До тон грозде на калпак за домашна "Грозданка"

Виното и ракията – само от грозде, решиха депутатите ни
Обновена: 10 фев 2012 09:36 | 9 фев 2012 20:40,
104
До тон грозде на калпак за домашна "Грозданка"
Снимка: Булфото

До тон грозде на човек за преработка на домашно вино или ракия позволиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за виното и спиртните напитки.

Ако семейството е петчленно всеки член на домакинството ще има право да преработи за себе си до тон грозде, обясни изпълнителният директор на Агенцията по "Лозата и виното" Красимир Коев.

Той допълни, че най-честите нарушения, които агенцията открива са именно от количествата за лична консумация.

"Можеш да си направиш и 5 тона, ако сте 5-членно семейство, но нямате право да продавате без да сте се регистрирали. Защото има много злоупотребяват. Имали сме случаи по 50-60 тона вино в ей такива "семейства", допълни Коев.

Продажбата на ароматизирани вина пък ще бъде забранена.

Държавата реши, че вино може да се произвежда само от винено грозде. Затова контролните органи на Агенцията по "Лозата и виното" ще проверяват дали върху етикетите на спиртните напитки, пуснати в търговската мрежа, няма подвеждащо съдържание.

"Решихме, че виното ще се произвежда само от винено грозде. Да няма малинови вина, ягодови вина и подобни вина. Ако някой смята, че по някакъв начин сме го ощетили, сега е моментът между двете четения на закона в залата да си даде своите предложения", обърна се към производителите на вино изпълнителният директор на агенцията.

Коев все пак подчерта, че при писането на закона държавата се е ръководила от интереса на потребителите: "За да не се бърка потребителят постоянно. Защото понякога с огромни букви да е написано на етикета нещо, а с много ситен шрифт да бъде написано, че е ароматизирано вино с аромат на вино на еди кой си сорт. Което е абсолютна заблуда".

При производството на вино, ракия и мастика ще се спазват стандарти. За ракията ще бъде упомената, че се произвежда от грозде, а минималното съдържание на алкохол в нея е 40 градуса. Законодателите обаче оставиха забраната за засаждане на лозя у нас, наложена от евридирективите.

При нарушения масивите на нарушителите ще бъдат изкоренявани, а глобата е 12 хиляди евро.

В момента в България има 75 хил. хектара са лозя.

"Имаме и резерв, който може да се използва. Той е някъде около 30 хиляди хектара", обясни Красимир Коев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: виноракиягрозде
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
4
 
! Отговори
нормален преди 12 години
Всичко е да се съберат данаци . Пример. Имаш десет декара лозе от него по статистика набираш 8000 кг. грозде . Даначните казват на теб и на женати по 1000 кг.или общо 2000 кг. на другото данак . РАЗБЕРИ *** БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ ИДВА КОМУНИЗЪМ .
89
0
 
6
 
! Отговори
el преди 12 години
Абе тия *** защо не отидат да изкореняват лозя във Франция или Италия ако имало свръхпроизводство а на нашите нападат ! Колкото искам толкоз ще си сея !
88
2
 
3
 
! Отговори
До 99 преди 12 години
Чалга+алкохол+цигари+куха кратуна = Пълна забрана
87
1
 
13
 
! Отговори
До 99 преди 12 години
Слушай приятелю, ти си пий ментетата по магазините и кръчмите, но остави хората да си правят виното и ракията от грозде. Това което купуваш от магазина не знаеш колко химия има!!!Затова по хубаво от домашното вино и ракия няма от мен да знаеш.
86
0
 
3
 
! Отговори
selo преди 12 години
No 99 SKRII SE BRATO DA NE TE SRESHTNA NEIDE. *** S ***. KAT NE TI HARESVA OTIVAI V HUBAVITE ZAPADNI STRANI.
85
31
 
4
 
! Отговори
Пълна забрана преди 12 години
Значи 4 членно сем.-2деца-и на тях по тон.Аз пък съм за пълна забрана-домашно винце и ракийка, за мен са символ на просташки бълг. мантатилитет ,лошо качество и един куп здравословни проблеми от битов алкохолизъм-"100гр ракия.,2-3чаши вино-че то това пиене ли е?".Това никъде го няма в хубавите западни страни ,към които все се стремим.Сега ще ми наслагате един куп минусчета ,но за мен това е правилния подход.Чалга+домашен алкохол+цигари-жалък символ на множеството българи
84
1
 
6
 
! Отговори
asdfg преди 12 години
Най-хубавата ракия, която съм пил е от смокини. Но излиза, че то не било ракия, интерсно как е правилно да го нареча :ДДД
83
1
 
9
 
! Отговори
ii преди 12 години
Скоро вкараха човек в затвор за една цигарка марихуана ... която разте по полето.Сега очаквам да вкарат в затвора и някой за вкиснат буркан с малини - правил е малиново вино.
82
0
 
