Пушачи, спете спокойно! Приетите глоби са на практика несъбираеми

Преглед на печата за 19 май 2012 година
19 май 2012 09:00, Елка Василева
259
Пушачи, спете спокойно! Приетите глоби са на практика несъбираеми
Записаната от депутатите санкция е 300 лева за хвърлен фас при 290 лева минимална работна заплата за страната. Снимка: архив, Reuters

"Изпушване", е заглавие в "Стандарт" по повод приетата забрана за пушене на открити и закрити обществени места. Пушачи, спете спокойно! Наказания за онези, които продължават да димят дори и след 1 юни, няма да има. Не защото някой се е трогнал от воплите на пушачите за посегателствата над скъпоценната им свобода и се
кани да промени закона. А защото глобите, които депутатите записаха в него в стремежа си да се докарат пред Европа, са на практика несъбираеми. Дори само това е достатъчно, за да стане ясно на всички, че санкциите в здравния закон ще си останат просто добро пожелание. Докато се обиждаха в пленарна зала на Адам и Ева, на Хитлер и Ал Капоне и най-вече на "увредени мозъци", депутатите изпушиха не на шега. Само така можем да си обясним записаната от тях 300 лева санкция за хвърлен фас при 290 лева минимална работна заплата за страната.

Забраната на пушенето на открити и закрити обществени места е тема на две интервюта в "Класа". Целта на приетите промени в Закона за здравето не е да се увеличават приходите в хазната, а да се запази и подобри здравето на хората, уверява Александър Ненков, депутат от ПП ГЕРБ. "В момента ние сме на едно от последните места в Европа по средна продължителност на живота и същевременно сме първенци по
сърдечносъдови заболявания, имаме нарастване на онкологичните заболявания, някои от които са пряко свързани с тютюнопушенето. В този смисъл забраните за пушене са само една от поредицата промени, които трябва да се предприемат, за да се подобри трайно здравният статус на българите. Това е и търсеният ефект", казва Ненков.

"Защо не приравним пушенето с употребата на наркотици?", идеята е на Кирил Гумнеров, независим народен представител. Според него е необходим закон, който да регламентира тютюнопушенето. Но не в този му обхват и не в този момент. "Сега и без допълнителни рестрикции средният и дребният бизнес в България е поставен на колене - както заради кризата, така и заради провежданата икономическа политика. С наложените всеобхватни забрани ние рискуваме да оставим десетки хиляди без работа. Това ще е ефектът от отлива на посетители в малките кафенета и заведения. Собствениците на тези заведения инвестираха десетки хиляди лева в създаването на зони за пушачи, във вентилационни уредби и т.н. Сега инвестициите им пропадат, а клиентелата им ще се стопи", предупреждава Гумнеров. И допълва: предлагам да се приравни производството на тютюневи изделия и разпространението им с производството и разпространението на наркотици. Иначе няма логика държавата да забранява по всякакъв начин на гражданите си да пушат и в същото време да печели стотици милиони от акциза върху цигарите и тютюневите изделия.

"Плевнелиев съблазнява големи инвеститори с пари кеш", акцентира "Сега". Президентът Росен Плевнелиев реши да смае с български рог на изобилието американския бизнес. По време на визитата си в САЩ държавният глава обеща инвеститорите да получават пари кеш, ако изберат България. "Средствата няма да натоварят бюджета, защото ще се вземат от концесионните такси и от фондовете за развитие на бизнеса, които са създадени, но още не се познават", обясни президентът на срещата си с бизнесмени в Сиатъл. През последните седмици управляващите от ГЕРБ на разни форуми у нас подхвърлиха идеята да се плаща на потенциални инвеститори, за да предпочетат именно България за разгръщане на бизнеса си. За първи път обаче суровото хрумване се сервира като сериозно намерение - при това от самия президент и в чужда държава. Има риск Брюксел да обяви паричната подкрепа за избрани компании за недопустима държавна помощ, която вреди на честната конкуренция.

"Нас червеното знаме дели ни", е водещо заглавие в "Капитал". Битката на лагерите на действащия председател на БСП Сергей Станишев и на бившия президент Георги Първанов и претендент за мястото му дни преди конгреса е впечатляваща.  Съперничеството между двамата "големи" постави разделителни линии из структурите в цялата страна, които трудно ще бъдат заличени. Те биха имали смисъл, ако са за идеи, за начина левицата да бъде възприета от хората като най-сериозна алтернатива на ГЕРБ, за реформи в партията. Но не са. Затъването във все повече личностни борби, в припомнянето на минали прегрешения, високомерие и неудовлетворени лични амбиции няма да спре и след конгреса. Това ще хвърли БСП в изтощителни процедури на обяснения, различни опити за помирение и ще увеличи шансовете на формацията на Бойко Борисов да остане във властта и след 2013 г. Слабата левица, ръководена от вече захабени лидери, няма как да убеди хората, че е алтернативата на ГЕРБ.  Който и от двамата основни претенденти да спечели битката на конгреса, той вече ще е загубил войната.

