Населението на България се топи с 6 души на час

Губим най-квалифицираните си кадри, които напускали страната
6 юни 2012 21:12,
1084
Населението на България се топи с 6 души на час
Най-квалифициранит екадри напускали страната. Снимка: архив, Булфото

Заради емиграция или смъртност населението на България намалява със 70 000-80 000 души на година, или с шест души на час, съобщи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Той посочи, че според данни от сайта на ЦРУ през май 2012 г. населението на България е 7 037 935, а според данни на Националния статистически институт у нас живеят 7 380 000 души.

Ученият оспори и данни на НСИ, според които ромите у нас са намалели с 14 процента за десет години и заяви, че при преброяването през 2011 г. само 380 000 души у нас са заявили, че са роми, но други 800 000 души не са отговорили какъв е етническият им произход.

България е единствената държава в света, в която в документите й за самоличност се вписва само
гражданството, без националността, каза проф. Иванов.

Позовавайки се на тревожната статистика, учените прогнозират, че до 10 години българите няма да са мнозинство на територията на собствената си държава. Вече пета година по брой новородени българите са малцинство, припомнят експертите.

Според проф. Иванов безпътицата, в която сега се намира българското общество, се дължи на "некадърността на управлението на държавата". 80 процента от работодателите в България са с начално или със средно образование, заяви проф. Петър Иванов, цитиран от БТА.

Проф. Трендафил Митев от УНСС, който също е от Центъра за демографска политика, представи данни за населението в балканските страни в края на 19-и век и към момента.

По думите му в края на 19-и век албанците са били 3 милиона души, а сега са 10 милиона, гърците - от около 6 милиона души, сега са се увеличили на 11 милиона. Сърбите, също от 5-6 милиона души в края на 19-и век, сега вече са достигнали над 10 милиона, а румънците от около 10 милиона души - сега са 22 милиона.

В края на 19-и век турците са били 24 милиона, а сега са 55 милиона, като в Турция живеят и 20 милиона кюрди. Българите са били 6-7 милиона в края на 19-и век, а сега - след 130 години, са малко над 7 милиона души.

Това показва, че в България няма никакъв прираст на населението, коментира проф. Митев. По думите му тези
данни показват, че "българската нация в демографско отношение тъпче на едно място и губим най-квалифицираните си кадри, които напускат страната". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1084
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
757
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В 21 век да се стопи един етнос може да бъде само в следствие на целенасочена политика! В миналото са изчезвали нации от болести, бедствия и катаклизми, а сега какво става?!
756
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато се разправяме за глупости живота си тече, времето също, а никой няма да ви върне пропуснатите години в очакване на по-добро бъдеще. Или емигрирате и се мъчите там малко докато докажете на хората, че става нещо от вас или оставате тук и чакате да се случи чудо, което я се случило, я не се случило.Пак ви казвам - живота си тече, времето също - тия неща никой няма да ви ги върне, нито ще ви плаща обещетения за тях.
755
3
 
7
 
! Отговори
до пазарджик преди 11 години
финансирането НЕ Е ОТ АРАБСКИ, както някои хора се опитват да го изкарат, а от ТУРСКИ организации, които не са добре приети дори и в Турция!!! Арабите имат достатъчно неща да вършат в собствените си държави и в Западна Европа. Не се заблуждавай и връзвай на тези лъжи - как така стана, че помаците и *** гласуват за дпс и изведнъж решиха, че са турци? В Бг има десетки хиляди араби от Сирия, Ливан, Египет - да сте чули да равят партия, фондация или да искат нещо? Не, проблемът е балкански
754
1
 
31
 
! Отговори
от Пазарджик преди 11 години
В нашия град се наблюдава сериозна ислямизация на ***,чрез финансиране от арабски организации. Дават се по 600 лева месечно на всеки ***,който приеме тази вяра.На жените им дават по 2000 лева еднократна помощ за всяко родено ***.Има обаче и условия.Мъжете задължително трябва да са с бради,жените със забрадки и много други неща.Дразня се да ги гледам навсякъде,а и много хора се притесняват.Не се знае какво им внушават и с каква цел,но не е на хубаво.Направете нещо бе политици прости!
753
2
 
9
 
! Отговори
Хъша преди 11 години
БГ си е добра държава, хубава природа, дружелюбни хора, ядене и пиене, и никой не те бръсне за слива:). Само, че повечето хора като станат сутрин ги е яд, че още са и граждани. В природата вакуум няма - като се махнем всички (а то ще стане), ще дойдат други хора които могат да оценят силните страни БГ, и ще си живеят щастливо - всички пустиняци от Саудитска Арабия и тем подобни дето живеят в безплодната пустиня и сънуват вода. Ние сме едни абсолютни *** и НЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ БГ.
752
1
 
2
 
! Отговори
много добър българин преди 11 години
България търси талант!!!! :))))))))))))))))))))))))))))
751
2
 