12
 
! Отговори
Б преди 12 години
Промените във всеки закон, морално трябва да се съгласуват със заинтересуваната страна - с производителите! Допълненията (Анексите) към законите трябва да се обсъждат до създаването на съответният закон, а не както у нас е практика, пишем нещо, а после го поправяме!ЗАКОН е сложно понятие!Моят дядо казваше:"- ЗА.КОН е бариера, която лъвовете прескачат, змиите пропълзяват, а само конете се спират!"Сега навярно е дошло времето да променим наименованито от ЗАКОНИ на ЗАОВЦИ!
81
0
 
8
 
! Отговори
ракиджийката преди 12 години
хихи, ето решението - ще правим деца за да можем по повечко тона грозде да слагаме.
80
0
 
13
 
! Отговори
@ преди 12 години
При нарушения масивите на нарушителите ще бъдат изкоренявани-то щото има много земеделие у нас,та ,нека бе ,нека да изкоренят ептем всичко,ехххххх гадове бе.уикипедия:,,Отглеждането на културно грозде започва преди около 6,000-8,000...гроздето от древността е използвано като храна, лекарство, лек за отмора и забавление...Захарите в гроздето глюкоза и фруктоза, навлизат направо в кръвта и се усвояват бързо от организма.Захарите в гроздето глюкоза и фруктоза, навлизат направо в кръвта и се усвояват бързо от организма.Гроздето е богато и на витамини C, B и провитамин A, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и имат благотворно влияние за зрението. Наличието на много калий подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности, затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчката. Магнезият, калцият, фосфорът, желязото, помагат за лечение на рахит, за изграждане на младите кости и зъби, предпазват от анемия. Багрилните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.
79
0
 
3
 
! Отговори
ТОТЮ преди 12 години
Поне компот от грозде ще е разрешено.
78
2
 
17
 
! Отговори
axaxx преди 12 години
щом "Държавата" реши, че вино може да се произвежда само от винено грозде трябва да затворят всички винпроми.... там определено виното се прави от спирт,оцветители и есенции..а относно ракията на сливовата домашна какво и е не мога да разбера,че трябва да пием само гроздова? :) + това какво е 1 тон грозде на човек... аз вино ли да си правя,ракия ли ? как ще изкарам годината като дойдат аверчетата с какво ще ги черпя ? то тоя 1 тон грозде ако съм сам ами като дойдат гости? :)
77
4
 
11
 
! Отговори
Пияница преди 12 години
След като Албанската ТИКВА реши проблема с магистралите,сега започва да оправя язовири и пиячката.Всички нормални хора в някакво количество в България употребяват алкохол.Въпроса е колко и доколко е квалитетен?За последното ней-компетентен бе Цар Киро/Кирил Рашков/.Домошарката в нашата татковина е била винаги на почит.Затова ние християните поливаме гроба с вино,вода и ракия.Аз бих добавил :Идват избори-ГЕРБ извън закона.
76
0
 
7
 
! Отговори
портокал преди 12 години
Хора, коментирате,ама сте подведени от тъпата статия, която представя само част от нещата. Плодовата ракия също е регламентирана, не се притеснявайте.
75
0
 
23
 
! Отговори
Б преди 12 години
Кога българските парламентаристи ще приемат "Закон за хранителните продукти", който строго да указва:- Че сирената с плесен могат да предизвикват тежки алергии и хранително неразположение!- В съответния продукт няма ГМО!- Надписите на етикетите трябва да са с размер достъпен за четене от хора с лошо зрение (особенно възрастни)!- С голям шрифт и съответна индексация да е указано, че продуктът е произведен в България!- С голям шрифт да се описва съдържанието (състава) на продукта!
74
2
 
17
 
! Отговори
Ne e werno! преди 12 години
Сериозно! Ракията само от грозде?!?!?!? Е тва е порив на герберлив изпран мозък!!! И петелът - безгръбначно!А сливовата, кайсиевата, крушовата и дюлевата, бе ***!!!!!! Боже, защо ме наказваш да съм българин?????
73
0
 
19
 
! Отговори
Багериста преди 12 години
"При нарушения масивите на нарушителите ще бъдат изкоренявани" - абе, ей-й! *** НЕЩАСТНИ ! А за вашите обмислени нарушения и престъпления срещу Българския Народ, можем ли да ви изкореним вас там от Парламента, и да ви заровим с главите надолу, плевели проклети !
72
3
 
25
 
! Отговори
Б преди 12 години
Най-поле нашите дупедайци управляващи посегнаха и на вековните традиции на българина (на своите избиратели)!Домашното винопроизводство и казаните явно пречат на гооо...лемите винари от Франция, Италия, Испания и Германия да си подават стоката у нас!Какво бе господа Евро-получващи ще бъде следващото ви антибългарско решение:- Да забраним готвенето на боб-чорба в българкото семейство?- Да забраним баницата на новогодишната трапеза?- Да забраним мартеничките?- ИЛИ въобще да забраним България?
71
0
 
10
 
! Отговори
За релакс преди 12 години
По 1 тон на човек грозде и по 2 корена марихуана на член от семейството. Това е моето предложение. Дано да доживея да го видя в законодателна рамка. Анин!