Парламентът реши: Гроздовата поне 40 градуса

За мастиката минимумът алкохол според закона е 47 обемни процента
Обновена: 31 май 2012 12:41 | 31 май 2012 12:41, Красимир Ангелов
45
Парламентът реши: Гроздовата поне 40 градуса
Гроздовата трябва да е поне 40 градуса, реши парламентът. Снимка: Булфото

Традиционни български спиртни напитки и продукти са винена, гроздова, джиброва и плодова ракия, ракия от плодови джибри, анасонова спиртна напитка "Мастика", мента, винен, зърнен и плодов дестилат. Това записа парламентът в новия закон за виното и спиртните напитки, който днес беше приет окончателно на второ четене.

Според него минималното алкохолно съдържание на винената ракия трябва да е 37,5 обемни процента, а на гроздовата - поне 40 градуса.

По-нискоалкохолна може да е ракията от гроздови джибри, за която изискването е минимум 37,5 обемни процента. Същото алкохолно съдържание е минимумът, ако напитката се продава за плодова ракия и ракия от плодови джибри.

За мастиката минимумът алкохол според закона е 47 обемни процента.

Още по темата

Ако напитките не отговарят на тези изисквания, глобата е от 3 000 до 30 000 лв.

До 100 000 лева може да стигне санкцията за използване на търговска марка или друго означение на спиртна напитка, от които се създава представа за местен продукт или за внос, а всъщност произходът не е истински.

Между 3 000 и 10 000 лева е глобата за физически лица, които използват чуждо име или чужд адрес при етикетиране на вина или лозаро-винарски напитки.

Според закона данните, използвани при етикетирането, не трябва да въвеждат в заблуждение относно алкохолното съдържание на продукта, произхода, качеството и сорта на грозде, реколтата и действителния обем на съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
10
 
! Отговори
до пияча преди 11 години
толкова и разбираш от ракия като чета кви глупости си написал на бидон чувал захар ти варил ли си ракия някога ***
15
0
 
29
 
! Отговори
ined преди 11 години
Според мене е по-важно от градусите е гроздовата да се прави от грозде, сливовата от сливи, а не от спирт, вода и есенции.
14
11
 
6
 
! Отговори
пияч разбирач преди 11 години
При ракия над 50 градуса е играл яко шекера,хубавата ракия-отлежала е мека/мека топлина/както се казва, около 43,45 градуса.А иначе при много силни ракии съотношението е на бидон чувал захар- лакомия ,аматьорска работа.
13
6
 
8
 
! Отговори
кк преди 11 години
бойко след цигарите,време е да забраниш и ракията
12
5
 
16
 
! Отговори
ivi преди 11 години
Това ли е най-важното, с което да се занимава парламента ?!?!?!Нямам думи !
11
1
 
16
 
! Отговори
мара преди 11 години
а закона за мМмарихуаната кога ще го изпишете, че ми писна да надничам иззад ъгъла ? :))
10
1
 
1
 
! Отговори
Хасковско меше преди 11 години
Лангюр да пийм.Да не е 68+ каква ракия говорим
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в казан си се пекла, по тръбичка текла , ракийчицеее , светая мъченичицее
8
1
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Хубаво е да има такива регламенти за да няма опити за "шменти-капели" от производителите и да се опитват да ни продават някаква шльокавица (като смотаните сърби).
7
1
 
11
 
! Отговори
Човека_С_Бира преди 11 години
Защото ракията е над политиката!Ракия е имало преди нас,ще има и след нас! - Неочаквана ваканция :)
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С чудесни неща се заниамава нашия парламент! Изводът е май, че бая любители на ракийката са се събрали там! Или пък може би професионанлисти!!!:D
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срещу два златни пръстена цар Киро ще ви ги обясни как се правят нещата.
4
1
 
24
 
! Отговори
Дедо ви преди 11 години
Отивам да му шибна 200 грама скоросмъртница !
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 51-52 градуса препек по - убаво нема!
2
4
 
11
 
! Отговори
макето преди 11 години
че кой пие парцуца от 40 града бре не си ли е 65-68 не става
1
1
 
34
 
! Отговори
грижа за човека преди 11 години
И... ДА СМЕ НАЯСНО! НЯМА ДА ПУШИТЕ, ЩЕ ПИЕТЕ САМО ЯК АЛКОХОЛ!

Спонсорирани публикации