Не без сина ми...

Историята на една българка и отвлечения й син
Обновена: 9 май 2012 14:55 | 9 май 2012 07:00,
270
Не без сина ми...
Петра и синът й Георги. Снимка: Личен архив

Повече от година една българска майка се бори с родните и новозеландските институции, за да си върне детето, отвлечено от биологичния му баща.

На 26 март 2011 г. тогава 10-годишният Георги Иван Бакалов е изведен от страната без знанието и съгласието на майка му Петра Бакалова. Бащата Гери Ардерн взема момченцето от дома на дядо му под предлог, че ще го води на разходка в Слънчев бряг, но вместо това отива на летището. И оттам...

Детето сега живее в Нова Зеландия, при баща си, като му е ограничен всякакъв достъп до майка му. Петра, която в момента работи в Англия, започва борба за сина си, помага й баща й Георги Бакалов.

В началото историята между Петра и Гери започва като всяка романтична приказка. Запознават се в Ирландия, влюбват се и решават да се оженят. Тъй като тя е православна християнка, а той е протестант, има спънка при сключването на църковния брак. Свекървата обаче държи на всяка цена да има такъв. Затова младите се венчават в Шотландия.

"По това време българският закон изключваше църковния брак с чужденци. Имаше и още няколко условия за подобни бракосъчетания, които не бяха изпълнени и бракът ми не бе признат в България. Заминахме в края на октомври 2000 г. за Нова Зеландия. Оттам избягах на 4 април 2001 г. Причината – Гери се оплакал на майка си, че не си изпълнявам съпружеските задължения. Родителите му дойдоха вкъщи и ми теглиха един възпитателен протестантски бой! Телефонът ми беше отворен и чичо ми в Германия чу целия скандал", спомня си с днешна дата жената.

Тя се връща в България и не след дълго разбира, че е бременна в четвъртия месец. Тъй като майка й живее в Германия, Петра отива да роди при нея.

Не без сина ми...
Малкият Георги. Снимка: Личен архив
След това обаче детето получава българско гражданство и до 10-годишната си възраст живее и учи в Бургас.

Единственият език, който Гошко знае, е български. Майката не поддържа връзка с новозеландеца. В разговор с него миналата година обаче баща й решил да сподели, че има внук.

След няколко дни Гери каца в България и иска да види сина си. Петра решава да забрави старите проблеми и се съгласява детето да вижда и другия си родител при изричното условие тя да е предварително информирана за това.

"Синът ми разполагаше с два компютъра с монтирани скайп и камери и имаше възможност по всяко време да контактува с баща си. По този начин Гери разбрал, че съм получила работа в Англия и през следващата учебна година ще прибера детето си там. Той изпреварил събитията, пристигнал в мое отсъствие, измамил баща ми и отмъкнал сина ми противозаконно за Нова Зеландия", разказва през сълзи майката.

Разбирайки за случилото се, жената и баща й започват да сигнализират до всички възможни институции. Тя недоумява как граничните служители ще пуснат дете без писменото съгласие на майката при положение, че човекът, който го извежда, няма документ, че му е роднина.

"За Георги Иван Бакалов е представен новозеландски паспорт № LA 543336 на името на BAKALOW GEORGI IVAN, с който по справка в информационните масиви на МВР няма регистрирано"”влизане в страната", обяснява Петра.

Жената е потресена и от още един факт – към момента на получаването на писмото от Главна дирекция ”Гранична полиция” (20.09.2011 – почти шест месеца след отвличането!) Окръжна прокуратура-Бургас все още не е образувала досъдебно производство.

По думите на майката от Апелативната прокуратура оправдали мудността на колегите си с факта, че „УКАЗАНИЯТА на Окръжна прокуратура-Бургас от 02.06.2011, от 07.07.2011 и от 29.07.2011 ( три пъти последователно!) НЕ СА БИЛИ ИЗПЪЛНЕНИ от Пето РУП-Бургас”.

И докато нашите институции бездействат, бащата действа, и то активно. Наема адвокати, които издават забрана детето да се вижда с майка си. Наета е психоложка, която да докаже, че за детето е по-добре да не се връща в България. Дори не е направен опит да се свърже с Петра, за да установи що за родител е. Майката получава по пощата направо готовия доклад, в който по думите й са изписани лъжи.

Едва преди няколко седмици с помощта на българския и новозеландския централен орган по Хагската конвенция майката успява да чуе детето си в скайп. Жената и баща й са потресени от промяната, която е настъпила в детето. То не помни почти нищо на български, не си спомня името на училището си тук, забравило е имената на роднините си.

"Синът ми е принуждаван или примамван да ходи всяка събота на протестантска църква! На сина ми е наложено ново гражданство, различно от българското. В съзнанието му целенасочено са потискани всякакви спомени за България, за местните традиции и за православната религия, за българския език, единствения, който той знаеше до момента на отвличането му", потресена е майката.