7
 
! Отговори
Хъша преди 11 години
БГ си е добра държава, хубава природа, дружелюбни хора, ядене и пиене, и никой не те бръсне за слива:). Само, че повечето хора като станат сутрин ги е яд, че още са и граждани. В природата вакуум няма - като се махнем всички (а то ще стане), ще дойдат други хора които могат да оценят силните страни БГ, и ще си живеят щастливо - всички пустиняци от Саудитска Арабия и тем подобни дето живеят в безплодната пустиня и сънуват вода. Ние сме едни абсолютни *** и НЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ БГ.
750
0
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Защо проф.Митев прави сравнение отностно демографското положение на България с 19 век.Сравнението с 20 век ще е по-обективно и тогава населението отиваше към 10 милиона,а сега е към 6 мил.Големи управници голямо нещо.Ако продължаваме със същото темпо НА СВЕТОВНАТА КАРТА ИМЕТО БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА.
749
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 930:Разбирам мотивите ви!Да напуснеш мястото където си роден,възпитан и израсъл,но което в момента не ти дава това което искаш...ок...Пожелавам ви успех!Бъдете здрави и дано благополучието да бъде с вас...Но да споделя,че това което се случва в Родината никога няма да се промени ,ако всички напускаме.Мъчно ми е,че хора като вас напускат и не е само думи...За България трябва да се борим ,а не да я напускаме.И все пак желая ви всичко добро!Успех!
748
2
 
5
 
! Отговори
Sony преди 11 години
Ako pitate BOIKO I GARBAVITE she kajat che SERGEI E VINOVEN :))))).
747
2
 
34
 
! Отговори
Заминаваме преди 11 години
Българи сме, висшисти, с прекрасни професии, имаме 3 деца и... заминаваме! Съсипано образование, нехуманна медицина, натрапване на чалга модели на поведение, подменени ценности, цинично и престъпно "управление"... Това са част от мотивите ни.
746
1
 
2
 
! Отговори
До 924 преди 11 години
Ти по-добре свързвай правилно думите в изречението и тогава коментирай и давай оценки!
745
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миналата година в *** bg четох, че се била провела анкета засягаща емиграцията и реализацията, като 90 на 100 са отговорили на въпроса "Биха ли емигрирали?", че ако някой им предложи работа веднага ще тръгнат. Вие си правете сметка за какво говорим...
744
2
 
4
 
! Отговори
до фен преди 11 години
Амо ходи си в Турция и си живей в срахотната страна там- джамии и *** само са ни нужни....
743
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има семейства които се развеждат за да може детето да влезе в детска градина тъй като самотните майки са с предимство. Така че населенито ще се топи и с 6 души на минута ако безхаберието продължава.
742
1
 
5
 
! Отговори
??? преди 11 години
Айде бе, това не може да е вярно! Нали добре си живеехме, аз чакам да минат 5 години и да сме по-добре от гърците. Я веднага Бойко да излезе и да опровергае тази комунистическа лъжа!
741
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ненормалник направи жените труженички, краниски, многомашинички и вместо да си гледат децата в къщи да ходят да работят за тоя дето духа. След работа да бягат по магазините и да се връщат с тежките торби в панелката като по пътя взиамт децата от градината, после готвене и скандали. Ненормална работа и резулата е налице.
740
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде стига плюене по България и българите! Обичам България ,колкото и трудно да е !Ами нека всеки да прави нещо на собственото си ниво и да не бъде толерантен към всичко гадно което се случва в Родината!Навсякъде има проблеми,по целия свят!Нашите предци какво ни оставиха,как са живели,за какво се бориха...?За ей такива мрънкалници...Хубавото да стане се искат жертви,а не приказки и нездравословни емоции...
739
3
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....АМЕРИКА ШЕ СЕ СРУТИ ПРЕДИ ДА СЕ СТОПИМЕ БРАТИА БУЛГАРИ...НЕ СЛУЧАИНО СМЕ ИМ САИУЗНИЦИ И СМЕ У НАТО...!...ЦАЧКИ И ФИДОСКИ СА НАШТЕ МАТА ХАРИ...ХИХИ...ЛЕЛЕ КВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕМЕ У ТОЯ ТРУДЕН ЗА ГЕРБ МОМЕНТ...ХИХИ...!
738
5
 
2
 
! Отговори
фен преди 11 години
А защо ни е Русия?Даже богатите руснаци не искат да живеят там.Турция е страхотна държава а какво като имат друга религия?Те са по-работливи от славяните не пият.Тук не говоря за българските политици от ДПС - все пак те са израснали в България и пет пари не струват.А и на къде бягат българите САЩ или Русия?Още никъде не съм прочела да има бум на заминаващите за Русия.Освен някаква си бивша мис Българи я но и тя защото богаташ хвана.Ако не беше така щеше ли да отиде в Русия или някоя Руска републ