Аз печеля битки, Станишев ги губи. Той е добър международник и лично съм го водил в Берлин, Лондон, Москва. Но загубите станаха много, не се вижда светлина в тунела. Това заяви Георги Първанов в интервю за "Стандарт" вчера. В днешния брой Сергей Станишев казва: "След като конгресът приключи своята работа и вземе своите решения включително и за това, кой да е лидер на БСП, се надявам разумът да надделее и да насочим всичките си усилия към работата по спечелване на следващите парламентарни избори. Предстои ни може би даже още тази есен или догодина сериозна, тежка битка с ГЕРБ. Трябва да се концентрираме върху нея."

"Болниците да поемат и скъпи импланти, ако спасяват живот", отбелязва в интервю за "24 часа" д-р Пламен Цеков, директор на Националната здравноосигурителна каса. Той съветва: Ако лекари искат от хората пари за животоспасяващи операции, да отидат при мениджъра на болницата и да си търсят правата. "За консумативите предстои дебат, обяснява д-р Цеков. - Там нещата са доста объркани. Преди години касата е казала, че няма да плаща за скъпите. Но ние не знаем кое колко струва. Когато става дума за спасяване на живот, няма място за приказки за пари. Добрият мениджър дори да вижда, че е в преразход, трябва да спаси болния. Не да се оправдава, че касата не му е платила. Има фондове, много начини да се възстановят парите."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
17 ще побегнеш, но ако проверяващите не пушат вариантът да им избягаш е вероятност клоняща към нула със стойности по-малки от нула! Така че ако искат ще те хванат. Един в квартала го бяха заклещили полицаите една нощ от три страни точно пред нас. Защо ли? Защото се е опитвал да им избяга и се обясняваха цяла нощ и пишеха и се подписваше и т.н. Има ли воля ще те хванат и ако не плащаш имаме една градинка до нас. Трябва оборка, прекопаване и садене на цветя. Последните са от мен.
36
0
 
16
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 12 години
Ок, съгласен - нека да е триста лева. Пушач съм - ще си нося фаса в ръката докато стигна кошче. Таке редно, а признавам си, не винаги го правя. Но да запитам - кога общините ще се погрижат да има кошчета навсякъде, като в белите държави. И въпрос втори - защо само за фасове; съседите ми си хвърлят *** през балкона на поляната зад блока, тях няма ли да ги глобят с триста лева? За Бога - нямам кола, а тези хора се опитват да ме убедят, че съм престъпник, който трови околните?!?!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много тъпотии се пишат из пресата, но не знам защо ДНЕС.БГ се чувстват длъжни да преписват всичко. Законът предвижда стотици видове глоби, по-високи от минималната заплата. Това не прави тези глоби несъбираеми
34
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вече не ми дреме за тия непушачи. Навремето се съобразявах с тях и не пуших толкова около тях, а когато ми правеха забележка за цигарата съм я гасил.Сега не бих го направил. Те доказват постоянно, че са диктаторско племе. Заради тях вдигат постоянно цените на цигарите, налагат закони да не се пуши тук и там.Логиката на пушача е: "Ще пуша ако поне половината в компанията пушим, не бих пушил ако само аз пуша"Логиката на непушча е: "От 15 човека АЗ не пуша всички трябва да се съобразяват с мен"
33
2
 
6
 
! Отговори
Rad преди 12 години
Пълно безумие. Интересно е кой и как ще осъществява този контрол. Какво ли няма да сътворят гънките на един милиционер.
32
6
 