"Очаквам да направят това, което са правели досега: от канцеларията на Велчев препращат писмото ми до Апелативна прокуратура-Бургас, а от канцеларията на Президента правят запитване в нашето Министерство на правосъдието. И до там...", завърши разказа си Петра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това дете да ви прилича на българче ? + за да и - за не
176
0
 
3
 
! Отговори
до Петра преди 12 години
защо си губите времето да обяснявате на малоумниоци. В тези форуми влизат комплексари, които имат много свободно време и малко мозък. Всеки може да плюе, защото е лесно... но ако е нужно да помогнат, тогава същите тези "смелчаци" се крият като мишки. Аз ви желая успех в битката... никоя майка не заслужава това.
175
0
 
4
 
! Отговори
Петра Бакалова преди 12 години
Корекция и продължение:::Синът ми се роди в Германия като извънбрачно дете.Гери Ардерн не е получавал родителски права нито в България, нито в Германия.От 30 юни 2006 г. синът ми е български гражданин и е възпитаван като такъв и като православен християнин само на единствения възприет от него български език.Не се изхвърлям като патриотка - спазвам строго само българската традиция, която наследих от българския си дядо Петър.Готова съм да отговоря на всякакви въпроси.
174
0
 
1
 
! Отговори
Петра Бакалова преди 12 години
за Кико и анонимния "читател":::Не съм се оженвала, а се венчах на 5 октомври 2000 г. в Шотландия с акъла на едно 23 годишно момиче.Българска гражданка съм от октомври 1999 г.От тогава до този момент съм само с български документи.Действащият български закон (до 2002 г.), според който подадох и получих документи (тогава-разрешение) за сключване на брак с чужденец в чужбина изключваше църковния брак.извънбрачно дете в Германия.Гери Ардерн не е получавал и няма родителски пр
173
2
 
0
 
! Отговори
кико преди 12 години
като се е женила къде и е бил акъла
172
2
 
1
 
! Отговори
ми преди 12 години
От написаното и слабите ми познания разбрах следното- жената първо много я обичат-Второ бпеменността в началните месеци пречи за полова връзка с умния любим -от болезненост а и поради отвращение към определени храни.Това е съществен повод да бъде бита от целокупната рода.След раждането на детето и грижите за него то почтенно е попаднало при тези които ще го възпитат по техния си родови метод ако преди това не го изядат по различните и познати ни начини тактически технически физически.
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом в БГ брака не е признат, детето е родено извън брачно и въпросния новозеландец или там какъвто е няма как да има каквито и да са претенции. От законова гледна точка той е никой на това дете според БГ законите. Как са го пуснали да излезе извън страната е направо чудно, освен ако не е платил на някого или е напуснал нелегално или е фалшифицирал документи. Но като знак каква е нашата администрация тази майка няма шанс да си върне де тето. Единственият начин е да плати на някой който да го върне по друг начин ...
170
1
 
17
 
! Отговори
хора, преди 12 години
в този живот на всеки всичко може да се случи,не плюйте и не гадайте.С пари всичко може да се направи,бащата е отвлякъл най-нагло детето и е затворил няколко чифта очи с доста пари.Лесно е да изкараш някого такъв и онакъв като купиш определени хора.ДРАМАТА НА МАЙКАТА Е ОГРОМНА.СТИСКАМ И ПАЛЦИ ДА СЕ ПРЕБОРИ С ТЕЗИ ПСИХИЧНО НЕУРАВНОВЕСЕНИ ХОРА И ДА СИ ВЪРНЕ ДЕТЕНЦЕТО
169
10
 
4
 
! Отговори
читател преди 12 години
"По това време българският закон изключваше църковния брак с чужденци" това текст на автора ли е или на майката? Някой да може да го изтълкува?Куп глупости, и неправдоподобни истории.С още по-глупаво заглавие.
168
0
 
15
 
! Отговори
робство преди 12 години
Има ли правозащитни организации, има ли МВнР, МВР, съд, им а ли специални служби, за които също се плащат данъци!
167
2
 
23
 
! Отговори
Той преди 12 години
Този случай е писан и преди и тогава стана ясно, че граничната служителка е спала и не е направила проверката. Доколкото помня, уволнена е, но какво от това, като белята е направена. Четох интервю с майката в някакъв сайт, гадна история, наистина.
166
1
 
6
 
! Отговори
До Таня Митева преди 12 години
За Вас кое не е простотия. Или да плюем анонимно е високо интелигентно, хуманно и разбира се важно?
165
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Та с неколко дими сега биологичната му майка иска да го отвлече от бащата...Откъде на къде майката ще има повече права от бащата?Единствено в случай, ако майката е ***, и бащата е различен, хипотетично би имала повече права!
164
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой се опитва да направи сценарии за филм. Фантастики някакви. Правилно се питат хората, как дете ще премина граница без разрешение на родителите /настойниците/.От 5-6 души всеки живее в различна държава. Мистика пълна.
163
7
 
4
 
! Отговори
Тина Манева преди 12 години
Поредната простотия на родната журналистика.
162
3
 
15
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Странно как е изведено детето от България? За да стане това трябва или изрично пълномощно от другия родител или митничарите са дремали, което ме съмнява. Явно има и някои неща, които не се казват.
161
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е едната страна на случая, майката не казва цялата истина, премълчава нещо.
160
12
 
1
 
! Отговори
*2 преди 12 години
За предаването на Момчето . После като е научила Майката се мъчат да изкарат Бащата виновен . Сектант или не браво на човека научил е и по най-бързия начин е дошъл да си вземе детето .А Дядото ??? И после някой пак да каже , че българските жени не оценили правилно българските мъже . И така полицията да не си губи времето , а да хваща Дядото и Любовницата и на "топло" за търговия с хора .
159
8
 
1
 
! Отговори
*1 преди 12 години
От всичките 184 коментара , 100 са против майката ?? И само 2-3 се запитаха за дядото .Дядото(българин и мъж -обърнете внимание) , чиято Баба живее в Германия(сигурно не е от хубаво - бе какво да говорим за човек който си предава внука) .И така дядото се обажда . Той сигурно има пълномощно от Дъщерята . Той прави паспорта и пише разрешителното . Нито митничарите са виновни , нито някой друг . Като си правя сметка Дядото е някъде под 60-те и явно има любовница . Те двамата са измислили плана .
158
0
 
0
 
! Отговори
музика преди 12 години
Михаел Нимън- Sacrifice