Зрелостниците се лутат "От здравия разум до поетическото безумие"

Седмокласниците пък преразказват "Бабата, която хранеше котките"
Обновена: 21 май 2012 14:45 | 21 май 2012 12:35, Красимир Ангелов
173
Зрелостниците се лутат "От здравия разум до поетическото безумие"
Зрелостниците се потиха върху Иван Вазов. Снимка: БТА

"От здравия разум до поетическото безумие" е темата на държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), по която днес около 65 000 зрелостници писаха аргументативен текст - интерпретативно съчинение или есе, по романа "Под игото" от Иван Вазов. Това съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката.

За първи път днес държавният зрелостен изпит по БЕЛ за 12-и клас и националното външно оценяване по предмета в седми клас са в един ден.

Заради мерки за сигурност в 9.00 ч. в образователното министерство зам.-министър Милена Дамянова и министър Сергей Игнатов съобщиха само, че учениците от 12-и клас ще решават на матурата по БЕЛ тест от 41 задачи.

Още по темата

За последната от тях - 41-ва задача, за написването на съчинение или есе, първоначално бяха съобщени само авторът и произведението - романът "Под игото" от Иван Вазов.

Конкретната формулировка на темата за матурата по БЕЛ и за преразказа от националното външно оценяване за седми клас бяха обявени в 12.00 ч.

Седмокласниците писаха по изпитен вариант "2", изтеглен от журналист чрез жребий - от три подготвени варианта за националното външно оценяване.

Учениците трябваше да направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач върху разказа "Бабата, която хранеше котките" от Деян Енев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: матураМОМНИван Вазов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
20
 
! Отговори
олелеее... преди 11 години
Разказът е толкова ***, толкова безсъдържателен, че само тея от енспектората (правописните грешки - нарочни) могат да бъдат по-*** от него.Да подадат на децата дотолкова стилово слаба и непристорено поръчкова лакърдия за преразказ... Но пък има логика - кампанията по саниране на панелките нагази вече и в училище.Хаха...Деяне,да беше сърбал по-малко, по-хубави неща можеше да спретнеш за паницата леща.
8
5
 
10
 
! Отговори
Пешо Черния преди 11 години
Абе черната нещо много трътка, ама на беличката и на майка и дето чете нещо отпред мога да им пиша по една шесторка с плюсче.
7
9
 
25
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Последно потвърждение, че в просветното ни министерство е пълно с олиго-френи.Закостеняли червени бабачки, които нищо не са научили през последните 23 години.Начело с министър, хайде да не казвам какъв.И НИЩО ЧУДНО, ЧЕ ДЕЦАТА НИ С ОТВРАТ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ И БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ.
6
3
 
13
 
! Отговори
марин преди 11 години
до 3много изкуствена бе брат, на тази другата обаче мога да и пиша шестица
5
4
 
20
 
! Отговори
дядо преди 11 години
*** КАКТО ВСЯКА ГОДИНА!
4
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе щом са имали време за такива прически и грим, значи всичко са си научили и ще изкарат изпита с 6!
3
4
 
26
 
! Отговори
oooх преди 11 години
Матурантката на преден план има заложби да и пиша 6 плюс.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
можеше да се падне и нещо далеч по лесничко...
1
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От здравия разум до логическото слабоумие.