6
 
! Отговори
Sartana преди 12 години
Как в другите страни като приеха закона за забрана на пушене на обществени неща нямаше дебати,протести,договорки с правителството,псувни,жалби от собствениците на заведения,нахални и нагли паления на цигари в заведения след като вече е влезнал закона?Хората казаха;Това е закон и така трябва да бъде.Край.Без повече приказки.Но в българия нищо няма нищо общо с действителноста.всичко е обратно пропорционално на всичко нормално по света.и най-накрая го няма съзнанието за това нещо.пълен бг ***.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е поредната комунистическа простотия в законодателството. След всеки пушач-контрольор. За 4 години, тия гербави ***, не само че стотинка не дадоха към заплати и пенсии, но съсипаха и цялото законодателство. Убеден съм, че което и правителство да дойде след тях ще ги изхвърли веднъж завинаги на бунището на историята заедно с измислените им закони и милиционерски сводки.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Авторът може ли да бъде така добър да ми го поолигави? Щото съм сигурен че като отиде на запад не си отваря толкова устата ами се съобразява и не пуши където е забранено,камо ли да си изхвърли фас, защото ще трябва да плаща глобата 5 години,а там за разлика от тук на практика тези глоби са перфектно събираеми. Също така това (уж) е новинарски сайт - личното му мнение за закона да си го запази или да си го публикува в блога като е толкова велик,не да замърсява yet again.
29
1
 
4
 
! Отговори
radoslav преди 12 години
цигари не пуша , но тревичка колкото ми душа иска и винаги се крия , така че не вредя на околните , радвам се за този закон , защото сега и пушачите на тютюневи изделия няма да ми създават неприятни усещания (дано де).
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На *** паметта му е къса kaтo, БГ-овцете
27
11
 
13
 
! Отговори
Майничка до №26 преди 12 години
И как по-точно ще ти преча ако запаля цигара на стадиона бе, Здравко? С какво ти преча, когато влезнеш в кафето и си отидеш в залата за непушачи? С какво ти преча като си хвърля фаса на улицата и след 2 часа мине *** и го измете? Има толкова много по-вредни неща както за пушачите, така и за непушачите. Седнали да ми обвиняват пушачите, че ги тровели. Че ти всеки ден като тъпчеш биг маци да не би да се тровиш по-малко бе? Или ти живееш изключително здравословен живот, а?
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По време на визитата си в САЩ държавният глава обеща инвеститорите да получават пари кеш, ако изберат България. Xaaaaaaa Xaaaaaaaaaaaaaaaaa пари кеш от бюджета
25
8
 
6
 
! Отговори
До майната преди 12 години
Никой не ти пречи да пушиш, закона е за да не пречиш и тровиш и други освен себе си . Като искаш си смучи у вас цигарата. Дебелия няма да те зарази с дебелината си и няма да ти докара и на тебе тлъстини, докато пушачите това правят с непушачите. Така че ограничено мислене от типа аз ще си права квото искам може да го прилагаш в авганистан, ако не ти изнася отивай там !
24
0
 
5
 
! Отговори
Каталунски мангал преди 12 години
Вчера след мач Дейвид Бекъм, подписавайки автографи, случайно е подписал договор с пернишкия "Миньор"....
23
0
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 12 години
Не мога да разбера защо са се загрижили за продължителността на живота, която била много ниска. Това в България живот ли е?!?
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Основните пушачи в България са ученици,студенти и бачкаторите ...по-заможните се усетиха и си пазят здравето защото си живечт добре и без цигари...и как няма за 10 год. един пушач дава 20 000 лв за цигари.Това са екскурзии в чужбина,кола за 10к на старо и още куп екстри от които всеки пушач се лишава-за мен не си струва.
21
1
 
33
 
! Отговори
Доктор преди 12 години
Човешкото тяло е способно да издържи на изключителни силни физически и химически манипулации. Тютюневият дим съдържа канцерогенни съставки, но те далеч не са основната причина за рак. Не и при хората под 55 години. Господата управляващи е крайно време да разберат, че най-убиващото нещо на тоя свят е стреса. В спокойни държави, като Дания, хората не боледуват, а пушат, пият, правят безразборен секс... Вижте статистиките. Оправете животът и болните ще намалеят.
20
4
 
12
 
! Отговори
коко бийт преди 12 години
Не мога да разбера какво толкова са писнали пушачите. На който му се пуши - ще си пуши. Просто на определените за това места. Както серете на определените за това места, а не навсякъде.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
globata v angliq e 75 pounda pri 6.08 pounda minimalna zaplata na chas!!!!! BG deputatite, nqmate ravni!!!
18
11
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
5,6 само така! Който няма пари да не пуши!!! Който не иска да плаща - запор на заплатата. 4 ако аз бях кмет или Цветанов щях да наема допълнително полицаи за такива като теб. С глобите ще им плащам заплатите. Това е и мярка за борба с безработицата. А ти си пуши и си плащай ако искаш, само като те проверяват ще трябва да спреш за да ти напишат акт-а.