на забраната, *** пуши на спирка или стадион, ще бъде ли глобен?Или това ще бъде поредния закон, който не се отнася до ***?
242
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ли у нас всяка една забрана, за - бран, пазене, предпазване, а всъщност санциониране, поставяне в неравностойно положение, от Закона за Аднинистративните Нарушения и Наказания /ЗАНН/, или с други думи администрацията, на която ние сме гласували доверие да ни управлява, за да живеем добре, но тя, администарцията ни обира и обрича на гладна смърт, чрез непосилни глоби, акцизи, такси /смет/ , а и убийственият ДДС...
241
2
 
14
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Непушачите плащат държавните парични стимули на тютюнопроизводителите,а ние пушачите правим оборот на държавата...Ако нас ни няма си отива цял един земеделски отрасъл,барабар с добрите доходи от контабандата, след което ще се окаже че тютюнопушенето не е никак вредно , а е само ***...но не повече от *** с които е пълно народното събрание
240
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До всички пушачи, не ви карам да пушите, не ме карайте и вие. Пасивното пушене е също пушене. Аман от мрънкащи пушачи - голям зор било да не тровят хората около тях.
239
8
 
5
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 11 години
Chance, показваш типичния егоизъм за пушачите.Трябва сама да се усетиш! Дори като живея скъпарски, пак за мен е най-важното хората около мен да не ги притеснява нищо, докато вие пушачите самодоволно си вадите цигарата и почвате да пушите одма. Като един ерудиран, изискан човек не правя забележки, понеже разбирам слабостта на порока, имам такива, НО с тях аз се боря и ги спестявам на хората около мен. Другото е, че изглежда навика те владее, а не ти него, щом цигарката е по-важна хората.
238
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
преди време имаше един строй дето все забраняваше и взе че падна, айде честито ви ново бкп
237
3
 
8
 
! Отговори
До 270 преди 11 години
Ама вие сте тези дето само мрънкате.Вие сте тези дето се плашат да не би като пуши съседа да се разболеете.

Спонсорирани публикации